Kameran silmässä unet

Marja Pirilän surumieliset valokuvat autiosta palatsista luovat kuvajaisia Näsilinnan Museo Milavidaan.

Valokuvataiteilija Marja Pirilän näyttely Milavidan uni on toteutettu hitaalla camera obscura -tekniikalla tyhjillään olleessa Näsilinnassa vuosina 2011-2013.

Camera obscura on latinaa ja tarkoittaa pimeää huonetta. Ilmiö syntyy, kun valo kulkee reiän tai linssin läpi hämärään tilaan ja muodostaa sinne ylösalaisen kuvan ulkopuolisesta maisemasta.

Salaperäinen talo on avautunut Marja Pirilälle hienostuneena, mutta surumielisenä. Talo kertoo syvästä yksinäisyydestä. Karl August Wreden suunnittelema kertaustyylinen talo on rakennettu suurin odotuksin, se valmistui vuonna 1898 ja sai nimekseen Milavida.

Nuoren von Nottbeckien perheen oli tarkoituksena asettua siihen asumaan, mutta äiti Olga kuoli synnytettyään kaksoset ja vuotta myöhemmin isä Peter umpisuolentulehdukseen.

Finlaysonin puuvillatehtaan omistajasukuun kuulunut perhe ei koskaan ehtinyt asua talossa yhdessä. Siitä tuli neljän orpolapsen talo. He asuivat palvelijoiden kanssa, holhoojanaan muualla asunut sukulaismies.

”Kaikki tuo ja taloon vuosikymmenten aikana liittyvät traagiset tapahtuvat tuntuivat yhä olevan läsnä aution, hiljaisen rakennuksen ovien pielissä, seinien koristeissa, vanhojen ikkunalasien heijastuksissa, lattioiden shakkiruuduissa, jyhkeissä pylväissä ja portaikoissa”, kertoo Marja Pirilä kuvaamiseen liittyvästä kokemuksesta.

Traagisilla tapahtumilla Pirilä viittaa muun muassa vuoden 1918 tapahtumiin, jolloin talo oli punaisten tukikohtana ja Tampereen valtauksessa joutui keskelle taisteluja. Siihen osui 4000 ammusta tai sirpaletta: muun muassa kaikki ikkunat, ovet ja kaakeliuunit rikkoutuivat.

Videoinstallaatio on kuin henkäys

Tampereen kaupunki on omistanut talon vuodesta 1905 lähtien ja muutti nimen Näsilinnaksi. Hämeen museo avasi siellä ovensa 1908 ja on ollut sotien aikana suljettuna. Vilkkaan näyttelytoiminnan jälkeen se suljettiin jälleen vuonna 1998 ja sai uinua ja odottaa peruskorjausta viisi vuotta.

Uusittu Näsilinna avattiin lopulta vuonna 2015, ja Museo Milavidan lisäksi siinä toimivat kahvila ja tilausravintola.

Milavidan uni -näyttelyssä Näsilinnan ulkomaailma, puisto ja sen puut heijastuvat huoneisiin Marja Pirilän valokuvauksessa käyttämien pitkien valotusaikojen ansioista. Kuvista on tullut kolmas todellisuus, kun ulko- ja sisämaailma yhdistyvät. Ne ovat herkkiä ja täynnä tunnetta. Värimaailma on kuitenkin pysynyt hillittynä.

Myös perheenjäsenten valokuvat yhdistyvät lempeällä tavalla huoneisiin. Perhe on asettunut taloon asumaan yhdessä edes hetkeksi. Videoinstallaatio, jonka Marja Pirilä on toteuttanut yhdessä Petri Nuutisen kanssa, on väreilevä ja henkevä, aavemainenkin.

Tapani Rinteen musiikki on sävelletty äänimaisemaksi tätä näyttelyä varten. Rinteen bassoklarinetti ja Konsta Mikkosen äänisuunnittelu täydentävät näyttelyä maagisella tavalla. Musiikki luo näyttelyyn neljännen ulottuvuuden.

Salla Jalovaara

Kuva: Marja Pirilä

Marja Pirilän Milavidan uni -näyttely 3.11.2017-21.1.2018 Museo Milavidassa Näsilinnassa, Milavidanrinne 8, Tampere. Avoinna pe-su klo 11-18.

www.museomilavida.fi

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s