”Pesärikko on metafora Suomesta”

on

Näin sanoo näytelmän ohjaaja Mikko Roiha. Orvokki Aution klassikko on saanut hänen käsittelyssään uuden sovituksen.

Pesärikko sijoittuu Pohjanmaalle. Se on tarina suomalaisesta maaseudusta ja yhteisön aiheuttamista paineista. On pärjättävä, mutta samalla pitää unohtaa itsensä: ei saa tuoda itseään liikaa esille.

Armi (Sara Melleri) rakastuu Olaviin (Veli-Matti Karén), karkaan kotoaan ja muuttaa miehen eteläpohjalaiseen kotitaloon. Olavin äiti Laimi (Taina Reponen) tuntuu määräävään kaikessa, samoin kuin Ilmi-täti (Eila Halonen), joka sairaalloisena joutuu viettämään aikansa sängyssä. Ja mitä luterilaisuus työmoraaleineen ja siveyskäsityksineen naisille tekeekään, ja miehille heidän keskellään.

Ohjaaja, taiteilijaprofessori Mikko Roiha sanoo Orvokki Aution sijoittuvan samaan kaanoniin Minna Canthin, Maria Jotunin ja Hella Wuolijoen kanssa, samaan vahvojen naiskirjailijoiden perinteeseen, samaan naisten kuvaajien jatkumoon.

Murretta ei säästellä

Pesärikko valikoitui esitettäväksemme helposti. Se on klassikkonäytelmä, joka käsittelee kyläyhteisön painetta ja yksilön vaikeutta tehdä ratkaisuja. Se käsittelee suomalaisen perheen ja avioliittokäsityksen historiaa, mutta myös nykyistä tilaa. Näytelmä on nykyaikainen”, Roiha kertoo.

Eteläpohjalainen murre on otettu osaksi esitystä. ”Siinä on se koko eteläpohjalainen hulluus ja huumori. Siinä emme ole pihtailleet.”

Pesärikko on toteutettu yhteistyössä Riihimäen Teatterin, Tanssiteatteri Minimin, Jyväskylän kaupunginteatterin, Turun Kaupunginteatterin, Kotkan Kaupunginteatterin, Teatteri Eurooppa Neljän, Kouvolan Teatterin ja Vapaan Teatterin kanssa.

”Yhteistyöllä pyritään luomaan esityksen elinkaarelle jatkumo ja varmistamaan se, että yhteistuotannot toistuisivat, että niistä tulisi rutiinia”, sanoo yhteistyöprojektin isä Mikko Roiha. Pesärikko on osa valtakunnallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa.

Esitykset tulevat lähelle

Näytelmää harjoiteltiin Saksassa, ja ensi-ilta oli Berliinissä 14.9.2017. Suomen ensi-ilta oli Riihimäen Teatterissa 21.9.2017. Vuonna 2018 esityksiä on esimerkiksi Kotkassa 1.3. asti ja Kouvolassa 17.3. asti. Jyväskylässä viimeiset esitykset ovat pe 19.1 klo 19 ja la 20.1. klo 13. Kaikkiaan esityksiä on seitsemässä kaupungissa yhteensä reilut sata. Esitykset tulevat nyt katsojan luo.

Alkuperäisteksti Orvokki Autio, dramatisointi, ohjaus ja lavastus Mikko Roiha, pukusuunnittelu Taina Sivonen, videosuunnittelu Moe Mustafa. Rooleissa Sara Melleri (Tanssiteatteri Minimi/Riihimäen Teatteri), Taina Reponen (Jyväskylän kaupunginteatteri/Teatteri Eurooppa Neljä), Jarkko Sarjanen (Kotkan Kaupunginteatteri), Veli-Matti Karén (Kouvolan Teatteri) ja Eila Halonen (Turun Kaupunginteatteri).

Noora Salo

Kuva: Moe Mustafa

Kuvassa ovat Taina Reponen (vas.), Veli-Matti Karén ja Sara Melleri.

www.vapaateatteri.com

www.kotkanteatteri.fi

www.kouvolanteatteri.fi

www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s