Oopperailtamat esittelee Veljeni vartijan

on

Tampereen Oopperan 70-vuotisen historian merkittävimpään tilausteokseen, Olli Kortekankaan säveltämään Veljeni vartijaan on mahdollisuus tutustua jo ennen ensi-iltaa.

Sisällissodan ajan Tampereelle sijoittuva Veljeni vartija saa kantaesityksensä 16.2.2018. Tämän kunniaksi Tampere-talossa järjestetään tammikuussa matalan kynnyksen tilaisuuksia, joissa tutustutaan suuroopperaan jo ennen ensi-iltaa.

Oopperailtamissa 26.1.2018 ovat esillä oopperan tekijät haastatteluiden ja musiikkinäytteiden muodossa. Silloin tavataan Veljeni vartijan säveltäjä Olli Kortekangas, ohjaaja ja libretisti Tuomas Parkkinen, Tampere Filharmonian intendentti Helena Hiilivirta ja oopperan solistit sopraano Tuuli Takala, baritoni Ville Rusanen, sopraano Suvi Väyrynen ja mezzosopraano Erica Back.

Solistit laulavat tilaisuudessa oopperan musiikkia korrepetiittori Tuomas Juutilaisen säestyksellä.

Oopperailtamat juontaa kirjailija, ohjaaja ja musiikkielämän monipuolinen vaikuttaja Pekka Hako.

”On ollut todella kiinnostavaa syventyä tähän historialliseen, mutta samalla ajattomaan teokseen ja sen tekijöihin, jotka ovat eurooppalaista huipputasoa. Iltamien ohjelmassa on paljon musiikkia, jonka lomassa tutustumme oopperan syntyhistoriaan, tekijöihin ja teoksen tunteisiin vetoaviin tarinoihin”, kuvailee illan juontaja Pekka Hako.

Veljeni vartija on esillä tiedetapahtumassa

Veljeni vartija on näkyvästi esillä myös Valoa pimeyteen -tiedetapahtumassa Tampere-talon Sorsapuistosalissa lauantaina 27.1.2018.

Säveltäjä Olli Kortekangas osallistuu tiedetapahtuman Taiteen totuuksia -keskusteluun klo 11.30, jossa kuullaan myös kirjailija Elina Hirvosta ja taiteilija Johanna Leckliniä.

Ohjaaja ja libretisti Tuomas Parkkinen nähdään puolestaan Tampere 1918 näyttämöllä -paneelissa klo 13, jossa muina osallistujina ovat käsikirjoittaja-ohjaaja Sirkku Peltola Tampereen Työväen Teatterista, käsikirjoittaja-ohjaaja Anna-Elina Lyytikäinen Tampereen Teatterista ja tutkija Mari Lind Museokeskus Vapriikista.

Tampere 1918 – Maailma 2018 -teemalla järjestettävä ilmainen tiedetapahtuma ruotii muun muassa Suomen sisällissotaa ja sen suhdetta taiteeseen sekä tämän päivän kyberturvallisuutta.

Tapahtumassa on ilmaista tekemistä myös lapsille työpajojen ja planetaarionäytösten merkeissä. Muumimuseossa pohditaan sitä, miten Muumipeikko syntyi, ja Duetossa 1&2 on komeetta- ja tiedetyöpajoja.

AINO-gaala palkitsi oopperan tekijöitä

Suomen ensimmäisessä oopperataiteen AINO-gaalassa Helsingin Aleksanterin teatterissa 14.1.2018 palkittiin vuoden kiinnostavimpia ja ansioituneimpia oopperan tekijöitä ja tuotantoja.

Vuoden oopperasolisteiksi valittiin sopraano Tuuli Takala ja tenori Tuomas Katajala. Molemmat laulajat tähdittävät myös Veljeni vartija -oopperaa. Tuuli Takala laulaa pääroolin Amanda Rossina, ja Tuomas Katajala esittää hänen veijarimaista aviomiestään Iisakki Frimania.

Kumpikin solisti luo myös merkittävää kansainvälistä uraa: Takala on kiinnitettynä maineikkaaseen Dresdenin Semper-oopperaan, ja Katajala vierailee parhaillaan Seattlen oopperassa Così fan tutte -tuotannossa.

”On suuri kunnia vastaanottaa vuoden naissolistin palkinto ja vielä aivan ensimmäisessä AINO-gaalassa. Olen erittäin otettu tästä tunnustuksesta”, toteaa Tuuli Takala.

Säveltäjä Olli Kortekangas on erityisen ilahtunut solistipalkinnoista:

”Olen todella iloinen Tuulin ja Tuomaksen puolesta, he ovat palkintonsa ansainneet! Toivoin juuri heitä Amandan ja Iisakin rooleihin, ja harjoitusten perusteella he ovat aivan loistavia!”

Veljeni vartijan esiintyjäkaarti koostuu muistakin kotimaisista huippunimistä. Oopperan kapellimestarina toimii Vuosisadan kulttuurigaalassa Kulttuurin tulevaisuus -palkinnon saanut Tampere Filharmonian ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali.

Oopperataiteen kärkeä edustavat myös muut solistit Ville Rusanen, Juha Kotilainen, Päivi Nisula, Erica Back, Virpi Räisänen, Suvi Väyrynen ja Tuomas Pursio. Oopperan libretosta ja ohjauksesta vastaava Tuomas Parkkinen on ohjannut muun muassa Mannerheim-oopperan ja kirjoittanut Tom of Finland -musikaalin.

AINO-gaalassa kuultiin myös musiikkia Veljeni vartija -oopperasta Tuuli Takalan ja Erica Backin esittämänä. Gaala toteutettiin yhteistyössä Opera BOXin ja klassisen musiikin laulajien killan, Klasarilaulajien, kanssa.

Salla Jalovaara

Kuvassa Tuuli Takala, Tuomas Parkkinen ja Ville Rusanen

Kuva: Saara Salmi 

Oopperailtamat järjestetään Tampere-talon Pienessä salissa pe 26.1.2018 klo 17.30–18.30. Iltamien päätyttyä Tampere Filharmonia konsertoi talon Isossa salissa.

www.tampere-talo.fi

Lisätietoja Valoa pimeyteen -tapahtumasta: http://www.tut.fi/fi/valoa-pimeyteen

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s