Mustasukkaisen näkökulma

on

Niels Fredrik Dahlin Viime kesänä -romaanin minäkertoja on mies, joka on tullut laittamaan Norjan ja Ruotsin rajalla olevaa mökkiä myyntikuntoon. Hän alkaa muistella viime kesää, jolloin hän epäili Siri-vaimonsa pettäneen häntä lähellä kesävuokralaisena asuneen Krohnin kanssa. Tilanne kulminoituu Sirin yllättävään raskauteen, keskenmenoon ja siihen, että Krohn löytyy myöhemmin metsästä kuolleena.

Onko Krohn ollut Sirin rakastaja, sitä ei koskaan selvästi ilmaista. On hyvä, että tarina tarjoaa lukijalle miettimisen aihetta. Kaikkea ei kerrota selkeästi ja näkyvästi. Koska romaanissa on avoin loppuratkaisu – se päättyy miehen toiveeseen, eri vaihtoehdot jäävät pyörimään mielen sopukoihin pitkäksi aikaa.

Miehen paras ystävä on koira

Mies on tarkka ja mustasukkainen vaimostaan. Tarkkailee tätä salaa ja täyttää kaikki vainoharhaisuuden tunnusmerkit. Romaani on painostavaa luettavaa, vaikka varsinaista pelon aihetta on vaikea yksilöidä. Mitään konkreettistahan ei tapahdu. Mies vain märehtii epäluuloisuuttaan ja tulkitsee Sirin käyttäytymisestä ties mitä, seurailee tämän jälkiä ja lukee haaleanpunaista muistikirjaa etsien viitteitä suhteesta.

Siri on arvonsa tunteva nainen, mutta hänenkin käyttäytymisensä saa varuilleen. Hän ei tunnu haluavan jakaa asioitaan miehensä kanssa. Raskaudestaankin hän pitää miehen erillään: ”– Tällä kertaa me emme jaa mitään. (…) Minä olen raskaana. Sinä et ole raskaana. Ei voi sanoa edes että me olisimme raskaana. Minä olen raskaana.” Mies nousee ja tekee lähtöä vähin äänin, vähemmästäkin. ”Minusta tuli tyhjempi ja tyhjempi hänen vierellään. Eikö ollut mitään keinoa tavoittaa häntä? Enkö voinut tehdä mitään pitääkseni hänet?” mies miettii.

Ahdistavan mustasukkaisuuden lisäksi kirjassa rasittaa miehen jatkuva itsetunnon hakeminen seksuaalisuuden kautta. Väliin tuntuu, ettei hän ajattele muuta kuin seksiä.

Hänellä on levollisempi suhde Ragg-koiraan, jonka kanssa hän kulkee mökin lähimetsissä ja vuorella. Sanonta ”koira on ihmisen paras ystävä” pitää tässäkin kohdin paikkansa.

Tuttua mökkielämää

Suomalainen ymmärtää hyvin mökkielämän kuvauksen ja luonnossa liikkumisen arvon. Lisämakunsa romaaniin tulee, kun mökki sijaitsee maiden rajalla. Ruoka ostetaan siitä maasta, missä kukin tuote on halvinta. Suomalainen ymmärtää tämänkin, kun miettii, miten ihmiset käyttäytyvät tällä hetkellä esimerkiksi Karigasniemessä. Norjan puolelta ruuan saa halvemmalla, ja kauppamatkat sinne ovat toistuvia.

Viime kesänä on jännittävä, viihdyttävä, mutta myös taitavasti tunnelmia tallentava romaani. Tutut elämänpuitteet ja sujuva, kuulas kieli tekevät siitä kiinnostavan.

Tämä on norjalaisen Niels Fredrik Dahlin (s. 1957) kolmas romaani. Hän on voittanut toisella romaanillaan, Matkalla ystävän luo, Brageprisenin.

Niels Fredrik Dahl: Viime kesänä. Suom. Sanna Manninen. Bazar 2008. 181 s.

Salla Jalovaara

Julkaistu Salkassa nro 3/2008

Jätä kommentti