Maalaileva tarina ystävyydestä

on

Ruotsalainen juristi Linda Olsson muutti parikymmentä vuotta sitten Uuteen-Seelantiin ja opiskeli kirjoittamista yliopistossa. Englanniksi kirjoitettuun romaaniin upposi 15 vuotta, ja tuloksena on Laulaisin sinulle lempeitä lauluja, Uuden-Seelannin historian eniten myyty esikoisromaani. Ruotsin kirjakauppaliitto valitsi sen vuoden 2006 parhaaksi romaaniksi.

Tarina on yksinkertainen, mutta oivallinen. Kolmekymppinen Veronika muuttaa pieneen ruotsalaiseen kylään kirjoittamaan uutta kirjaansa. Naapurikseen hän saa vanhan Astridin, jota kyläläiset pitävät noitana, koska tämä elää omituisena erakkona. Naiset ystävystyvät vähitellen ikäerosta huolimatta ja avautuvat toisilleen harvinaisella tavalla.

Ystävyyttä kuvataan kauniisti, ja se saa uskomaan ihmeisiin. Kumpikin nainen saa elämälleen tukea, ja he saavat myös oman vahvan elämäntarinansa elämänhalun kasvaessa. He vapauttavat toisensa pelosta ja ahdistuksesta, mihin myös Astridin Veronikalle lukemassa Karin Boyen Lapsiraukkani-runossa viitataan.

Naisten tarinoissa on yllättävän paljon yhtäläisyyttä, paljon surua ja kärsimystä. Surun taakka tasapainottaa hellyttävää tarinaa ja estää sitä vajoamasta liikaa rakkauden ylistykseen. Romaanissa on jotain melankolista, mutta samalla valoisaa ja lohduttavaa.

Runollista kertomisen kudosta

Ystävyyden ja luottamuksen lisäksi kertomisen ja kuuntelemisen teemat risteilevät läpi koko romaanin. Kudos avautuu vähä vähältä, eikä lukemista henno keskeyttää ennen kuin koko kuva on maalattu.

Olsson on rakentanut romaanin harkitusti ja kirjoittaa tunnelmoiden ja herkästi. Hän maalailee paitsi maisemaa, myös naisten kohtaamisia. Vaihtuvat vuodenajat, valot ja varjot, kynttilät, hyvä ruoka ja musiikki rytmittävät kerrontaa.

Kieli on romanttisen runollista, joskus turhaankin sentimentaalisuuteen taipuvaa. Olsson käyttää runsaasti ruotsinkielisiä runoja romaanin lukujen alkulauseina ja sisällöllisenä höysteenä, muun muassa Edith Södergrania, Arvid Mörneä ja Emil Zilliacusta.

Olssonin seuraava romaani Sonata for Miriam [Sonaatti Miriamille] ilmestyy suomeksi syksyllä 2010. Sekin on ollut myyntimenestys kaikissa ilmestymismaissaan.

Linda Olsson: Laulaisin sinulle lempeitä lauluja. Suom. Anuirmeli Sallamo-Lavi. Gummerus 2009. 344 s.

Salla Jalovaara

Julkaistu Salkassa nro 4/2009

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s