Kesäklassikko

on

Jos haluaa kesällä suunnata kohti seikkailuja, kannattaa se tehdä purjeveneellä.

Vene tarjoaa myös mahdollisuuden irtautua arjesta ja sovinnaisista tavoista. ”Purjehtiminen on meille lepoa, rauhaa ja rentoutumista, mutta se on myös seikkailuja ja yhteisiä kokemuksia. Purjehtiminen on arkipäivän siteiden katkomista ja tunnetta vapaudesta. Veneessä ei ole mitään, mikä häiritsee: ei televisiota, ei urheilutreenejä eikä soivia puhelimia. Vain me ja vene”, kirjoittaa ruotsalainen Margareta Diedrichs Venekesässä.

Venekesä on Margaretan ja hänen perheensä oma purjehduskirja, joka on kirjoitettu veneen kajuutassa yhden kesän aikana. Kuvat ja muu materiaali on koottu viitenä kesänä. Purjehduskokemusta perheellä on kahdeltakymmeneltä vuodelta, mikä näkyy asiantuntevina kommentteina ja kirjan selkeytenä. Kaikki turha on karsittu kirjasta pois.

Ruoka, sää ja purjehduksen pituus

Nämä kolme asiaa määrittelevät purjehdusta, ja se näkyy myös Venekesässä. Kirja sisältää runsaasti ruokaohjeita, ja sen voisi luokitella aivan hyvin ruokakirjaksi. Suurin osa resepteistä on kesäisiä klassikkoja, lyhyitä ja yksinkertaisia. Kaikkea voi kokeilla myös kuvailla maalla, mutta reseptit ovat valikoituneet lähinnä sen mukaan, että ne on helppo toteuttaa veneessä. Aineksia ei ole kovinkaan paljon, joten ne kulkevat hyvin mukana pitemmälläkin veneretkellä. Kirjassa kannustetaan kokeilemaan myös matkan varrelta löydettyjä aineksia, kuten Oksebåsenin sienikeitto on syntynyt saaresta löytyneistä kantarelleista.

Ruoka on kevyttä, vaikka jälkiruokia ja kermaa ei ollakaan unohdettu. Grillaus ja wokkaaminen ovat kovassa kurssissa. Upeita herkkuja ovat muun muassa grillattu kesäkurpitsa, isoäidin hyvä lohi, vuohenjuustotortilla, limetillä maustettu thaimaalainen pata, Tammisaaren paprikakananpoika, purjehtijan paella ja Jappen valkoinen suklaavaahto. Kirjassa on myös erityisohjeita juhlien varalle, ja ainahan voi kehitellä hyvän syyn juhlia.

Kestävä lukunautinto

Ruokaohjeiden lisäksi kirjassa on ansiokas muistilista siitä, mitä kaikkea täytyy pakata mukaan, kun lähtee purjehtimaan. Veneen sisustusvinkit ovat tervetulleita niille, joilla on oma vene. Kirjassa myös opastetaan purjehdusharjoituksiin, navigointiin, hengenpelastukseen, tuulikävelyyn, kalastukseen ja luontoon liittyvissä asioissa. Erityisen hyvä osuus kirjassa on se, jossa kerrotaan, miten pienten lasten kanssa pärjää purjeveneessä.

Kirjan runsaan, värikkään kuvituksen kruunaa Pohjoismaiden rannikoiden saarikarttoihin kirjoitetut vinkit, millaisia satamapaikat ovat ja mitä niiden ympäristöissä voi tehdä.

Venekesä on paitsi hyvä opas purjehduksen maailmaan, se on myös kekseliäs ja hauska lukukirja. Jos ei ole halukas itse lähtemään matkalla, sitä voi lukea kotona ja haaveilla. Se on eri vuodenajat kestävää luettavaa, melkein kuin kaunokirjallisuutta.

Margareta Diedrichs: Venekesä. Ruokaa, elämyksiä ja purjehdusta Pohjolassa. Suom. Pirjo Muurinen. Kustannus-Mäkelä 2008. 160 s.

Pia Hyttinen

Julkaistu Salkassa nro 2/2008

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s