Beat-valokuvaaja Berliinissä

on

C/O Berlin on yksi Berliinin hienoimmista taidegallerioista. Tänä syksynä siellä on esillä amerikkalaisen beat-sukupolven tärkeimmän valokuvaajan, Danny Lyonin, retrospektiivinen näyttely Message to the Future.

Yli viisikymmentä vuotta kestäneellä urallaan Danny Lyon on dokumentoinut Yhdysvaltojen sosiaalista todellisuutta ja ollut poliittisten taisteluiden todistajana. Hän on myös yhdistellyt ennakkoluulottomasti valokuvia, liikkuvaa kuvaa ja kirjoitettua tekstiä toisiinsa, mikä tekee hänestä erilaisen ja erityisen merkittävän valokuvaajan.

Lyon on teräväkatseinen ja asiaansa sitoutunut tarkkailija. Hänen kiinnostuksensa kohteita ovat erityisesti ryhmät ja alakulttuurit, aivan erityisesti yhteiskunnan marginaalit. Kuvat käsittelevät pääasiassa politiikkaa ja kulttuuria. Hän on kiinnostunut myös seikkailun synnyttämästä vapaudesta ja selvästi vastustaa valtavirran visuaalista kulttuuria.

Danny Lyon kulkee Walker Evansin ja Robert Frankin jalanjäljissä ja on vaikuttanut realistisella kerrontavallaan tuleviin valokuvaajasukupolviin, sekä taiteilijoihin että lehtikuvaajiin.

Näyttelyssä on esillä noin 175 työtä: tärkeimmät valokuvasarjat 1960- ja 70-luvuilta, vähemmän tunnettuja elokuvia, yliopistoaikaisia töitä ja taustamateriaalia Lyonin yksityisarkistosta.

Vaikutteet kirjallisuudesta

Danny Lyon syntyi vuonna 1942 New Yorkissa juutalaisten maahanmuuttajien lapsena, ja hän työskentelee nykyään New Yorkissa ja New Mexicossa. Hän valmistui vuonna 1963 Chicagon yliopistosta pääaineenaan historia.

Jo vuotta aiemmin hän osallistui opiskelijoiden väkivallattomuutta ajavaan toimikuntaan, ja hän valokuvasi afroamerikkalaisten kansalaisoikeusliikettä, muun muassa Martin Luther Kingin järjestämää protestimarssia Washingtoniin vapauden ja työpaikkojen puolesta vuonna 1963. Lyonin valokuvista tuli valokuvasarja liki loputtomista kokoontumisista, pidätyksistä ja hautajaisista.

Lyonin työ valokuvaajana ja elokuvantekijänä sai vaikutteita amerikkalaisen beat-sukupolven kirjailijoilta, erityisesti James Ageelta, ja Walt Whitmanin runojen säkeistä.

Lyonin merkittävimpiä töitä ovat valokuvasarjat The Bikeriders (1966) (Chicago Outlaws -moottoripyöräkerhon sisäpiiritoimintaa), The Destruction of Lower Manhattan (1967) (Ala-Manhattanin laaja-alaista purkamista) and Conversations with the Dead (1967/68) (teksasilaisten vankiloiden arkea).

Hänen töitään kuuluu useiden merkittävien museoiden kokoelmiin, muun muassa MoMA New Yorkissa, the Art Institute of Chicago, the Center for Creative Photography Tucsonissa, Arizonassa ja Folkwangin museo Essenissä, Saksassa.

Pia Hyttinen

Kuva: Danny Lyon, Woman at a Race in Prairieville, Louisiana (1964).

Danny Lyon, Message to the Future, C/O Berlin, Hardenbergstraße 22-24, Berliini 16.9.-3.12.2017.

www.co-berlin.org/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s