Kirsi Jaakolan lukuvinkit

on
  • Marcel Proust: Kadonnutta aikaa etsimässä. Osat 1-10. Suom. Pirkko Peltonen, Helvi Nurminen, Inkeri Tuomikoski ja Annikki Suni. Otava 1977-2008. Yli 3000 sivua.

Madeleine-leivos ja kupillinen teetä herättävät eloon Cambrayn pikkukaupungin ja minäkertojan suvun elämän erinomaisen yksityiskohtaisesti. Muistot ovat osa tätä hetkeä. Lapsuus on osa aikuisuutta. Kaikki aika on läsnä samanaikaisesti. Taide kokoaa muistumat yhteen. Kun tottuu Proustin kieleen, lukeminen haastaa lähinnä aisteja. Nouseva Ranskan keskiluokka oikkuineen kietoo mukaansa, jos antautuu sille ilman ennakkoluuloja. Ensimmäinen osa on paras. Siitä tietysti kannattaa aloittaa.

  • Helena Petäistö: Nizza, Cannes, Biarritz à la Helena Petäistö. Piirrokset Anja Reponen. Otava 2013. 232 s.

Matkakirja, joka kertoo eri hintaluokissa olevien hotellien, ravintoloiden, suositeltavien tuliaisten ja nähtävyyksien taustoja ja historiaa. Mukana on paljon menneisyyden julkkiksia ja kuninkaallisia, mutta myös sisäpiiritietoa ja kirjeenvaihtajan työn kuvausta. Henkilökohtainen ja tarkasti mietitty kirja, jonka Helena Petäistö on tehnyt suurella sydämellä. Tämän lukee mielellään myös lukemisen ilosta, ei matka mielessä.

  • Jens Lapidus: Rahalla saa. Stockholm noir I. Suom. Anu Koivunen. Like 2013 (2008). Miki-laitoksen 1. painos. 1127 s.

Kostotarina Tukholman alamaailmassa aloittaa Stockholm noir –trilogian. Märkä rätti päin naamaa, jos tarkemmin ajattelee. Tällaistako Tukholmassa on, eikä ainoastaan silloin, kun yön hämärä laskeutuu? Dekkareille usein tyypillinen letkeä kerrontatyyli voisi joskus olla jotain muuta. Kieli on kulkupeli, jonka ei pitäisi pettää. Alatyylisyys tosin luo säröä ruotsalaiseen hienostelevuuteen. Pisteet asiantuntevuudelle ja helpolle lukuformaatille. Miki-kirja kulkee mukana matkoilla, bussissa, joskaan ei lenkkipolulla.

Julkaistu Salkassa nro 4/2013.

Jätä kommentti