Tampereen Oopperan helmiä

on

Jaakko Ryhänen tähdittää Tampereen Oopperan 70-vuotisgaalaa. Hänen rakkautensa oopperamusiikkiin syntyi aikoinaan juuri Tampereella.

Tampereen Oopperan juhlavuoden kohokohtia on perjantaina 15.12.2017 Tampere-talon Isossa salissa esitettävä gaala, jossa laulavat basso Jaakko Ryhäsen lisäksi sopraano Johanna Rusanen-Kartano, sopraano Suvi Väyrynen, mezzosopraano Tuija Knihtilä ja tenori Mika Pohjonen.

Gaalakuorona on 60-henkinen Tampereen Oopperan kuoro, jota johtaa Heikki Liimola, ja orkesterina Alberto Hold-Garridon johtama Tampere Filharmonia.

Konsertissa kuullaan rakastetuimpia ooppera-aarioita ja kuorokohtauksia sekä orkesterialkusoittoja. Illan aikana esitetään muun muassa Verdin, Puccinin, Mozartin, Wagnerin, Sallisen, Kokkosen ja Madetojan hienoimpia klassikkoja. Ohjelmisto koostuu Tampereen Oopperan teoshistorian helmistä ja harvinaisuuksista.

Opettajan työstä oopperan lavoille

Tamperelaissyntyinen Jaakko Ryhänen (s. 1946) on koulutukseltaan kansakoulunopettaja, mutta on omistanut elämänsä musiikille. Hän opiskeli laulua muun muassa Tauno Kaivolan, Matti Lehtisen ja Jolanda di Maria Petriksen johdolla.

Ryhäsen solistiura alkoi vuonna 1972 Suomen Kansallisoopperassa ja kansainvälinen läpimurto tapahtui New Yorkin Metropolitan-oopperassa vuonna 1983 Kansallisoopperan vierailuesityksessä, missä hän lauloi Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -oopperan Paavo Ruotsalaisen roolin.

Klassisen musiikin lisäksi hän on esittänyt viihdemusiikkia, muun muassa Seppo Hovin kanssa, ja hengellistä musiikkia.

Vaikka Jaakko Ryhänen lopetti uransa terveyssyistä vuonna 2012, esiintyy hän edelleen konserteissa.

Ryhänen kertoo rakastuneensa oopperamusiikkiin 1950-luvulla nimenomaan Tampereen Oopperan esityksissä, joita hän kävi katsomassa vuosittain.

”Sittemmin olen itse ollut teoksissa mukana toistakymmentä kertaa ja olen päässyt tulkitsemaan keskeisiä bassorooleja kotikaupungissani. Monet meistä ovat löytäneet palon ja rakkauden klassiseen musiikkiin juuri Tampereen Oopperan välityksellä.”

Juhlavuosi huipentuu Veljeni vartijaan

Tampereen Ooppera on vuonna 1946 perustettu ooppera, joka toimii vierailijavoimin. Oopperan vuosittainen oopperaproduktio esitetään helmi-maaliskuussa Tampere-talossa, ja se kerää noin 10 000 katsojaa.

Tampereen Ooppera on tuttu myös muille illan tähtisolisteille. Johanna Rusanen-Kartano ja Mika Pohjonen esiintyivät Giuseppe Verdin Kohtalon voima -oopperan pääparina viime vuonna, ja Lappeenrannan laulukilpailun vuoden 2016 voittaja Suvi Väyrynen esittää puolestaan housuroolin Onni Kontiona ensi vuoden suurteoksessa Veljeni vartija, jonka säveltää Olli Kortekangas. Tuija Knihtilä taas muistetaan muun muassa Viimeiset kiusaukset -oopperasta vuodelta 2004.

Tampereen Oopperan 70. juhlavuosi käynnistyi helmikuussa 2017 Leevi Madetojan oopperalla Pohjalaisia. Se oli aikoinaan myös Tampereen Oopperan ensimmäinen ooppera ja nähtiin Tampereella jo vuonna 1947.

Joulukuun gaalakonsertin jälkeen on luvassa vielä juhlavuoden huipentava Tampereen Oopperan historian suurin kantaesitys, tilausteos Veljeni vartija, jonka ensi-ilta on 16.2.2018.

Salla Jalovaara

Kuva: Meri Haukkavaara

Tampereen Oopperan 70-vuotisjuhlagaala 15.12.2017 klo 19.00 Tampere-talon Isossa salissa.

www.tampere-talo.fi

www.tampereenooppera.fi

Lue Tampereen Oopperan Pohjalaisia-produktiosta täältä:

https://salkaweb.wordpress.com/2017/02/20/pohjalaisia-naisia/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s