Kappale Suomi-historiaa

on

M.A. Nummisen johtama Underground Rock Orchestra teki Tampere-talon konsertissa sen mitä Numminen raflaavasti toivoi: hän toivoi yleisön kiihottuvan. Olemme tietysti molemmat asian suhteen ironisia.

Kun Ison salin lavalle astelivat Mestari Nummisen perässä Pedro Hietanen, Jukka Orma, Pave Maijanen, Antero Jakoila ja Sami Kuoppamäki, tarjoutui kuulijoille pala suomalaista rockmusiikin historiaa.

Hietanen on tehnyt Nummisen kanssa musiikkia 40 vuotta. Orma on soittanut Sielun Veljissä, Maijanen on tehnyt soolouraa ja toiminut Dingon tuottajana, Jakoila on soittanut muun muassa yhtyeessä Suomen Talvisota 1939-1940, ja Kuoppamäki muistetaan Kingston Wallista. Voidaan puhua superkokoonpanosta.

Musiikin historiaa on sekin, että tämän vuoden lopussa tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Suomessa järjestettiin ensimmäisen kerran Underground-konsertti.

Numminen oli mukana Nalle Puh Big Band -nimisen melujazzorkesterin solistina. Hän lyöttäytyi yhteen turkulaisten runoilijoiden, Markku Innon ja Jarkko Laineen, kanssa ryhmittymäksi, joka tuli tunnetuksi nimellä Suomen Talvisota 1939-1940.

Nykyinen Underground Rock Orchestra eli URO-yhtye syntyi vuonna 1980 jatkamaan 1960-luvun underground-perintöä, ja Numminen kirjoitti sen tarpeisiin lisää ”maanalaisia” rocktekstejä, kuten Suuharja ja Päätösvalta.

Maijanen taituroi bassollaan

Ennen konserttia Numminen kertoi, että hänellä on ollut tasaisesti työtarjontaa kuudelle vuosikymmenelle ulottuneella urallaan.

”Kun ikää on karttunut, olen vihdoin oppinut ei-sanan, joka on hyvin tärkeä suomenkielinen sana.”

Tampere-talon Underground Rock Orchestran keikkapyynnöstä hän ei kuitenkaan voinut kieltäytyä. Onneksi ei kieltäytynytkään.

Orkesteri palasi viime vuonna kymmenen vuoden keikkatauolta esiintyäkseen Ruisrockissa, Tavastialla ja Someron Esakalliolla. Tampere-talon esiintymisen jälkeen uusia konsertteja ei ole sovittu.

Numminen iloitsi siitä, että harjoituksissa orkesteri kuulosti ”ihan huipulta” ja kehotti kuuntelemaan erityisen tarkasti Pave Maijasen bassoa, koska tämä ”soittaa yllättäviä ja jyrääviä kuvioita ja aina erilaisia”.

Maijanen ei olekaan niitä muusikoita, joista pitäisi keksiä ontuvia basisti-vitsejä. Soitto oli nytkin tarkkaa ja antoi kappaleisiin lisämaustetta muillekin kuin vain musikaalisille ihmisille.

M.A. Numminen ei ole koskaan häikäissyt laulunäänellään, vaikka makumieltymyksiä on monta. Hän on kuitenkin paitsi omaperäinen, myös täsmällinen ja herkkä tulkitsija. Painotukset olivat jälleen kohdillaan.

Esille pitää nostaa myös Pedro Hietanen, jonka piano helisee aina tunnelman keskiössä.

Melkoisia klassikoita

URO esitti sekä vanhoja undergroundlauluja että myöhemmin syntyneitä kappaleita aidon bluesrock-hengen mukaisesti. Numminen lupasi konsertin menon olevan hurjaa, ja villiltä touhuaminen lavalla vaikuttikin.

Kuultuja kappaleita olivat sellaiset ällistyttävät helmet kuin Suomen Talvisota 1939-1940 -yhtyeen kappaleet Mielitauti-rock ja Liput liehuvat miesten WC:ssä. Klassikkojen klassikko lienee kappale Päätösvalta, jonka teksti on liki koomisella tavalla ajankohtainen: ”Presidentti on siitin/ Joka hedelmöittää maan”. Mitä näistä voisi kirjoittaa?

Ei niistä oikeastaan voikaan. Ne on aina koettava konsertissa. Siinä määrin hämmästys sekoittui ironiaan ja omaan liki riehakkaaseen tunnelmaan. Orkesteri vakuutti minut ajattelevan viihdyttäjän ja ajankohtaisuuden taidollaan. Yhteiskuntaa vastaan he ovat nyt niin kuin 50 vuotta sittenkin, vaikka osaavat itse ottaa asiaan jo etäisyyttä.

Illan aluksi Numminen kertoi lyhytelokuvista, jotka esitettiin ennen orkesterin osuutta. Ensimmäisenä nähtiin Nummisen itsensä kuvaama varhainen surrealistinen lyhytfilmi Vesilasi vuodelta 1963. Sitten seurasi MAN-musiikkivideoita ja Tietämättömyydessään (1970), jota Numminen kutsui eräänlaiseksi esirapiksi Suomessa,  ja lopuksi ihmeteltiin illan teemaan liittyvää undergroundelokuvaa Suomen Talvisota (1969).

Underground Rock Orchestran esiintyminen on Nummisen ensimmäinen oma konsertti Tampere-talossa. Hän on ollut aiemmin esiintymässä Tampere-talon vappukonsertissa ja on istunut vaimoineen useasti yleisössä katsomassa Tampereen Oopperan esityksiä ja Tampere Filharmoniaa.

Salla Jalovaara

Underground Rock Orchestran konsertti oli Tampere-talon Isossa salissa 14.10.2017.

Underground Rock Orchestra:

M.A.Numminen – laulu

Pedro Hietanen – piano

Pave Maijanen – basso & laulu

Jukka Orma – kitara & laulu

Antero Jakoila – kitara

Sami Kuoppamäki – rummut

www.manumminen.com

www.tampere-talo.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s