”Lukekaa, nuoret!”

Nuortenkirjailija Carina Axelsson kehottaa sitoutumaan itselle tärkeisiin asioihin. Hänelle niitä ovat esimerkiksi kotikylän kirjasto ja koirat.

Carina Axelssonin Model Under Cover on hänen esikoiskirjasarjansa, joka on kohdennettu nuorille. Se kertoo 16-vuotiaasta teinimallista ja salapoliisista Axelle Andersonista, joka on suuntautunut ratkomaan muotimaailmassa tapahtuvia rikoksia.

Carina kertoo, että hän yhdistelee kirjoissaan kolmea itselleen erityisen tärkeää asiaa: mysteerejä, muotia ja tietysti romantiikkaa. Hänen rakkautensa dekkareihin inspiroi häntä kirjoittamaan kirjasarjan ja kokemuksensa entisenä mallina luo hänen kirjojensa näyttämöt.

”Lapsena innostuin television animaatiosarjasta, jossa oli päähenkilönä salapoliisikoira Scooby-Doo, sitten Carolyn Keenen Neiti Etsivä -kirjoista. Luin kaikki Agatha Christien romaanit jo yhdeksänvuotiaana. Ne ovat nopealukuisia ja helppoja ymmärtää. Eikä yksikään pelastunut räjäytti silloin tajuntani”, hän kertoo. ”Myöhemmin luin paljon Sherlock Holmeseja ja Wilkie Collinsia.

Kirjoissa ei ole syömishäiriöitä

MUC-kirjat ovat nopeatempoisia. Niissä on seikkailuja, romantiikkaa ja älykäs, nenäkäs, nuori etsivä. Hän tietää, mitä haluaa tehdä, mutta hän ei ole millään tavalla kelju. Axelle on tyylikäs ja moderni versio Neiti Etsivästä.

Kirjoissa ei mässäillä ulkonäöllä. Axelle ei ole kiinnostunut siitä, miltä hän näyttää vaan siitä, mitä hän tekee.

”Huippumallit ovat älykkäitä. Heillä on maalaisjärkeä ja businessälyä, ja he tulevat toimeen ihmisten kanssa. Mallilla pitää olla persoonallisuutta ja aivot”, Carina korostaa.

Vaikka päähenkilö tekee mallintöitä, Carina ei kirjoittanut häntä sairastamaan esimerkiksi anoreksiaa. Tämän hän kertoo olleen tietoinen valinta.

”En malliaikoinani törmännyt syömishäiriöihin. Ehkä siksikin, että luin aina kaiken vapaa-aikani. Ehkä en vain huomannut sitä. Kirjoihin olen kirjoittanut siitä, mitä olen itse kokenut. Axelle siis syö kuin hevonen!”

Itsenäinen nuori nainen

Kirjoja lukiessaan voi matkustaa eri puolilla maailmaa, muodin pääkaupungeissa. Sarjan ensimmäinen kirja, A Crime of Fashion, sijoittuu Pariisin muotiviikoille, jossa kuuluisa muotisuunnittelija katoaa. Se ilmestyi vuonna 2014.

Stolen with Style (2014) kertoo New Yorkista, jossa Axelle jäljittää kadonnutta mustaa timanttia. Kirjassa Deadly By Design (2015) Axelle tutkii Lontoossa tapausta, jossa nuoren valokuvaajan kimppuun on hyökätty, ja viimeisin Dressed to Kill (2016) kertoo huippustylistin myrkytyksestä Milanossa.

Ensimmäisessä osassa Axelle tapaa pojan, Sebastianin, joka haluaa toimittajaksi. He muodostavat Sherlock ja Watson -parin: Axelle on salapoliisi, Sebastian hänen avustajansa. ”Juuri näin päin”, Carina painottaa. ”Halusin, että Axelle on itsenäinen, ei jonkun pikkuapulainen.”

Hän vakuuttaa, ettei kirjojen lukemiseen tarvita suurennuslasia eikä korkeita korkoja. Kuka tahansa voi nauttia niistä, myös aikuiset.

Halu nähdä maailmaa

Carina Axelsson syntyi vuonna 1968 Kaliforniassa ruotsalais-meksikolaiseen perheeseen. Nykyisin hän asuu Saksassa, remontoi itselleen uutta työhuonetta, kirjoittaa englanniksi ja työskentelee uuden, vielä salaisen kirjaprojektin parissa.

Parikymppisenä Carina oli valokuvamallina muun muassa Voguessa ja Ellessä, ja hän työskenteli myös muotisuunnittelija John Gallianon henkilökohtaisena avustajana. Malliksi hän sanoo ajautuneensa, kuten niin monet muutkin nuoret tytöt.

”En ollut lainkaan muotiin suuntautunut nuorena, mutta kaikki sanoivat, että sinulla on pitkät sääret ja olet niin hoikka. Sinun pitäisi olla malli. En niihin aikoihin tiennyt, mitä halusin isona tehdä. Sen tiesin, että halusin kovasti nähdä New Yorkin, josta olin lukenut.”

Koti on täynnä koiria

Carinan esikoiskirja, lasten satukirja Nigel of Hyde Park ilmestyi jo vuonna 2004. Se kertoo Lontoon Hyde Parkissa asuvasta lohikäärmeestä, joka on syntynyt ruhtinassukuun, mutta joka on kovin pelokas.

Carina on paitsi kirjoittanut kirjan, myös kuvittanut sen. Hän opiskeli piirtämistä ja taidetta asuessaan Pariisissa 2000-luvun alussa.

Carina on koiraihminen. Hänellä on seitsemän koiraa, viisi cockerspanielia ja kaksi mustaa labradorinnoutajaa, iältään 1-14 vuotta. Carina tekee niiden kanssa pitkiä kävelyretkiä luonnossa, ja koirat viihtyvät myös hänen työhuoneellaan. Niinpä MUC-kirjojen päähenkilölläkin on pieni koira, Halley, joka auttaa omalta osaltaan ratkomaan rikoksia.

Muumit lukulistalle

Carina kertoo lukevansa monipuolisesti kaikkea. Tämä tarkoittaa klassikoita, viihdettä, dekkareita, lasten- ja nuortenkirjoja.

Tove Janssonin muumit hän tuntee, mutta myöntää, ettei ole lukenut yhtään muumikirjaa. ”Isäni on kotoisin Ruotsista, Smoolannista. Siksi minut on kyllästetty Astrid Lindgrenin kirjoilla, ja sen vuoksi moni muu kirja on jäänyt lapsena lukematta.”

Lukenut Carina on kuitenkin aina. Sitä hän suosittelee kaikille muillekin, kuten myös suosimaan omaa lähikirjastoa.

Hän haluaa myös rahallisesti tukea omaa lähikirjastoaan Saksassa. Hän piirtää joka vuosi, jo kevättalvella, adventtikalenterin, jonka myyntituotosta osa suunnataan oman kotikylän kirjaston lasten- ja nuortenosaston kirjahankintoihin.

Pia Hyttinen

www.carinaaxelsson.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s