Sanna Laurilan elokuvavinkit

on
  • Breathe

Breathe osuu ajankohtaiseen aiheeseen, keskusteluun eutanasiasta. Se kertoo 1950-luvulla polioon sairastuneesta englantilaismiehestä ja vaikeasti vammautuneiden elinolojen parantamisesta. Siinä näytetään, miten neliraajahalvaantuneella, hengityskoneessa elävällä on tarve ja oikeus viettää ”täyttä elämää”, kuten elokuvassa useaan otteeseen todetaan.

Elokuva osoittaa, kuinka rakkaus ja ystävät ovat tärkeitä arvoja, samoin kekseliäisyys. Mitä tahansa voi tehdä ja asioita voi ja pitää viedä eteenpäin, oli asiayhteys mikä tahansa. Vaikka elokuva on erittäin koskettava, siinä on myös huumoria. Nyyhkyelokuvaksi sitä ei kehtaa kutsua, sillä aihe on siinä määrin tärkeä.

Andrew Garfield osoittautuu ilmeikkääksi ja herkäksi näyttelijäksi. Hänen työtään on ilo katsella. Claire Foy näyttelee hänen päättäväistä vaimoaan. Elokuva perustuu tositarinaan ja on elokuvan tuottajan Jonathan Cavendishin vanhempien tarina.

Ohjaaja: Andy Serkis

Tuottaja: Jonathan Cavendish

Käsikirjoittaja: William Nicholson

Pääosissa: Andrew Garfield, Claire Foy, Tom Hollander, Hugh Bonneville, Dean-Charles Chapman ja Ed Speleers

Säveltäjä: Nitin Sawhney

Kuvaaja: Robert Richardson

Leikkaaja: Masahiro Hirakubo

Tuotantoyhtiöt: Participant Media, Silver Reel, BBC Films, British Film Institute, Embankment Films ja Imaginarium Productions

Valmistusmaat: Iso-Britannia ja Yhdysvallat

Kieli: englanti

Kesto: 117 minuuttia

K 12

Ensi-ilta: 17.11.2017

  • The Square

Päähenkilö Christian (Claes Bang) on nykytaiteen museon arvostettu kuraattori, jonka tuleva tilataideteos ”The Square” on kantaaottava. Hän itse ei ole millään tavalla tilanteen tasalla, ja PR-toimiston mainoskampanjakin herättää lähinnä vastemielisyyttä.

Ruotsalaisen Ruben Östlundin käsikirjoittama ja ohjaama satiiri käsittelee monimuotoisesti ajankohtaisia aiheita: kerjäläisyyttä, ennakkoluuloisuutta, totuutta ja valhetta; miksi ihmiset eivät näe toisen hätää tai eivät ainakaan välitä siitä; mitä taide ja viestintä ovat; mitä ovat ihmissuhteet, tasa-arvo ja häirintä; missä kulkee ihmisen ja eläimen välinen raja.

Välillä asioita alleviivataan aggressiivisesti, mutta se on ymmärrettävää. Eiväthän nämä asiat ole menneet perille, vaikka ihmisyyteen kuuluvia perusasioita ovatkin.

Claes Bang näyttelee elitististä Christiania erinomaisesti: hän on komea ja vaikuttava iljettävässä roolissaan.

The Square voitti Cannesin Kultaisen palmun keväällä 2017.

The Square

Ohjaaja: Ruben Östlund

Tuottajat: Erik Hemmendorff ja Philippe Bober

Käsikirjoittaja: Ruben Östlund

Pääosissa: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West ja Terry Notary

Kuvaaja: Fredrik Wenzel

Leikkaaja: Jacob Secher Schulsinger

Tuotantoyhtiöt: Plattform Produktion ja Coproduction Office

Valmistusmaat: Ruotsi, Saksa, Ranska ja Tanska

Alkuperäiskielet: ruotsi, englanti ja tanska

Kesto: 142 minuuttia

K 12

Ensi-ilta: 17.11.2017

  • Blade Runner 2049

Blade Runnerin (1982) jatko-osa oikeastaan jatkaa siitä, mihin The Square päättyi. Siinä pohditaan sitä, kuka syntyy, kenet on valmistettu, kenellä on ylipäätään oikeus syntyä. Mitä kosketus on, mitä eristyneisyys, mitä väkivalta.

Avainkohtaus on elokuvan alkupuolella, kun päähenkilölle, K:lle alias Joelle, sanotaan: ”Olet tullut hyvin toimeen ilman sielua.” Toinen merkittävä kohtaus on lopussa, kun isä menee tapaamaan aikuista lastaan ja koskettaa lasia, jonka takana tämä on. Elokuvan ohjaaja Denis Villeneuve on ohjannut myös elokuvan Arrival (2016), jossa käytetään eristyslasia erottamassa ihmisiä alieneista. Siinäkin kosketuksella on oma merkityksensä.

Väkivallasta huolimatta Blade Runner 2049 on viihdyttävä, hidastempoinen kylläkin. Tiiviimpi leikkaustapa olisi voinut tehdä ihmeitä. Ridley Scottin Blade Runner -klassikon rinnalla jatko-osa tuntuu väljähtyneeltä. Ryan Goslingin karisma ei riitä tällaiseen suureen tarinaan. Konkari Harrison Ford ja vahvat naiset, Ana de Armas, Robin Wright ja Sylvia Hoeks, pelastavat.

Blade Runner 2049

Ohjaaja: Denis Villeneuve

Tuottajat: Andrew A. Kosove, Broderick Johnson, Bud Yorkin ja Cynthia Sikes Yorkin

Käsikirjoittajat: Hampton Fancher ja Michael Green

Tarina: Hampton Fancher

Perustuu Philip K. Dickin romaanin Palkkionmetsästäjä hahmoihin

Pääosissa: Ryan Gosling, Harrison Ford, Ana de Armas, Sylvia Hoeks, Robin Wright, Mackenzie Davis, Carla Juri, Lennie James, Dave Bautista ja Jared Leto

Säveltäjät: Hans Zimmer ja Benjamin Wallfisch

Kuvaaja: Roger Deakins

Leikkaaja: Joe Walker

Tuotantoyhtiöt: Warner Bros., Alcon Entertainment, Columbia Pictures, Scott Free Productions, Torridon Films, 16:14 Entertainment ja Thunderbird Entertainment

Valmistusmaa: Yhdysvallat

Alkuperäiskieli: englanti

Kesto: 163 minuuttia

K 16

Ensi-ilta: 6.10.2017

*

Kuva on elokuvasta Breathe. Claire Foy (vas.) ja Andrew Garfield.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s