Saana Väreen lukuvinkit

  • Juha Seppälä: Suomen historia. Trilogia. Uudistettu laitos. WSOY 2017 (1998). 135 s.

Kevyesti päivitetty kolmiosainen kirja on lyhytproosaa, jossa käydään läpi suomalaisia merkkihenkilöitä alkaen Schaumanista päätyen hevosiin. Se vie lukijan myös Juha Seppälän omaan talonpoikaiseen sukutaustaan, joka kulkee rinnan muun tarinoinnin lomassa ja kulkeutuu hänen musisoiviin kommunistienoihinsa. Kirjassa on sarkastinen sävy, mikä sopii suomalaisuutta tarkasteltaessa. Seppälän Suomen historia on mainio tulkinta isosta aiheesta, josta on niin monta mielipidettä kuin on laakee maa. Hämmentävän saman tyyppinen on Petri Tammisen Suomen historia (Otava 2017), joka tosin perustuu haastatteluaineistoon.

  • Panu Rajala: Virvatuli. WSOY 2017. 596 s.

Panu Rajala kirjoittaa Eino Leinosta kiinnostavasti ja innostavasti. Kirja sisältää paljon ennen vähälle huomiolle jääneitä tapahtumia. Samoin Leinon tuotanto saa keskeisen sijan. Erityisen hienosti tulee esille hänen syvä rakkautensa kirjoittamista kohtaan. Rajalan oma tapa kirjoittaa liikkuu fiktion ja faktan rajamailla, samaan tapaan kuin hän kirjoitti romaanin Intoilija I. K. Inhasta. Virvatulen voi kuitenkin huoletta luokitella elämäkerraksi. Leinon suhde naisiin ja rakkauteen saa siihen viihteellistä sävyä, mitä ei voida lukea Rajalan viaksi.

  • Satu Taskinen: Lapset. Teos 2017. 295 s.

Joskus ihmettelee, mistä kirjailijat saavat kirjojensa aiheet. Näin kävi myös Satu Taskisen romaania lukiessa. Minäkertojana siinä on itävaltalainen miesopettaja Navid, joka pohtii sisäisenä monologina Euroopan muutosta, johon vertautuvat hänen henkilökohtaiset ongelmansa. Kirja on monikerroksinen ja rytmikäs. Assosiaatiot seuraavat toisiaan loputtomalta tuntuvana tulvana, jonka alla ja yllä on aina jotain muuta, suurempaa, usein myös ihan pientä ja arkista. Mieleen mahtuu yhtenä päivänä enemmän kuin uskommekaan. Opettaja on helposti lähestyttävä ja miellyttävä, mikä helpottaa kirjan sulattamista. Yhdessä eläminen on kuitenkin taitolaji. Opettavainen kokemus, vaikkei opetuskirja olekaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s