Matkakirjojen aatelia

on

Jos on kiinnostunut luonnossa kulkemisesta, kannattaa lukea Jouni Laaksosen Vaeltajan opas.

Vaeltajan opas (2008) ei ole niinkään nojatuolimatkailijan lukemistoa, vaan se on ajan tasalla kaikessa siinä, mikä koskee vaeltajan käytännön taitoja. Oppaassa käydään läpi vaeltamisen perusteet eri vuodenaikoina ja sivutaan jopa eräkilpailuja ja niiden merkitystä. Oppaassa lähdetään  liikkeelle retken suunnittelusta, varusteista ja retkimuonasta ja päädytään lukuun vauhdin kasvattamisesta. Se ottaa huomioon myös ekologiset kysymykset, mikä on varsin uutta tämän tyyppisessä kirjassa.

Kun kirjaa lukee syventyneesti, kokematonta retkeilijää alkaa melkein pelottaa, kuinka paljon asioita pitää ottaa huomioon retkelle lähdettäessä. Kirjakin jo uuvuttaa kaikella tarkkuudellaan. Voin kuitenkin vakuuttaa, että kaikki se tieto kartoista, makuupussin huollosta, kenkien valinnasta, ensiavusta, hätämajoituksen tekemisestä ja niin edelleen on tärkeää. Vaikka vaeltamista mainostetaan kenelle tahansa sopivana, aloittelija tarvitsee opastusta sekä etukäteen että matkalla.

Kirja on ammattitaidolla tehty. Siksi sellainen ohje kuin ”Raskaan rinkan voi tauolla laskea kiven päälle, josta se on kevyempi ’pukea’ ylleen kuin kiskoa maasta selkään” tuntuu jo menevän turhankin naiivin oppikirjan tasolle.

Kuvat ja liitteet täydentävät kirjaa 

Vaeltajan opas on runsaasti kuvitettu, mutta se ei pröystäile kuvavalinnoillaan. Jokainen kuva on tarkoin valittu. Kullakin kuvalla on jokin opastava tarkoitus. Nyt ei olla vain ihailemassa kaunista luontoa; se jätetään varsinaiselle matkalle. Kuvat ovat kuitenkin silmiä hiveleviä, esimerkiksi Ylläksen aamurusko tai kaamos Lemmenjoella. Kuvissa näytetään myös, millainen voi luonto olla vaikeimmillaan, esimerkiksi, kun sumussa pitäisi suunnistaa.

Arvokkaita ovat myös kirjan liitteet Suomen kansallispuistoista ja vaellusreittien sisällöstä ja erityispiirteistä sekä kartan ja kompassin lukuopetusta koskevat kohdat. On mukava huomata, että vaeltamaan ei ole pakko mennä Lappiin asti, vaan hyviä retkeilymaastoja löytyy myös aivan etelästä, Ahvenanmaalta ja Etelä- ja Keski-Suomesta, näistä omista kotimaisemistani.

Jouni Laaksonen: Vaeltajan opas. Edita 2008. 286 s.

Salla Jalovaara

Kuva: Riitta F

Kuva on kuvituskuva, ei Vaeltajan oppaasta.

Julkaistu Salkassa nro 2/2008

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s