Talkoilla Täktominlahti kuntoon

Hangon Täktominlahti osoittautui paikoin pahoin rehevöityneeksi. Vesikasvusto oli niin tiheää, että siihen juuttui soutuveneellä kiinni. Asiaan tartuttiin osin talkoohengessä.

Täktominlahti, Täktbukten, on ainutlaatuinen merenlahti Hankoniemellä ja osa Itämerta. Se on Metsähallituksen hallinnoima luonnonsuojelualue, merkittävä alue kalojen poikastuotannolle sekä yksi eteläisen Suomen merkittävimmistä lintualueista.

Osa lahdella tapahtuvasta rehevöitymisestä on ihmisen aiheuttamaa, osa jäätilanteesta ja myrskyistä johtuvaa vaihtelua. Osa johtuu jääkauden jälkeisestä maan kohoamisesta, joka jatkuu yhä.

Operaatio Täktominlahti on hanke, jolla pyritään parantamaan rehevöityneen lahden tilaa ja poistamaan tehokkaasti ravinteita. Täktomin hoitoyhdistys ry arvioi yhdessä asiantuntijoiden kanssa, että on tarpeen niittää vesikasvustoa pois. Kasvusto on pääosin pensasmaista tähkä-ärviää, joka kasvaa tiheänä viidakkona 50-250 cm syvyydessä.

ELY-keskus myönsi projektille 7600 euron vesistönkunnostusrahoituksen (40%), ja metsähallitus seuraa ja tutkii niittojen vaikutusta.

Niitto suoritetaan kolmena vuotena peräkkäin, ja ensimmäinen niitto on juuri toteutettu. Sen teki kokenut alan yrittäjä, Jukka Ripatti Koivuniemen Mehiläispesä ky:stä. Kova itätuuli helpotti leikkuujätteen kokoamista, sillä jäte painui suoraan keräyspaikalle Kobbenin veneenlaskupaikalle.

Biomassa kerättiin talkootyönä haravoilla ja talikoilla ja siirrettiin edelleen Mikael Winbergin pelloille kompostoitumaan.

Apuna koululaiset ja Rotarit

Syksyllä 2016 rakennettiin uusi, noin puolentoista hehtaarin kokoinen alue kosteikkoa lentokentän pohjoispuolelle, lintutornin juureen. Se suodattaa ojitetulta suoalueelta tulevia valumavesiä.

Keväällä 2017 Hangon Ympäristöyhdistys ja koululaiset istuttivat kosteikkokasveja raivatulle alueelle: osmankäämiä, kurjenmiekkaa, kaislaa, vesivehkaa, rentukkaa ja 3600 tora-pajun tainta.  Hangon Rotarit kustansivat taimet, jotka tulivat Tanskasta.

Uusien kasvien tarkoituksena on hyödyntää ravinteita, jotka eivät enää päädy lahtea rehevöittämään. Osa suolta lähtevästä humuksesta tulee sakkautumaan kosteikkoon.

Uuteen kosteikkoon voi käydä vapaasti tutustumassa, kunhan ei tallaa kasveja. Ylhäältä lintutornista löytyy uusi opastaulu. Alueella on jo nähty asukkaita: laulujoutsenpariskunta pesi saaressa onnistuneesti kesällä 2017.

Rahankeräystä elokuvanäytöksellä

Hankkeen puuhamiehenä on toiminut elokuvaohjaaja Ari Heinilä, joka sanoo itsellään olevan ns. oma lehmä ojassa. ”Mökkini on Täktominlahdessa, ja olen seurannut lahden rehevöitymistä ja veden värin asteittaista muuttumista ruskeaksi. Tuli ajatus siitä, että pitäisi tehdä jotain”, hän kertoo operaation rahoittamiseksi järjestetyssä elokuvanäytöksessä hankolaisessa Kino Olympiassa.

Näytöksen elokuva, Heinilän ohjaama Kuuletko hiljaisuutta? (2016), kertoo Hankoniemestä, sen saaristosta ja hiljaisuudesta. Sen keskiössä on kuulovammainen pappi, kirjailija ja lintubongari Hannes Tiira.

Ari Heinilä ei varsinaisesti ilahtunut, kun häntä pyydettiin tekemään elokuva aiheesta hiljaisuus. Kyllä hän siitä lopulta innostui ja teki tunnelmallisen elokuvan ihmisen ja luonnon välisestä vuorovaikutuksesta. Se sopi erinomaisesti Operaatio Täktominlahden tueksi järjestettyyn iltaan.

Jaana Eskonen

Kuva: M. Connors

http://operaatiotaktominlahti.com/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s