Omaääninen Hangon Musiikkijuhlat

Hangon Musiikkijuhlille on varmistunut kansainvälinen ja huipputasoinen konserttiohjelma. Festivaalilla esiintyy useita taidemusiikin supertähdiksi nousemassa olevia taiteilijoita.

Seitsemänsien Hangon Musiikkijuhlien konserttisarja järjestetään 14.–19.7.2017 Hangon kirkossa ja kaupungintalolla. Festivaalin ohjelmaan kuuluu myös lapsille ja nuorille suunnattu Hangon musiikkileiri sekä musiikin genrerajat ylittävä Fringe-sarja.

Klassisen musiikin konserteissa kuullaan muun muassa kansainvälisesti arvostettujen naistaiteilijoiden Suomen-debyyttejä ja jazzkonserteissa esiintyvät Viron ja Suomen johtavat jazzmuusikot.

Festivaalin kuvituksena on hankolaistaiteilija Carl-Gustaf Liliuksen pariisinsininen teossarja Paratiisitanssi. Festivaalilla nähdään kyseisen teossarjan naisfiguureista koottu taidenäyttely Hangon kirkossa.

Ilmaisun vapautta

Festivaalin teemana on Suomen 100-vuotisjuhlavuonna Vapaa ääni. Teema resonoi ilmaisunvapauden, moniäänisyyden ja kansainvälisen yhteisön kanssa ja viittaa myös demokratiaan.

Konserttisarjan on suunnitellut taiteellinen johtaja Noa Nakai. Hänen mukaansa 100-vuotias Suomi merkitsee kansainvälistä ja moniäänistä yhteiskuntaa, jossa itseään saa ilmaista vapaasti.

”Haluamme festivaalillamme antaa tilaa musiikilliselle ilmaisulle, taiteen vapaudelle ja taiteilijoiden ja yleisön kohtaamisille. Festivaali ei ota kantaa politiikkaan, mutta tänä vuonna tuntui sopivalta, että teema resonoi myös demokratiaan ja tasa-arvoon liittyvien ajatusten kanssa.”

Nakai sanoo tavoitteiden olevan korkealla ja jokaisesta festivaalista pyritään tekemään kaikilta osin entistä parempi. ”Jatkamme tutulla konseptilla, eli pääkonserttisarjassa on neljä klassisen musiikin konserttia ja yksi jazz-konsertti sekä Fringe-sarjassa monitaiteellisia tapahtumia.”

Nuoria unohtamatta

Edelliskesänä täpötäydelle Seurakuntakodille esiintynyt jatsikissaposse Myky-kissan seikkailut palaa jälleen Hangon Musiikkijuhlille. Tällä kertaa Myky-kissa kattikavereineen pääsee suurempaan tilaan kaupungintalon juhlasaliin maanantaina 17.7. Vauhdikkaassa koko perheen jazzkonsertissa kuullaan uusia lauluja. Konserttia edeltää soitintyöpaja, jossa yleisö pääsee rakentamaan omia rytmisoittimia, joita soitetaan konsertin aikana.

Hangon Musiikkileirin oppilaat ja opettajat esiintyvät vanhusten palvelutalo Astreassa tiistaina 18.7., ja leirin oppilaiden päätöskonsertti on kaupungintalolla keskiviikkona 19.7.

Monet taiteilijoista myös opettavat tulevaisuuden muusikoita musiikkileirillä. ”Musiikkileirillä on normaalin opetustoiminnan lisäksi jälleen luvassa erittäin korkeatasoinen mestarikurssi. Taiteilijoista esimerkiksi itävaltalainen viulisti Emmanuel Tjeknavorian on sanonut tulevansa mielellään uudestaan Hankoon.”

Lavaleijonat

Vuoden 2015 Sibelius-viulukilpailussa toisen palkinnon voittaneen Emmanuel Tjeknavorianin ja hänen luottopianistinsa Maximilian Kromerin lennokasta ja tarkkaa yhteissoittoa kuultiin viime vuoden heinäkuussa Hangon Musiikkijuhlien päätöskonsertissa, jonka YLE radioi suorana Hangon kirkosta.

Festivaali huipentuu tänäkin vuonna keskiviikkona 19.7. näiden nuorten wieniläisten lavaleijonien duokonserttiin. Tjeknavorianin festivaalille suunnittelema konsertti Kolme suurta B:tä sisältää Bachin, Beethovenin ja Brahmsin rakastetuimpia teoksia, joissa hänen mukaansa kiteytyy sellainen itsenäinen ajattelu ja vapaa ilmaisu, johon vain harvat säveltäjät ovat kyenneet.

