Värikausia ja muistoja tutuista ihmisistä

on

Tuija Lampisen näyttely Kerros kerrokselta Riihimäen taidemuseossa esittelee taiteilijan tuotantoa parinkymmenen vuoden ajalta.

Tuija Lampisen maalauksissa toistuvia aiheita ovat aika, arki, lapsuus, muistot, vanhuus, muisti ja sen katoaminen.

Näyttelyn nimi Kerros kerrokselta viittaa Lampisen työskentelytapaan. Hän maalaa kerroksellisesti, tekee postoja ja lisäyksiä ajan kanssa. Aika voi olla rajallista, se voi olla nopeasti kulkevaa tai hidasta.

Myös hänen tapansa käyttää värejä on ajallista. Aniliinia kautta hän eli vuosituhannen vaihteessa. Kuvasto koostui pääasiassa kasveista. Punainen kausi sijoittuu aikaan, jolloin Lampisen omat lapset olivat pieniä. Silloin hän kuvasi paljon lapsuutta. Keväästä 2015 alkoi turkoosi kausi.

Harmaata hän on käyttänyt aina. Harmauskin on syntynyt vaiheiden kautta: usein työt ovat ensin värillisiä, mutta sitten niitä pestään tärpätillä ja maalataan uudelleen. Turkoosikin saa usein harmaat kerroksensa.

Lampinen kertoo kokevansa värin valona, joka antaa voimaa ja keventää. ”Töissäni ajalla on keskeinen merkitys. Tiedostamaton, mutta yhtälailla tietoinenkin värinvalinta on kiinnostavaa, väri yllättää ja kietoutuu ajatuksiin.”

Henkilökohtaisesta tulee yleistä

Tuija Lampisen maalaukset ovat ekspressionistisia ja vertautuvat Ellen Thesleffin (1869-1954) tuotantoon. Thesleffin maalauksia voi nähdä Riihimäen taidemuseossa samaan aikaan olevassa Taiteilijattaret-näyttelyssä, joka esittelee laajasti suomalaisia naistaiteilijoita pääasiassa 1900-luvun alkupuolelta.

Lampisen maalausten värimaailma syöpyy Thesleffin maalausten tapaan tajuntaan. Ne alkavat kiertää mielessä ja vaativat tulkintaa. Milloin taiteilija on ollut onnellinen, milloin alakuloinen? Sitä ei tarvitse ehkä miettiäkään, vaikka jo teosten nimet antavat osviittaa. Kiinnostavinta on se, milloin katsoja saavuttaa oman tunnepisteensä. Se mitä mikin väri tarkoittaa katsojalle, on alku jollekin.

Maalausten kasvot jäävät vieraiksi, ulkopuolisiksi, mikä lienee tarkoituksellista vieraannuttamista. Sisältö on Lampiselle hyvin henkilökohtaista, mutta hän uskoo maalausten koskettavan tavalla tai toisella meistä jokaista. Hänelle muistot ovat tärkeitä. Erityisesti keskustelut äidin kanssa palautuivat aina vanhoihin tuttuihin asioihin ja ihmisiin.

Riihimäkeläinen Tuija Lampinen (s. 1955) on opiskellut Lahden Taideinstituutissa 1980-luvulla. Hän työskentelee tällä hetkellä Taiteen Keskustoimikunnan 3-vuotisella taiteilija-apurahalla.

Riina Vuorisalo

Kuvassa on Tuija Lampisen maalaus Kerros kerrokselta (2016).

Tuija Lampisen näyttely Kerros kerrokselta Riihimäen taidemuseossa 17.6.-13.9.2017. Avoinna ti-to klo 11-18 ja pe-su klo 11-17.

http://riihimaentaidemuseo.fi/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s