Lyötyjä ihmisiä

on

Seppo Jokisen suosittu komisario Koskinen jatkaa nyt tutkimuksiaan novellien muodossa. Ajatus oudoksuttaa aluksi, mutta Lyöty mies -kokoelman lyhyet tarinat toimivat yllättävän hyvin. Todellisuudessa poliisin työ varmasti muodostuukin juuri tällaisesta pirstaleisuudesta ja työyhteisön yhteinen panos on ratkaisevaa. Tutkittavat tapaukset vaihtuvat kuin liukuhihnalla, mutta silti ne jättävät jälkensä itse kuhunkin.

Oman lisänsä tuo Koskisen naisystävän Linnean sairaalassa viettämä aika, joka jatkuu novellista toiseen. Koskinen käy katsomassa tätä jatkuvasti, tai ainakin, kun työltään ehtii. Tampereen ja Hervannan kuvaus saa aina erityskiitoksen.

Kiintoisampia novelleja ovat niminovelli Lyöty mies, jossa pureudutaan muun muassa muukalaisvihaan, ja Häivytetyt, jossa on vinoa huumoria. Novellit näyttävät, että ihminen voi olla lyöty monella tapaa.

Muuta kuin murhia

Jokinen osoittaa, että dekkareita voi kirjoittaa muustakin kuin murhista ja että brutaalilla väkivallalla ei tarvitse hakea lisähuomiota. Tässä hän palaa Sir Arthur Conan Doylen Sherlock Holmes -tarinoiden juurille. Niissäkin moni rikos on varsin vähäpätöinen: esimerkiksi lunttaus riittää pätevän Holmes-tarinan aiheeksi.

Jokisen novellien kotikutoisuus on useimmiten pelkästään positiivinen asia. Henkilöt ovat pääosin sympaattisia, mutta eivät kovinkaan syvällisiä. Nyt olisi ollut tuhannen taalan paikka analysoida esimerkiksi rikollisten perimmäisimpiä tarkoitusperiä ja tunteita, antaa pikkukonnille käsien lisäksi silmät ja sielu. Mutta ei. Tässä mielessä novellit jäävät irrallisiksi ja pinnallisiksi.

Komisario Koskinen on nyt ajankohtainen myös teatterissa: Tampereen Työväen Teatterissa saa syyskuussa [2009] ensi-iltansa aiempiin Koskinen-dekkareihin perustuva näytelmä. Jäämme odottelemaan tv-sarjaa ja vaadimme myös elokuvan.

Seppo Jokinen: Lyöty mies. Kolmetoista rikoskertomusta. Karisto 2009. 397 s.

Noora Salo

Julkaistu Salkassa nro 3/2009

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s