Sanna Laurilan lukuvinkit

on
  • Petina Gappah: Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta. Suom. Seppo Loponen. Keltainen pokkari. Tammi 2017 (2009). 206 s.

Afrikkalaisten kirjailijoiden teoksia julkaistaan suomeksi harvakseltaan. Zimbabwelaisen Petina Gappahin novellikokoelmaa voi pitää siinäkin mielessä tapauksena. Se on tapaus myös siksi, että kokoelma on todella hyvä. Kirja sisältää erityyppisiä tarinoita: kertoja saattaa olla yliopisto-opiskelija, joka on joutunut sattuman oikusta ”sairaalan mielitautisiipeen”, tai nainen, jonka serkku on asunut Amerikassa, muttei voi palata sinne enää saatuaan maahantulokiellon. Novelleissa ruoditaan yhteiskuntaa, politiikkaa ja erikoisia ihmissuhteita maassa, jossa on ”iso tauti, jolla on pieni nimi” ja jossa on palvelijoita ja palveltavia. Kaikki haaveilevat elämästä jossakin muualla kuin kotikaupungissa. Aihepiireistä huolimatta kirja on hauska. Ehdoton suositus tähän kirjaan!

  • Yaa Gyasi: Matkalla kotiin. Suom. Sari Karhulahti. Otava 2017. 373 s.

Ghanalais-yhdysvaltalaisen kirjailijan Yaa Gyasin esikoisteos kertoo 1700-luvulla eläneistä kahdesta sisarpuolesta, jotka toisistaan tietämättä päätyvät samaan brittien linnoitukseen. Toisesta tulee orja Yhdysvaltoihin, toisesta valkoisen miehen vaimo Ghanaan. Tarina jatkuu heidän jälkeläisissään nykypäivään asti. Keskeisessä roolissa on suhde vapauteen, kuten 1880-luvulla hiilikaivostyöntekijäksi myydyn H:n tapauksessa: ”Hän tuskin edes muisti, millaista oli olla vapaa, eikä osannut sanoa, kaipasiko enemmän itse vapautta vai kykyä palauttaa se muistiin.”  Suurin kaikesta oli kuitenkin rakkaus, jota eivät edes kahleet voineet pidätellä. Riipaisevaa, tunteellista ja värikästä kerrontaa.

  • Zadie Smith: Swing Time. Romaani. Suom. Irmeli Ruuska. WSOY 2017. 463 s.

Zadie Smith vie lukijansa edellisten romaaniensa tapaan jälleen monikulttuuriseen Lontooseen, mutta tällä kertaa myös Afrikkaan. Päähenkilöinä ovat ystävättäret, nuoret tytöt, jotka jakavat intohimon tanssimiseen. Toinen on siinä lahjakas, toinen ei. Toisesta tulee poptähti. Väistämättä toinen karehtii. Nimettömällä kertojalla on kiinteä suhde poptähden elämään tämän avustajana. Kirjassa tuntuu olevan kerrottu kaikki oleellinen ystävyyteen liittyvästä kiintymyksestä ja hylkäämisestä. Romaani on runsas, eläväinen ja väkevä kokemus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s