Valentinon upeimmat iltapuvut

on

”Muodin viimeisen keisarin” haute couture -puvut ovat esillä Museo Milavidassa.

Valentinon muotiluomukset on lainattu Fantastica!-näyttelyä varten yksityiskokoelmista. Keskiöön on oikeutetusti nostettu käsityötaito ja sen ainutlaatuisuus.

Valentinon muotitalon maineen ovat mahdollistaneet nimenomaan italialaiset käsityöläiset ja heidän monivuosisatainen perinteensä. Nämä kutojat, ompelijat ja koruompelijat ovat vertaansa vailla. Katsoja kokee suurta kunnioitusta heitä kohtaan. Kaikki ommellaan ja kirjotaan käsin. Valmistajalapun ompelemiseenkin menee vähintään puoli tuntia.

Ammattitaitoisia ompelijoita, varsinkin erikoistuneita koruompelijoita, käytetään useissa muissakin muotitaloissa, ja heitä sitoo vaitiolovelvollisuus.

Eleganssi voi olla hauskaa

Valentinon luovuuden ydin on monipuolisuudessa. Samat elementit ovat pysyneet puvuissa tunnistettavina, kiitos valmistustekniikoiden, muotoilun ja väriskaalan. Ne ovat muodikkaita, mutta samalla eivät koskaan oikeastaan ole sitä. Puvuissa on kuitenkin aina jokin mystinen uusi piirre, joka jaksaa kiehtoa.

Valentinon punaisen tunnistaa. Sen koostumusta ei kukaan ulkopuolinen tiedä. Valkoisen sävyn sanotaan sopivan mille tahansa ihonväreille. Myös vartaloa imarteleva silhuetti on tunnistettavissa. Valentinon kehittelemä hauska palatsipyjama houkuttelee katsojan mielikuvituksen hulluttelemaan.

Tilkkuihin saa koskea

Näyttelyn kävijöillä on ainutkertainen tilaisuus tutustua lähietäisyydeltä näiden vaikuttavien muotiasujen yksityiskohtiin ja ihailla vaatteita, jotka ovat kauniita kuin jalokivet ja joiden ansiosta Valentino tunnetaan muodinluojista suurimpana, ”muodin viimeisenä keisarina”.

Muutaman upean muotipuvun lisäksi näyttelyssä on esillä muotitaiteilijan signeeraama piirros, valokuvia, koruommeltuja kankaita ja esimerkiksi laskostilkkuja, joihin saa koskea ja tutkia tarkemmin. Lyhyt filmi esittelee koruompeleen syntyä. Ne tukevat käsitystä tarkasta ja pitkäjännitteisestä työstä, josta Valentinon muotitalo tunnetaan.

Valentinon museo on verkossa

Italialainen Valentino Garavani (s. 1932) on maailman tunnetuimpia muotisuunnittelijoita ja hänen perustamansa muotitalo maailman merkittävimpiä. Valentinon tavaramerkkejä ovat upeat iltapuvut ja punainen väri, jota kutsutaan myös ”rosso Valentinoksi”, Valentinon punaiseksi.

Kun Valentino ei saanut tuotantoaan esittelevälle museolle toivomaansa tonttia Roomasta, avattiin virtuaalimuseo verkkoon.

Valentinon muotitalo myytiin sijoitusyhtiö Permiralle vuonna 1998 ja italialaiselle tekstiiliyritykselle Marzottolle. Vuonna 2012 muotitalon osti qatarilainen sijoitusyhtiö Mayhoola for Investments S.P.C., jonka taustalla on tiettävästi Qatarin kuningasperhe.

Ranskan presidentti Jacques Chirac myönsi vuonna 2006 Valentinolle Legion d’honneur -kunniamerkin muodin alalla tehdyn työn kunniaksi.

Vuonna 2007 Valentinolle tuli kuluneeksi 45 vuotta suunnittelijana. Hän jäi eläkkeelle saman vuoden syyskuussa, ja hänen viimeinen haute couture -kokoelmansa oli kokonaan valkoinen.

Fantastica! Valentinon pukuja yksityiskokoelmista -näyttely on esillä Museo Milavidassa Tampereen Näsilinnassa 15.6.–15.10.2017.

Salla Jalovaara

Kuva: Giorgio Benni

Kuvassa oleva yksityiskohta on Valentino haute couture -kokoelman iltapuvusta, mallinumero 118, syksy/talvi 1966-67. 100 % lurexia, pitkät hihat, venekaula-aukko ja pykäreunainen sivuhalkio, käsikirjotut kukkaornamentit, niiniaplikaatioita, helmiä ja värillisiä paljetteja. Puku on kuulunut Mariella Sonninolle. Yksityiskokoelma, Rooma.

http://museomilavida.fi/

http://www.valentino-garavani-archives.org

https://www.valentino.com/fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s