Lapset ovat puuta

on

Terhi Kaakisen hurmaava lapsiaiheinen näyttely Galleria Rongassa on veistetty puusta ja väritetty.

Terhi Kaakisen töiden inspiraationa ovat oletettavasti olleet hänen oman perheensä kolme lasta. Muotokuvat ovat hauskoja, mutta arjesta nousevina ne myös riipivät katsojaa. Puulasten ilmeet ja eleet kertovat nopeasti, missä mennään, millä tuulella tänään ollaan.

Inhimillisyydellään ja herkkyydellään teokset koskettavat. Mutta katsoja kyllä huomaa veistosten olevan sekä totta että tarua. Taiteilija haluaakin korostaa erilaisia suhteita veistosten kesken ja veistosten ja katsojan välillä.

Katsoja kokee heti kuuluvansa lasten peleihin ja leikkiin, olevansa osa lasten satumaailmaa, miksei myös perhettä. Niin lähelle ryhmiksi asetetut suurikokoiset työt päästävät. Kosketusetäisyydelle, halattaviksi.

Fyysistä ja intuitiivista työtä

Kaakiselle käsillä tekeminen on tärkeää, ja se saa myös vapaasti näkyä.

”Nautin puun veistämisen fyysisyydestä, siitä kun puru ja hiki lentävät”, Terhi Kaakinen toteaa. ”Käsin tekemisen merkitys veistäessä ja sen näkyminen valmiissa teoksessa on minulle tärkeää. Tehdessä ajantaju parhaimmillaan häviää.”

Veistäminen alkaa sähkösahalla ja jatkuu taltalla, nuijalla, puukolla ja nauhahiomakoneella. Pikkuveistokset tehdään vannesahalla, ja työ jatkuu enimmäkseen puukolla ja taltoilla.

Teoksia on tehty harkitusti, mutta leikittelyllä on annettu mahdollisuus. Kaakinen kuvaa työskentelytapaansa intuitiiviseksi. Hän saattaa muuttaa suunnitelmiaan työn edetessä. Ideat pulpahtelevat mieleen ja muovautuvat prosessin myötä.

Puu on materiaalina lämmin ja ihmisystävällinen. Suomalaista yleensä puhuttelevat metsä ja perhe yhdistyvät veistoksissa lempeällä tavalla.

*

Terhi Kaakinen on valmistunut kuvataiteilijaksi Lahden ammattikorkeakoulun Taideinstituutista vuonna 2006. Hän asuu ja työskentelee Lahdessa.

Sanna Laurila

www.kaakinen.info

www.avarataide.fi

Terhi Kaakisen näyttely Lapset

Avoinna 27.1.-15.2.2018

Galleria Ronga, Rongankatu 1, Tampere

ti-su klo 12-18

Vapaa pääsy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s