Tero Saarisen ja Kimmo Pohjosen Breath

on

Tiedossa on elävää musiikkia, tanssia ja visuaalisuutta sisältävä kudos, jossa itsenäiset ja vahvat taiteilijat kohtaavat.

Suomen menestyneimpiin nykytaiteilijoihin kuuluvat koreografi-tanssija, perustamansa ryhmän taiteellinen johtaja Tero Saarinen ja säveltäjä-harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen ovat aloittaneet yhteistyön, jonka tuloksena syntyy Breath. Se saa Suomen ensi-iltansa Tampere-talossa toukokuussa 2018.

Työryhmä on vahva ja tunnettu. Valo- ja lavastussuunnittelusta vastaa Bessie-palkittu Mikki Kunttu, joka on tehnyt yhteistyötä Saarisen kanssa Tero Saarinen Companyn perustamisesta lähtien ja on suunnitellut valaistuksen sekä visuaalisen ilmeen ryhmän kaikkiin teoksiin.

Pukusuunnittelijana on Teemu Muurimäki. Hänen yhteistyönsä Tero Saarinen Companyn kanssa alkoi vuonna 2013, kun hän suunnitteli asut teokseen Morphed (2014). Äänisuunnittelijana toimii Tuomas Norvio, ja koreografin assistentti on Henrikki Heikkilä.

Yhdessä olemme enemmän

Yli 40 kantaesitystä uransa aikana luonut Tero Saarinen kertoo Breathin käsittelevän omaäänisyyttä ja itsenäisyyttä. Miten kahden voimakkaan taiteilijan yhteistyö sujuu? Onko tulossa klassinen ”kilpalaulanta”?

”Teoksessa kaksi vuonna 1964 syntynyttä miestä kohtaavat toisensa lavalla lahjakkuuksineen ja rajoituksineen”, Saarinen sanoo.

”Se käsittelee myös toisen ihmisen kuulemista, omien rajojen hälvenemistä ja omasta ehdottomuudesta hellittämistä. Innostumalla toisesta ihmisestä voi lopulta olla itsekin enemmän.”

”Tämä meidän aikamme ruokkii eristäytymistä, suojautumista ja itseensä käpertymistä. Me toivomme maailmaan enemmän ymmärrystä ja toisen kohtaamista.”

Teoksessa tulee olemaan myös paljon absurdia huumoria, joka Saarisen mukaan kumpuaa esiintyjien omasta äänestä ja jääräpäisyydestä.

Inspiraatiota haetaan myös Samuel Beckettin eksistentialismista. Villi muoto tulee kohtaamaan myyttisiä kuvia. Tai kuten Beckett on niin oivallisesti sanonut: ”Tanssi ensin. Mieti vasta sitten. Se on luonnollinen järjestys.”

Tanssi opettaa soittamaan

Yleisöllä tulee olemaan ainutlaatuinen mahdollisuus kokea sekä jotain aivan uutta että täysin tuttua.

Kimmo Pohjonen sanoo, että vaikka hän edustaa Tero Saarisen kanssa eri taidemuotoja, heissä on myös paljon samaa.

”Esimerkiksi minulle tanssijat ovat olleet yksi keskeisistä opettajista musiikin kentällä. Tanssi on opettanut minua soittamaan”, Pohjonen myöntää.

Mistä projekti sai alkunsa?

Saarinen kertoo heidän improvisoineen yhdessä viime vuonna ensimmäistä kertaa lavalla. ”Siinä hetkessä syntyi aivan uskomaton yhteys. Meille molemmille tuli voimakas halu tehdä jotain yhdessä.”

Ei pääkaupunkikeskeisyydelle

Kotimaan ensi-ilta on 12.5.2018 Tampere-talon Isossa salissa. Miksi Tampere-talo valikoitua kaikista mahdollisista paikoista?

Saarinen korostaa paikan luontevuutta ja jatkuvuutta.

”Meistä tuntui luontevalta järjestää Suomen ensiesitys Tampere-talolla. Olemme molemmat tehneet pitkään talon kanssa yhteistyötä, ja tämä tuntui hyvältä jatkumolta. On tärkeää, että kaikki toiminta ei ole vain pääkaupunkikeskeistä.”

Pohjonen pitää Tamperetta kotikenttänään. ”Itse olen Viialasta kotoisin.”

”Haluamme luoda ensi-illasta ainutlaatuisen kokemuksen, ja Tampere-talo tarjoaa hienot puitteet tähän”, hän lisää.

Saarinen myöntää kantaesityksen olevan aina hypyn tuntemattomaan.

”Mutta tämän tyylinen riskinotto vie taidetta eteenpäin, kehittää alaa ja mahdollistaa taas uusia avauksia. Tanssin ja musiikin yhtälö on toki juuriltaan vanha, mutta siinä on todellista esiintyjyyden alkuvoimaa. Maltamme tuskin odottaa, että pääsemme Tampere-taloon kotimaan ensi-iltaa toteuttamaan”, Saarinen innostuu.

Kunnianhimoisten tuotantojen näyttämö

Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas on ylpeä talolle tarjotusta mahdollisuudesta toimia Saarisen ja Pohjosen ensimmäisen yhteisteoksen esityspaikkana ja Tero Saarinen Companyn yhteistuottajana.

”Tampere-talon Iso sali soveltuu poikkeuksellisen hyvin juuri tällaisen laajan ja kunnianhimoisesti toteutetun tuotannon näyttämöksi”.

Saarisen ja Pohjosen lisäksi myös muilla työryhmän jäsenillä on yhteistä historiaa Tampere-talon kanssa, sillä teoksen valo- ja lavastussuunnittelija Mikki Kunttu aloitti oman työuransa Tampere-talon palveluksessa.

Kansainvälisestikin tunnustettujen taiteilijoin teos on kiinnostanut jo etukäteen ulkomailla, ja kiertueista neuvotellaan. Maailman kantaesitys on huhtikuussa 2018 Kanadan Quebecissa.

Pia Hyttinen

Kuva: Perttu Saksa

Työryhmä:

Koreografia ja tanssi: Tero Saarinen

Musiikki: Kimmo Pohjonen

Valo- ja lavastussuunnittelu: Mikki Kunttu

Pukusuunnittelu: Teemu Muurimäki

Äänisuunnittelu: Tuomas Norvio

Koreografin assistentti: Henrikki Heikkilä

Suomen ensi-ilta 12.5.2018 Tampere-talon Isossa salissa

www.terosaarinen.com

www.tampere-talo.fi

Videotrailer: https://vimeo.com/193768262

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s