Magiamaan kartta

on

Anna-Mari Nousiaisen ja Sami Sänpäkkilän näyttely Ihmisen ikuinen uni on videoinstallaatio, joka on syntynyt kahden viime vuoden aikana. Se käsittää 15 uutta teosta.

Arki koostuu erilaisista elementeistä, myös niistä, joita emme heti huomaa. Anna-Mari Nousiainen ja Sami Sänpäkkilä ovat nostaneet esille totuuksia kaupungistuneesta yhteiskunnastamme. He pakenevat ja löytävät omia tilojaan ja todellisuuksiaan.

Nuori nainen sinisessä tukassaan roikkuu köyden varassa puusta pää alaspäin. Teos on #suomineito. Nousiainen leikkaa hiuksensa kultaisessa glittersateessa. Teos on Kultasuu. Nainen lukee kirjaa puuliiterissä höyhensateen keskellä. Miehen kirja on tulessa. Teos on Totuuden torvet. Televisioruuduista katsottavassa videopuutarhassa on muun muassa silmänkääntäjää, karusellia, latotanssia, sohvaperunoita, unia ja sotaleikkejä.

Vaikka taiteilijoiden suhde underground-taiteeseen ilmenee selvästi, teokset ammentavat erityisesti nykyajan kulutuskulttuurista: televisioista, elokuvista, viihteestä ja ennakkoluulottomasta nautinnosta.

Sykähdys vastarintaa

Parhaimmillaan Nousiainen ja Sänpäkkilä haastavat katsojaa, kun he etsivät elämän sykähdyttävimpiä hetkiä, henkeä ja magiaa. He kyseenalaistavat urbaania elämäntapaa ja pintakiiltoa, herättävät tunteita ja väistämättä myös keskustelua. Teoksissa on reilu ripaus kapinahenkeä ja yllätystä.

Teoksista saa myös iloa ja aitoa mielihyvää. Taiteilijat eivät kiellä tyytyväisyyden tunnetta. Kun heidän teoksiinsa syventyy, hitaat juoksevat joutuisammin.

Anna-Mari Nousiainen (s. 1991) on elokuvantekijä ja taiteilija Pusulan metsistä. Hänen osoitteensa on Helsingissä, mutta työskentely tapahtuu pääasiassa kaukana kaupunkien ytimistä, junissa ja busseissa matkalla periferiaan. Nousiaisen teoksia on esitetty lukuisilla festivaaleilla ja gallerioissa.

Sami Sänpäkkilä (s. 1975) on Tampereella asuva ja työskentelevä kuvataiteilija, elokuvantekijä ja muusikko. Sänpäkkilän töitä on ollut esillä Pirkanmaan Triennaalissa, Mäntän kuvataideviikoilla, Tokion Espace Louis Vuitton -galleriassa ja New Yorkin MoMa:ssa. Sänpäkkilä toimi kuvaajana kaksi Jussi-ehdokkuutta saaneessa indie-elokuvassa Samurai Rauni Reposaarelainen, jossa myös Nousiainen toimi valaisijana.

Sekä Nousiainen että Sänpäkkilä ovat valmistuneet Tampereen ammattikorkeakoulusta, Nousiainen vuonna 2016 medianomiksi ja Sänpäkkilä 2005 kuvataiteilijaksi.

Noora Salo

Kuvassa Anna-Mari Nousiainen ja Kultasuu

Anna-Mari Nousiaisen ja Sami Sänpäkkilän näyttely Ihmisen ikuinen uni

23.1.2018 saakka

Galleria Rajatila, Ylä- ja alakerta, Hämeenpuisto 10, Tampere

ma—pe 13—18

la—su 12—16

Vapaa pääsy

Näyttelyn traileri: https://vimeo.com/247321319

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s