Onko hiljaisuus tuote?

on

Sini-Meri Hedberg ja Jaana Valtari haluavat haastaa yksilökeskeistä taiteilijamyyttiä.

Heillä on yhteinen työhuone Turussa, ja he ovat tehneet teoksia yhdessä ja erikseen. Nyt heillä on yhteisnäyttely Jyväskylän Taiteilijaseuran ylläpitämässä Galleria Beckerissä.

Osa Sini-Meri Hedbergin ja Jaana Valtarin näyttelyn teoksista on ripustettu kiinni toisiinsa. Ripustus luo uutta tulkintaa, itsenäisiä teoksia avarampia ajatuksia.

Yhteisteokset tukevat yksittäisten teosten liikettä ja keveyttä kuin välimerkit. Ne ovat pysäkkejä, joissa voi miettiä liikkeen, matkan tai koko elämän tarkoitusta. Triptyykkejä, alttarimaalauksia.

Meren läsnäolo tuo valon

Maalauksissa ollaan veden äärellä, alati liikkeessä olevan meren rannalla. Niissä on herkkyyttä ja syvyyttä, suruakin. Merellisen maiseman valo, kosteus ja utu, värimaailman hengittävyys ovat teosten keskeisiä elementtejä. Teoksissa on sekä esittävää että abstraktia ilmaisua, paljon maisemamuotokuvia ja ohikiitäviä hahmoja.

Tunnelma on ilmava, mutta tihenee juuri, kun sitä ei odottaisi. Värit ja tunteet muuttuvat, aika kulkee vääjäämättä. Pitää tarttua hetkeen, jos vaan voi.

Läsnäolon vaatimus kuitenkin haastaa. Toisista ihmisistä voi vieraantua huomaamattaan, eikä pysähtyminen ole kaikille edes mahdollista. ”Onko hiljaisuudesta tullut elintasotuote?” kuten Valtari kysyy.

Erikseen ja yhdessä

Sini-Meri Hedberg on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta, mitä ennen hän opiskeli Kemin ja Lapin taidekouluissa ja Turun yliopistossa.

Jaana Valtari on niinikään valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta. Hän on opiskellut myös Limingan taidekoulussa ja Vaasan yliopistossa.

Hedberg ja Valtari ovat aiemmin tänä vuonna osallistuneet työparina SKjL:n teemanäyttelyyn Onni Lapuan Taidemuseossa. Ensimmäinen yhteistyönä toteutettu näyttely oli vuonna 2014 Galleria Huudossa Helsingissä.

Riina Vuorisalo

Kuvassa on Sini-Meri Hedbergin maalaus.

Sur la Mer

Sini-Meri Hedberg & Jaana Valtari

22.7. – 9.8.2017

Galleria Becker, Seminaarinkatu 28, Jyväskylä

www.sinimerihedberg.com

www.jaanavaltari.wordpress.com

www.jkltaiteilijaseura.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s