”187” & ”84”

on

Yannis (Giánnis) Ritsoksen runo on ”broadside”, kuvitettu arkkiveisu ja toinen osa runo-taideteosta, jonka Broadsided Pressin vieraileva toimittaja Tacey M. Atsitty on valinnut jaettavaksi kaduilla ja verkossa.

Tacey M. Atsittya pyydettiin valitsemaan kaksi runoa, joista toisen pitäisi olla tulevasta Tavern Booksin julkaisemasta kokoelmasta ja toisen muun kuin amerikkalaisen. Runot ovat osa Broadsided Pressin vuosittaista käännösprojektia, joka toteutettiin nyt viidettä kertaa.

Kreikkalaisen Yannis (Giánnis) Ritsoksen (1909-1990) kaksi runoa ”187” & ”84” valikoituivat toiseen osaan. Ritsos on Kreikan rakastetuimpia runoilijoita. Peter Levi kirjoitti Times Literary Supplementissa Ritsoksen kuoltua tämän olevan vanhanaikaisella tavalla suuri runoilija. ”Ritsoksen panos on valtaisa, sankarillinen ja täynnä tapahtumia, hänen äänensä on kansallisen rohkeuden ruumiillistuma, mielensä väsymättömän aktiivinen.”

Vasemmistolaisuutensa vuoksi Ritsoksen runot olivat pitkään kiellettyjä kotimaassaan. Hän sai Leninin rauhanpalkinnon vuonna 1975.

Ritsoksen runoja on suomennettu lähinnä antologioihin ja lehtiin. Caj Westerbergin käännös Vankilan puu ja naiset (1980) on Yleisradion julkaisema.

Runojen kääntäjä Paul Merchant on syntyperältään walesilainen runoilija ja kääntäjä, jonka töitä on paljon julkaistu. Hän painottaa, että kääntäminen on tärkeä projekti tällaisina ennakkoluuloisina ja eristäytyneinä aikoina.

Runojen kuvittaja on taiteilija Meghan Keane. Hän on taidemaalari ja vedostaja ja perustamansa yrityksen meghan.keane.studion johtaja. Hän asuu Brooklynissa, New Yorkissa.

Keane kertoo, että hänen vierailunsa Kreikkaan ensimmäistä kertaa viime kesänä on kokemuksena jättänyt jälkensä.

Toimittaja Tacey M. Atsitty asuu Utahissa. Hän on kotoisin Arizonasta ja kuuluu Amerikan alkuperäisasukkaisiin. Hänen ensimmäinen runokokoelmansa Rain Scald ilmestyy ensi vuonna University of New Mexico Pressin kustantamana.

Pia Hyttinen

www.broadsidedpress.org

Lue lisää Broadsided Pressistä ja sen perustajasta Elizabeth Bradfieldistä:

https://salkaweb.wordpress.com/2016/08/19/mieluummin-bussipysakille-kuin-kehyksiin/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s