Improvisaatioduetto säestyksellä

on

Minttu sekä Ville -show naurattaa pikkujouluaikaan Tampere-talossa. Näyttelijät Minttu Mustakallio ja Ville Virtanen sekä muusikko Samuli Laiho koostavat improvisaatioesityksen yleisön antamista aiheista.

Improvisaatiot pitävät sisällään sketsejä, tanssia, tarinointia ja lauluja yleisön antamista aiheista. Yhteiskeikkoja kiireisellä kolmikolla ei ole paljoakaan ollut, joten kaksi Pienen salin esitystä ovat harvinaisuuksia.

Improvisaatioduettojakaan ei Suomessa tiettävästi ole montakaan. Minttu Mustakallio ja Ville Virtanen alkoivat muutama vuosi sitten perustaa uutta improvisaatioryhmää, mutta ajatus muotoutui lopulta kahden hengen tiimiksi.

Mustakallio kertoo improvisaation olevan sekä hänelle että Virtaselle tärkeä työkalu. ”Olen sitä mieltä, että jokaisen näyttelijän pitäisi välillä improta. Se on asioiden äärelle menemistä, kuuntelemista ja uskaltamista – on pakko tehdä ratkaisuja, joita näyttämöllä ei tavallisesti tehdä.”

Yhteistyö sujuu ilmeisen jouhevasti. ”Välillä jään vaan tuijottamaan, et mitä se Ville nyt keksii. Villen kanssa tätä on helppo tehdä. Hänhän on tehnyt improa sata vuotta, hän on vanha ihminen! Mutta vaikka Ville on kokenut, hän ei anna sen ikinä leipiinnyttää itseään, vaan on aina uudestaan kiinnostunut”, kehuu Mustakallio.

Esitys rakentuu Mustakallion ja Virtasen välisen herkän ja dynaamisen vuorovaikutuksen varaan. Kaksikko säestävä Samuli Laiho kertoo näyttelijöiden tunteneen toisensa jo vuosikymmenten ajan. ”He viihtyvät hirvittävän hyvin lavalla yhdessä. Se näkyy ja tuntuu kauas.”

Musiikkia ja ihmissuhteita

Minttu sekä Ville -show rakentuu improvisaation pioneerin, englantilais-kanadalaisen Keith Johnstonen metodeihin. Kolmikko käyttää esityksissään erilaisista improvisaatiotekniikoista koostuvaa ”biisilistaa”, mutta kaikki esitysten aiheet tulevat yleisöltä.

Johnstone on kirjoittanut kaksi kirjaa: Impro: Improvisation and the Theatre (1979) ja Impro For Storytellers (1999). Hänen improvisaatiofilosofiansa käsittää tiivistetysti ajatukset:

  • ”Voit oppia mitä tahansa epäonnistumatta.”
  • ”Älä tee parastasi. Jos yrität tehdä parhaasi, silloin yrität olla parempi kuin mitä olet.”
  • ”Mene näyttämölle muodostamaan ihmissuhteita. Ainakaan et tule olemaan yksin.”
  • ”Ei se tarjous, vaan mitä teet sillä.”

Samuli Laiho säestää Mintun ja Villen edesottamuksia läpi esityksen. ”Pyrin musiikillani värittämään ja kommentoimaan tapahtumia. Improvisaatioryhmässä muusikon tehtävä on nähdäkseni ihan yhtä olennainen kuin näyttelijänkin – siinä pääsee syöttämään ideoita ja tarttumaan näyttelijöiltä kumpuaviin ajatuksiin.”

Mustakallion, Virtasen ja Laihon show’ta on esitetty konserttitaloissa, juhlasaleissa ja teatteritaloissa ympäri Suomen. Nyt keikkatahti on kuitenkin hidastunut Ville Virtasen asuessa ja työskennellessä Ruotsissa.

Samuli Laiho lähettää tamperelaisille ja muillekin terveisiä: ”Kannattaa tulla katsomaan! Minttu ja Ville ovat sellaisia staroja, että koskaan ei tiedä, milloin seuraavan kerran ehditään taas yhteen.”

Veera Salo

Kuvassa Samuli Laiho (vas.), Minttu Mustakallio ja Ville Virtanen.

Minttu sekä Ville

Pe 24.11.2017 ja la 25.11.2017 klo 19.30

Tampere-talon Pieni sali

Esitykseen on olemassa myös Musiikkia ja makuja -paketti, joka sisältää illallisbuffetin ja esityksen.

www.tampere-talo.fi

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s