Sisällissota teatterin silmin

on

Tampereen Teatterin näytelmä 1918 Teatteri taistelussa sijoittuu teatteriin. Ville Haapasalo esittää siinä venäläistä everstiluutnanttia, korkeaa sotilasneuvonantajaa Buljatseljia, tietysti venäjäksi.

Vuoden 1918 tapahtumat ovat esillä näkyvästi tänä vuonna. Sisällissodan ratkaisevimmat taistelut käytiin Tampereella. Siitäkin syystä sekä Tampereen Työväen Teatteri että Tampereen Teatteri ovat tarttuneet aiheeseen.

Tampereen Teatteria aihepiiri koskettaa erityisen läheltä, sillä teatterirakennuksella oli vuonna 1918 ratkaiseva rooli toimia aluksi punaisten majoitus- ja muonitustukikohtana, myöhemmin valkoiset valtasivat teatterin. Teatteria tulitettiin molemmista suunnista, Hämeensillalta ja Raatihuoneelta päin.

Näytelmän on kirjoittanut Anna-Elina Lyytikäinen yhdessä historiantutkija Tuomas Hopun kanssa. Lyytikäinen kertoo, että mietti, että näytelmään toki tarvitaan venäjänkielentaitoinen näyttelijä ja ketäpä muuta pyytäisi kuin Ville Haapasaloa.

Rauhan asialla

Sisällissota puhuttaa edelleen suomalaisia. Sukulaisia on saattanut taistella molemmilla puolilla, joskus tahtomattaankin. Toisinaan suvun tarinoista tulee esille yllätyksiä, jotka eivät aina miellytä.

Haapasalo vierailee nyt ensimmäistä kertaa Tampereen Teatterissa. Häntä on totuttu muutoinkin näkemään harvakseltaan teatterissa. Hän valikoi työnsä tarkkaan. Mikään pakko ei ole tehdä töitä, jotka eivät kosketa häntä.

Kun Haapasalolta kysyy hänen kantaansa sisällissodan kulkuun, hän kiertelee ja toteaa sitten diplomaattisesti: ”Toki minulla on oma mielipiteeni sodan kulusta ja valkoisista ja punaisista, mutta ne ovat minun mielipiteitäni. Sinulla on oma mielipiteesi, minulla omani. En ole mikään sanomaan siihen mitään. Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä.”

Haapasalo haluaa olla ennen kaikkea rauhan asialla. Samoilla linjoilla on Lyytikäinen: ”Näytelmä on rauhantyötä. Vuoropuhelua täytyy olla koko ajan. Sen on oleellista.”

Pia Hyttinen

Kuvassa Ville Haapasalo (vas.) ja Martti Manninen

Kuva: Harri Hinkka, Tampereen Teatteri

1918 Teatteri taistelussa

Tampereen Teatteri

Ensi-ilta 27.1.2018

www.tampereenteatteri.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s