”Olen soittanut näiden kolmen säveltäjän musiikkia jo pienestä pitäen, mutta jotta oppisin ymmärtämään edes osan heidän työnsä taiteellisesta sisällöstä, on edessäni koko elämän pituinen tutkimusmatka”, Tjeknavorian sanoo.

Emmanuel Tjeknavorian saavutti Sibelius-viulukilpailuissa 2015 toisen palkinnon lisäksi yleisön suosion ja Sibeliuksen viulukonserton parhaan esityksen palkinnon. Sittemmin hänen uransa on ollut jyrkässä nousussa ja ensi kaudelle hänet on valittu Euroopan konserttisaliorganisaation ECHO:n arvostettuun Nousevat tähdet -konserttisarjaan, jossa häntä kuullaan Euroopan merkittävimmissä konserttisaleissa.

Avajaiskarnevaalit

Hangon Musiikkijuhlat alkavat perjantaina 14. heinäkuuta tanssillisella avajaiskarnevaalilla. Klassisen musiikin ja jazzin tahtiin Hangon kaduilla tanssivaan karnevaalijoukkoon voi kuka tahansa vapaasti liittyä.

Avajaiskonsertti Vaiennettujen ääni esittelee 14.7. Suomessa debytoivan ja useita kansainvälisiä kamarimusiikkikilpailuja voittaneen pariisilaisen Trio Zadigin. Hangon kirkossa kuultavan konsertin ohjelmassa on Shostakovichin toinen pianotrio, joka valmistui vuonna 1944, sekä Ravelin pianotrio, jonka säveltäjä kirjoitti kotimaassaan Baskimaassa vuonna 1914 ensimmäisen maailmansodan syttyessä. Teokset sisältävät tanssillisia elementtejä, kuten viitteitä klezmer-melodioihin ja zortziko-baskitanssiin.

Lauantain 15.7. jazzkonsertissa Hangon kaupungintalolla esiintyy virolainen jazzyhtye Kadri Voorand Quartet, joka esittää Viron johtavan jazzlaulajan Kadri Voorandin sävellyksiä. Vahvan ilmaisuvoimainen Voorand sai tänä vuonna Estonian Jazz Awards -palkinnot kategorioissa paras naisartisti ja paras jazzlevy.

Sunnuntaina 16.7. festivaali jatkuu jazzillisissa tunnelmissa Suomen johtavan vibrafonistin Severi Pyysalon jazzimprovisaatio-workshopeilla ja sooloesityksellä Ode to Gershwin. Pyysalo esiintyy myös muun muassa Hangon Casinolla kontrabasisti Ville Herralan kanssa maanantaina 17.7.

Yhteisörahoitusta

Maanantaina 17.7. näyttävää kansainvälistä uraa tekevä brittiläinen huippusellisti Natalie Clein soittaa Hangon kirkossa sooloresitaalin Merkkejä, pelejä ja viestejä, jossa yhdistyvät vanha ja uusi musiikki. EMI:ltä ja Hyperionilta useita kriitikoiden ylistämiä levyjä julkaissut Lontoon Royal College of Musicin professori valittiin vuonna 2016 Oxfordin yliopiston residenssitaiteilijaksi. Hän esiintyy Hangon Musiikkijuhlilla ensimmäistä kertaa Suomessa.

Tiistaina 18.7. festivaalin tähtisade jatkuu, kun meksikolais-georgialainen sopraano Maria Katzarava ja barcelonalainen pianisti Francisco Poyato esiintyvät lied-konsertissa Vapaa ääni. Katzarava voitti Placido Domingon Operalia-kilpailun vuonna 2008 ja on sittemmin esiintynyt maailman johtavilla ooppera-areenoilla ympäri maailmaa. Hän tehnyt yhteistyötä muun muassa Zubin Mehtan ja Gustavo Dudamelin kanssa. Myös hänet Hangon Musiikkijuhlat esittelee ensimmäistä kertaa suomalaiselle yleisölle.

Hangon Musiikkijuhlat on noussut lyhyessä ajassa merkittäväksi toimijaksi Suomen festivaalikentällä. Tänä vuonna Hangon Musiikkijuhlia on rahoitettu muun muassa yhteisörahoituskampanjalla Mesenaatti-palvelun kautta, jonka turvin saatiin käynnistettyä festivaalin järjestäminen ja taattiin tuki taiteilijoiden työskentelylle ja Hangon kulttuurielämän monimuotoisuudelle.

Pia Hyttinen

Kuvassa Natalie Clein

Hangon Musiikkijuhlat 14.-19.7.2017

http://hankofestival.fi/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s