Satubaletti Coppélia kuvaa tavallisia ihmisiä

on

Viron kansallisbaletti tuo Coppélian Tampere-taloon marraskuussa. Vierailu käynnistää Suomi-Viro 200-juhlallisuudet ja on Viron vuoden suurin kulttuurivierailu Suomessa.

Romanttinen, humoristinen baletti Coppélia (1870) perustuu saksalaisen E. T. A. Hoffmannin kahteen satuun, Der Sandmann (Nukkumatti, Nukuttaja) ja Die Puppe (Nukke) (1817). Tarinassa nuori mies ihastuu leluntekijän kauniiseen Coppélia-nukkeen. Kreikan kielessä Coppélia tarkoittaa tyttöä, nuorta naista.

Hoffmann on kirjoittanut myös sadun Nußknacker und Mausekönig (1816) (suom. Pähkinänrusentaja ja Hiirikuningas). Alexandre Dumas’n muokkaamasta versiosta Pjotr Tšaikovski sävelsi Pähkinänsärkijä-baletin (1892).

Rakkaustarinaan voi samastua

Coppélian libreton on kirjoittanut Charles-Louis-Étienne Nuitter. Sen on säveltänyt Léo Delibes, ja koreografian on luonut englantilainen koreografilegenda Ronald Hynd Marius Petipan version pohjalta. Lavastus ja puvut ovat italialaisen Roberta Guidi di Bagnon suunnittelemia, ja valosuunnittelu on Tiit Urvikin käsialaa.

Koreografi Ronald Hynd (s. 1931) kertoo, että teoksen näkeminen Lontoossa vuonna 1945 oli ikimuistoinen kokemus, joka myös johdatti hänet omalle tanssijan ja koreografin uralle: ”Coppéliassa ei ole prinssiä eikä prinsessaa. Siinä on poika ja tyttö kylänpahasessa. Tämä on yksinkertainen rakkaustarina – ei joutsenia, ei uinuvaa kaunotarta. Coppélia on elämää! Ja luulen, että juuri siksi baletti on ollut aina niin suosittu: ihmiset voivat samastua sen hahmoihin ja hurmaavaan tarinaan.”

Myös Viro juhlii sataa vuottaan

Tampere-talo on tehnyt jo pitkään yhteistyötä Viron kansallisoopperan ja -baletin kanssa, ja kansallisbaletin taiteellinen johtaja Thomas Edur odottaakin vierailua innolla:

”Tampere on kaunis kaupunki, ja meillä on suuri ilo esiintyä Tampere-talon Isossa salissa jälleen kerran! Vielä merkittävämmältä vierailu tuntuu nyt, kun sekä Suomi että Viro juhlistavat satavuotissyntymäpäiviään. Uskon, että meidän Coppélia lumoaa niin lapset kuin aikuisetkin.”

Päärooleissa tanssivat Eve Andre-Tuga ja Sergei Upkin. Elävästä musiikista vastaa Tampere Filharmonia kapellimestarinaan Jüri Alperten.

Maksuttomia kurkistuksia baletin maailmaan

Tampere-talo järjestää Viron kansallisoopperan vierailun yhteydessä maksuttomia ja kaikille avoimia Teokset tutuksi -tilaisuuksia, joissa tarjotaan matalan kynnyksen kurkistuksia Coppélian maailmaan ja Viron kansallisbaletin vierailuun.

Perjantaina 17.11.2017 klo 16.45–17.15 Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokkaan haastateltavana on Viron kansallisoopperan ja -baletin johtaja Aivar Mäe.

Lauantaina 18.11.2017 klo 17.00–17.30 haastatellaan Coppélian päärooleissa nähtäviä tanssijatähtiä Eve Andre-Tugaa ja Sergei Upkinia.

Sunnuntaina 19.11.2017 klo 12.00–12.30 haastateltavaksi saapuvat Tampere Filharmonian II-viulisti Anna Angervo ja klarinetisti Janne Pesonen.

Kaikki haastattelut toteutetaan Aulaklubilla Tampere-talon pääsisäänkäynnin tuntumassa. Haastattelut tehdään pääosin englanniksi, mutta kysymyksiä saa esittää myös suomeksi.

Coppélian esitykset:

Pe 17.11.2017 klo 18, ensi-ilta

La 18.11.2017 klo 13 ja 18

Su 19.11.2017 klo 13

Baletissa on kaksi väliaikaa. Esityksen kesto väliaikoineen on noin 2h 45min.

Noora Salo

Kuva: Harri Rospu

www.tampere-talo.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s