Kadonnutta rocktähteä etsimässä

on

Manic Street Preachers -yhtyeen sanoittaja ja rytmikitaristi Richard ”Richey” James Edwards katosi Lontoossa 28-vuotiaana 1. helmikuuta 1995. Hänen Vauxhall Cavalier -merkkinen autonsa löydettiin kaksi viikkoa myöhemmin Lounais-Englannista Severn Bridgen lähellä sijaitsevalta huoltoasemalta, ja merkit viittasivat moniongelmaisen rocktähden tehneen itsemurhan. Edwards julistettiin kuolleeksi vuonna 1998.

Rob Jovanovicin Richey Edwardsin jäljillä (A Version of Reason: The Search for Richey Edwards, 2009) on pääosin Edwardsin haastatteluihin sekä bänditovereiden ja tuttavien lausuntoihin perustuva perinpohjainen selonteko kulttimaineeseen nousseen rocktähden elämästä.

Jovanovic kuvaa Edwardsin lapsuutta ja eskapistista nuoruutta walesilaisessa Blackwoodin pikkukaupungissa, poliittisen historian opiskelua Swansean yliopistossa, kiinnostusta kirjallisuuteen ja taiteisiin ja uppoutumista rock-elämään.

Jovanovicin Edwards on aluksi hämmentävän laskelmoiva pr-mies, joka jopa viiltelee itseään haastattelussa pitääkseen yllä lehdistön mielenkiinnon bändiä kohtaan. Vähitellen Edwardsista kasvaa yhteis- ja ihmiskuntakriittinen runoilija, jonka sanoitukset syvenevät hänen masennuksensa myötä.

Kuva taiteilijasielusta on terävä ja musta. Edwards suhtautuu neuroottisesti älykkyyteensä, hänellä on patologinen itsekuri ja läheisiä huolestuttava kiinnostus katoamisiin ja itsemurhiin. Hän sairastaa anoreksiaa, alkoholisoituu ja yrittää pitää langat käsissään viiltelemällä itseään.

Jovanovicin korostuneen näkyvä ja kuvaamiinsa tapahtumiin eläytyvä rooli häiritsee suuresti kirjan alussa, mutta hänen kaikki kivet kääntävä salapoliisitoimintansa – Edwardsin oletetun katoamisreitin seuraaminen, juttua tutkineiden poliisien haastatteleminen, ja niin edelleen – osoittautuu lopulta varsin arvokkaaksi.

Ihminen katoaa, taide jää.

Rob Jovanovic: Richey Edwardsin jäljillä. Suom. K. Männistö. Like 2011. 329 s.

Jukka Mikkonen

Julkaistu Salkassa nro 3/2011

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s