Taidekäytävällä on lasia ja valokuvia

on

SAMKin Porin kampuksen uusi galleriatila esittelee taiteilijapari Kari Kuisman ja Raija Kuisman teoksia Salaisuuksia-teemalla.

Porilaiset Kuismat lähestyvät aihetta ympäristön tarkkailun kautta. Kari Kuisma on lasitaiteilija, joka on matkustellut Egyptissä ja Meksikossa. Häntä kiehtovat pyramidit, joita hän on tutkinut vuosien ajan.

”Ylöspäin kurottava muotokieli näkyy useissa teoksissani, muun muassa Porin Puuvillan kauppakeskuksessa olevassa Huipulla-veistoksessa”, Kari kertoo.

Hän pitää lasia erityisen kiehtovana materiaalina.

”Lasiveistokset saavat uutta elämää valon ja varjojen myötä. Koostan teokseni palastelemalla ja kerrostamalla kirkasta, tavallisesti kierrätettyä ikkunalasia. Veistokset saavat usein arkkitehtonisen, jopa plastisen olemuksen. Teokset tuntuvat ikään kuin leijuvan ilmassa. Vesi ja jää toimivat useimmiten teosteni innoittajina.”

Pyramidien lisäksi Salaisuuksia-näyttelyssä on erivärisiä, ilmeikkäitä lasihuulia. Ne houkuttelevat seinillä kuin suudelmat, hymyilevät, kutsuvat ja kuiskuttelevat salaisuuksia.

Teokset ovat pelkistettyjä, ja erityisesti jadenvihreät pyramidit saavat pysähtymään. Jos valo osuu pyramidiin, se heijastaa silhuetin kauniisti seinään.

Kari Kuisma (s. 1950) on opiskellut lasitaidetta Latviassa, Raumalla ja Tampereella ja valmistunut opettajaksi Turun yliopiston Rauman toimipisteestä.

Katsoja eksyy kukkamereen

Myös Raija Kuisma kierrättää mielellään. Näyttelyn teokset ovat suoraan lasille tai akryylille printattuja valokuvia, joissa aiheina ovat puut, kukat ja muut kasvit. Yksityiskohdat vetävät katsojan todella lähelle.

Karin tapaan hänkin saa inspiraatiota matkoilla ja sanoo olevansa luonteeltaan kulkuri. Hän on kuvannut teoksiaan New Yorkissa ja Pariisissa.

Vaikka hän kertoo matkan olevan itselleen äärimmäisen tärkeä, teosten aiheet löytyvät myös hyvinkin läheltä, Porista ja satakuntalaisesta maisemasta.

”Kuvaan paljon, yhdistelen kuvia kokonaisuuksiksi ja muokkaan värimaailman kulloiseenkin teemaan sopivaksi. Piilotan kuviin asioita katselijan etsittäviksi. Tutkin ja kerään kierrätysmateriaaleja muuttaen niitä visuaalisesti miellyttäviksi kokonaisuuksiksi.”

Raija Kuisman (s. 1954) julkisia valokuvateoksia ja videoteos on Porin kaupunginsairaalan B-5-osastolla.

Hän on käynyt Porin Piirustuskoulun ja opiskellut myös Tampereella ja Yhdysvalloissa.

Molempien taiteilijoiden töitä on ollut näytteillä Suomen lisäksi laajasti myös ulkomailla museoissa ja gallerioissa, muun muassa Italiassa, Portugalissa, Ranskassa, Latviassa, Puolassa, Unkarissa, Sloveniassa, Saksassa, Virossa ja Ruotsissa.

Taidekäytävä on SAMK:n Porin kampuksen taidegalleria, jossa on esillä Kuvataide Kankaanpään opiskelijoiden ja opettajien sekä muiden kuvataiteilijoiden teoksia. Galleria sijaitsee Agora-salin vieressä. Se aloitti toimintansa syksyllä 2017.

Pia Hyttinen

Kuvassa on Kari Kuisman lasiteos Veden kosketus vuodelta 2008.

Salaisuuksia 5.2.–15.3.2018

Lasitaiteilija Kari Kuisman lasiteoksia ja kuvataiteilija Raija Kuisman valokuvateoksia

Galleria Taidekäytävä, Satakunnankatu 23, Pori

Näyttely on avoinna kampuksen aukioloaikoina ma-pe klo 8-19 ja la klo 8-16.

www.samk.fi/taidekaytava

www.karikuisma.fi

www.raijakuisma.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s