Veera Salon lukuvinkit

on
  • Merja Leppälahti: Vahvaa väkeä. Kotimaisia uskomus- ja fantasiaolentoja. Finn Lectura 2012. 175 s.

Kirja on tiivis ja asiallinen esitys vanhoista uskomuksista, jotka vaikuttavat suuresti myös nykylasten ja –nuorten maailmankuvaan, miksei myös aikuistenkin. Vaikka alaotsikko antaa ymmärtää kirjan käsittelevän kotimaisia olioita, mukana on runsaasti myös ulkomaista tarinaperinnettä.

  • Ursula K. Le Guin: Harhakaupunki. Suom. Jyrki Iivonen. Avain 2012. 253 s.

Hainilaisen sarjan kolmas osa sijoittuu Maahan eli Terraan. Kulkemisen ja etsimisen, myös eristyneisyyden teemat ovat romaanissa painotetusti esillä. Kiihkeyttä ja voimaa, teos, jossa on rytmikäs kieli.

  • Jan Salminen: Äidinmaa. Tammi 2012. 392 s.

Dystopia valtiosta, jossa naiset ovat vallassa ja miehet ovat heitä palvelevia koiraita. Romaani on yllättävän uskottava ja toimiva. Se osoittaa, että olivatpa asetelmat millaiset tahansa, yhteiskunnassa tehdään paljon pahaa. Ulkopuolisuuden tematiikka kiinnostaa tässä feminististä retoriikkaa enemmän.

  • Herta Müller: Hengityskeinu. Suom. Jukka-Pekka Pajunen. Seven. Otava 2011 (2010). 2. painos. 295 s.

Nobel-palkitun romaani 17-vuotiaasta Leosta Stalinin työleirillä 1940-luvun lopulla. Romaani vaietusta romaniansaksalaisten historiasta on kirkas, mutta ahdistava lukukokemus. Se kuvaa nälkää koti-ikävän synonyyminä, urheutta, arkuutta ja ylpeyttä. Ihmiset pyrkivät pitämään vaikeissakin oloissa kiinni arjen välttämättömyyksistä.

  • Bianca Turetsky: Muotimatkaaja Titanicin kannella. Suom. Aila Herronen. WSOY 2011. 268 s.

Pikkuvanha 12-vuotias Louise on hulluna vintagevaatteisiin ja haaveilee omasta kokoelmasta. Hän päätyy sattuman oikusta 17-vuotiaaksi elokuvatähdeksi Titanicin matkaan. Sandra Suyn näyttävät kuvat tukevat tekstiä mallikkaasti. Naisten asemaa 1900-luvun alussa mietitään sivujuonteena. Kirja saattaa viehättää myös kohdeyleisöä aikuisempia lukijoilta.

Julkaistu Salkassa nro 2/2012

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s