Lukemisen nautinnosta

on

Alan Bennettin pienoisromaani Epätavallinen lukija on humoristinen kuvaus Englannin kuningattaresta, joka koiriensa johdattelemana tutustuu kirjastoauton ihmeelliseen maailmaan. Hän löytää kirjat ja alkaa lukea, vaikka hoviväki vastustelee hänen uutta harrastustaan. ”´Lukeminen on eristäytymistä. Vetäytymistä tavoittamattomiin. Tuntuisi mukavammalta’, Sir Kevin sanoi, ’jos harrastus ei olisi niin … itsekäs?´”

Lukeminen on kuningattarelle kuitenkin suuri nautinto, se tekee hänelle hyvää. Hänestä tulee kuin huomaamattaan suopeampi. Juuri kun perhe ehtii ajatella näin, kuningatar alkaa ”julistaa sanaa”, suositella heille sopivia kirjoja ja tarkistaa, ovatko he lukeneet niitä.

Kuningatar alkaa myös hakeutua kirjailijoiden seuraan, järjestää heille teekutsuja, ja lopulta hän alkaa itse kirjoittaa. Tallipojatkin kohottavat kulmakarvojaan, kun kuningatar ei enää huolehdi itsestään, koiristaan eikä velvollisuuksistaan. Hänestä tulee pikkuhiljaa kirjailijan irvikuva tai peräti tavis.

Piikkejä ja knoppeja

Brittihuumorilla on ystävänsä. Vaikka Epätavallinen lukija ei olekaan sarkasmissaan ratkiriemukas, se huvittaa, ja hyväntahtoinen kuningatar on inhimillinen ja varsin hurmaava kahdeksankymppinen. Kirjan loppu yllättää lukijan kuin lukijan. Ihan näin ei kirjan edetessä uskonut käyvän.

Kirjassa on lukuisia ns. hyviä lukuvinkkejä, joita suomalainenkin lukija voi tavoitella lähikirjastostaan. Epätavallinen lukija on ennen kaikkea kirja rakkaudesta kirjoihin.

Se on myös jonkinlainen kannanotto jäykkää hovikulttuuria ja teennäisyyttä kohtaan. Piikki on myös kuningattaren suuntaan: kuningatar ei ilmeisesti Bennettin mukaan ole kovinkaan lukenut, minkä huomaa esimerkiksi siitä, että pääministerin mikä tahansa puhe ei enää lukemisharrastuksen aloittamisen jälkeen menekään läpi. Painopiste taitaa olla tekstin taiteellisessa puolessa ja kirjallisissa knoppikysymyksissä. Onhan reaalimaailman kuningatar toki tunnettu muuten tarkkana ja vaativana.

Nopealukuinen romaani jää vaivaamaan mieleen pitkäksi ajaksi. Siinä on humaania lämpöä ja lukevan ihmisen tuskaa siitä, ettei koskaan ehdi lukea tarpeeksi.

Alan Bennett: Epätavallinen lukija. Suom. Heikki Salojärvi. Basam Books 2008. 115 s.

Annika Rajala 

Julkaistu Salkassa nro 4/2008

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s