Kiehtovasti Kreikasta

Taidehistorioitsija, kirjailija Göran Schildtin matkakuvaus on hänen viides Kreikka-kirjansa ja jälleen huikea kurkistus Kreikan historiaan ja nykyisyyteen, joka tässä tarkoittaa 1970-lukua. Dianan saari on oikeasti Leros, jossa Schildt vaimoineen asui pitkään ja jota Daphne-laiva piti kotisatamanaan.

Leros osoittautuu maagiseksi paikaksi, mutta myös sentimentaaliseksi. Schildtin pohtiva tyyli vetää pauloihinsa. Kreikka voi näemmä mennä veriin, vaikka vain lukemalla siitä.

Sankari etsii kotia

Erityisen hienoa Dianan saaressa on kreikkalaisen kansanluonteen ja yhteiskuntapolitiikan kuvaaminen. Selvitys kreikkalaisten suhteesta rahaan on yksi kirjan ehdottomia helmiä. Lukija pääsee lähelle sitä, miksi Kreikalla on tällä hetkellä niin suuria ongelmia taloutensa kanssa.

Myös sellainen modernisoitumisen piirre kuin television tuleminen saarelle on kiehtovasti kerrottu.

Dianan saaren tarina on sankaritarina, nykyajan Odysseia, jossa Odysseus etsii kotia ja joutuu selviytymään monien vastusten läpi.

Schildt ei ehtinyt nähdä sitä, kuinka Kreikka kamppailee talousvaikeuksien kanssa 2010-luvulla ja käy kiivasta keskustelua Suomen ja muun Euroopan Unionin kanssa. Hän kuoli vuonna 2009.

Daphne on nyt Turussa

Schildt kuvaa Daphnea kirjassaan Odysseuksen vanavedessä (1997) seuraavasti: ”Tiesimme Daphnen matkan päästä katsottuna olevan iso, vahvasti miehitetty ja komea laiva, mutta lähemmäksi tullessa se merkillisellä tavalla kutistuu kokoon joka aironvedolla kuin ilkkuva kangastus.”

Ihastuin Daphneen Turussa samaa nimeä kantavassa ravintolassa, jossa se on esillä: pieni, paljon purjehtineen näköinen laiva, jonka urotekoja olen seurannut televisiosta Schildtin filmeistä. Kontrasti on vahva, kun tietää, millaisia seikkailuja niin pienellä purjeveneellä on tehty.

Vaikka Schildtin tiedetään paheksuneen sitä, että ravintola omi hänen laivansa nimen (haastattelu Gloria lokakuu 2005), vierailija on iloinen tavasta, jolla Daphnen elämäntyötä on tuotu esille.

Pia Hyttinen

Göran Schildt: Dianan saari. Suom. Raija Mattila. Otava 1977. 242 s.

Lue myös:

Göran Schildt: Odysseuksen vanavedessä. Suom. Lauri Hirvensalo ja Jaakko Anhava. Tekijän lyhentämä ja täydentämä laitos. Otava 1997 (1952).

Julkaistu Salkassa nro 2/2015

Sittemmin Daphne-ravintolan nimi on muutettu Göraniksi.

Marraskuussa 2017 ilmestyy Maria Laakson, Toni Lahtisen ja Merja Sagulinin toimittama kirja Lintukodon rannoilta. Saarikertomukset suomalaisessa kirjallisuudessa (SKS), joka käsittelee suomalaisen kirjallisuuden todellisia ja kuviteltuja saaria.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s