Hohda mitolle 16.9.2017

on

Tampere-talo, Rooman Colosseum ja Niagaran putoukset hohtavat vihreää valoa 16.9.2017 osana kansainvälistä Hohda mitolle -tapahtumaa, jolla tuodaan tunnetuksi mitokondriaalisia sairauksia.

Kampanjassa on mukana monta muutakin kuuluisaa monumenttia ja julkista rakennusta ympäri maailmaa. Tampere-talo hehkuu vihreää valoa lauantaista 16.9. klo 19 sunnuntaihin 17.9. klo 8 asti. Valotempauksellaan Tampere-talo osoittaa sitoumuksensa tukea mitokondriosairauksien tutkimusta ja lisätä kansalaisten tietämystä niihin liittyvistä terveysongelmista.

Mitokondriaalisten sairauksien oireet voivat ilmetä minkä ikäisenä tahansa ja vaikuttaa missä tahansa elimistön kudoksessa, erityisesti hermostossa, lihaksessa ja maksassa.

Ei parantavaa hoitoa

MELAS:ia pidetään yleisimpänä mitokondriosairautena. Sairauden nimi on lyhenne sairauden englanninkielisestä nimestä mitochondrial encephalopathy with lactic acidosis and stroke-like episodes eli maitohappoasidoosia ja sairauskohtauksia aiheuttava mitokondriosairaus. MELAS aiheuttaa oireita ensisijaisesti aivoissa ja lihaksissa, koska ne toimivat eniten oksidatiivisen eli hapettavan aineenvaihdunnan varassa.

MELAS:in oireita ovat muun muassa aivojen toiminnan heikentyminen ja maitohappoasidoosi, joka vaarallisena komplikaationa voi johtaa elimistön happomyrkytykseen. Lievempiin taudinkuviin kuuluvat diabetes, migreeni, kuulonalenema tai silmän verkkokalvon sairaus. MELAS voi aiheuttaa myös aineenvaihdunnallisia ongelmia ja kehitysviivästymää.

Mitokondriaalisten sairauksien oireista kärsii Euroopassa vähintään 200 000 ihmistä, eikä tauteihin ei ole olemassa parantavaa hoitoa. Oireita voidaan yrittää lievittää B-vitamiinien, ubikinonin (koentsyymi Q10) ja karnitiinin eli rasvahappoja solun sisällä kuljettavan aminohapon avulla. Helsingin yliopistossa tehtyjen tutkimusten mukaan myös lyhytaikainen vähähiilihydraattinen Atkins-dieetti voi auttaa.

Mikä mito?

Mitokondrio on soluelin, jossa soluhengitys tapahtuu. Mitokondrioiden määrä solussa vaihtelee solun energiatarpeesta riippuen. Runsaasti energiaa kuluttavissa soluissa, kuten lihaksissa, mitokondrioita on runsaasti. Mitokondriossa on omaa DNA:ta. Mitokondriot periytyvät aina äidiltä, ja niitä voidaankin käyttää apuna yksilöntunnistuksessa. Mitokondriosairaudet aiheuttavat mitokondrioiden toimintahäiriöitä.

Suomi on merkittävä mitokondriotutkimuksen keskittymä. Vuonna 2014 Tampere-talo isännöi Euromit-kokousta, joka on maailman suurin ainoastaan mitokondriaalisten tautien syiden tutkimukseen ja hoitojen kehittämiseen keskittyvä tieteellinen konferenssi.

Miksi vihreä väri?

Hankkeen puhemies, molekyylibiologian professori Howy Jacobs Tampereen yliopiston lääketieteellisen teknologian instituutista sanoo vihreän olevan elämän, toivon ja koulutuksen väri.

”Julkisten rakennusten valaiseminen vihreällä symbolisoi sitä energiaa, jonka mitokondriot tuottavat soluillemme – elintärkeää energiaa, jonka haluamme jonain päivänä palauttaa heille, joilta mitokondrioiden sairaus on energiatuotannon riistänyt.”

Noora Salo

Kuva mitokondriosta.

Kuva: IKELOS – Scientific Imaging, Dr. Christopher Jackson

Lue lisää kampanjasta: http://gmdaw.org/light-up-for-mito/

http://www.lihastautiliitto.fi/fi/MELAS

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s