Tom of Finland, totta ja fantasiaa

on

Turun kaupunginteatterin musikaali Tom of Finland yhdistelee tositarinaa ja Touko Laaksosen piirrosten luomia mielikuvia.

Musikaali Tom of Finland on energinen ja hyväntuulinen. Se ei pönötä eikä saarnaa. Kuitenkin se kertoo ajasta, jolloin homoseksuaalisuus oli vielä kiellettyä ja rangaistavaa.

Tom of Finlandin, Touko Laaksosen (1920-1991) tie homoeroottisena kuvataiteilijana ja sarjakuvapiirtäjänä johti hänet yhdeksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista taiteilijoista. Hänen taisteluaan homoseksuaalien oikeuksien puolesta verrataan Martin Luther Kingin taisteluun afroamerikkalaisten oikeuksien puolesta.  

Tom of Finlandista on muotoutunut Reija Wäreen ohjauksessa rohkeahko ja pikkutuhma. Siinä saa kuulla myös törkeyksiä seksuaalivähemmistöjä kohtaan, mikä vetää vakavaksi. Musikaalin ikärajaksi on tullut 16 vuotta.

Mukaan on otettu myös Toukon sotamuistot, joilla on varmasti ollut merkitystä paitsi henkiselle ja fyysiselle kehittymiselle, myös sen kiinnostuksen heräämiselle, jota hän osoitti univormuja kohtaan. Touko Laaksonen oli tulenjohtajana Helsingin ilmatorjuntarykmentissä, ja hänelle on myönnetty Vapaudenristi.

Piirroksissa on voimaa

Musikaali ei ole pelkästään elämäkertatarina, vaan se uppoutuu myös taiteilijan yksittäisiin piirroksiin, niiden hahmoihin ja luomiin mielikuviin. Tanssipiirroksesta esimerkiksi muovautuu luontevasti tangoa tanssiva pari.

Erityisesti väliajan jälkeen piirroksilla on musikaalissa vahva osuus. Ne osoittavat, että Toukolle taide oli tärkeintä maailmassa. Hänen syvällisyytensä pääsi purkautumaan kuvien kautta. Hänen on täytynyt olla hyvin tietoinen voimastaan kuvantekijänä. Näin mittava kuvallinen tuotanto ei olisi muuten edes mahdollista.

Olli Rahkonen Toukona toimii. Hän on samalla kertaa sekä miellyttävä että seksuaalinen. Elämänkumppani Veli Mäkinen (Jukka Nylund) näyttäytyy erityisen herkkänä. Toukon Kaija-siskon yksinäisyys riipaisee. Hänen roolinsa jää etäisemmäksi, mutta häntä esittävä Anna Victoria Eriksson laulaa hienosti.

Iloa ja eri tyylilajeja

Tom of Finlandin libreton kirjoittaja Tuomas Parkkinen sanoo: ”Musikaali on puhdasta iloa alusta loppuun.” Säveltäjät, kapellimestari Jussi Vahvaselkä ja PMMP:stä tuttu Jori Sjöroos, ovat onnistuneet välittämään tämän tunnelman 20 musiikkinumerolla, joiden tyylilajit vaihtelevat balladeista tangoon.

Musikaalin paras energia kanavoituu näiden näyttävien tanssinumeroiden ja leikillisen visuaalisuuden kautta. Maskuliiniset homomiehet hymyilyttävät ja itkettävät liki kahden ja puolen tunnin ajan.

Discobiitissä on selvä 1970-luvun ilme. Se kulkee musikaalissa ikään kuin pätkittynä tunnuksena. Koko kappale, kuitenkin hieman erilaisena, on julkaistu Spotifyssa nimellä Glad To Be Gay. Sitä ei pidä sekoittaa brittiläisen Tom Robinson Bandin samannimiseen, vuonna 1976 tehtyyn Lontoon Pride-kappaleeseen. Tom of Finlandin Glad to Be Gay on hyvä bilebiisi. Se tuo väistämättä mieleen Village Peoplen.

Salla Jalovaara

Kuvassa Touko Laaksonen (Olli Rahkonen) piirtää. Etualalla Stefan Karlsson, Leo Kirjonen, Minna Hämäläinen, Riitta Salminen, Marika Huomolin ja Tuukka Raitala.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen / Turun kaupunginteatteri

Turun kaupunginteatterin musikaali Tom of Finland

Työryhmä:

Libretto Tuomas Parkkinen

Sävellys Jussi Vahvaselkä ja Jori Sjöroos

Ohjaus ja koregrafia Reija Wäre

Lavastus Jani Uljas

Pukusuunnittelu Tuomas Lampinen

Valosuunnittelu Jarmo Esko

Videosuunnittelu Sanna Malkavaara

Äänisuunnittelu Jari Tengström

Naamioinnin suunnittelu Minna Pilvinen

Rooleissa Olli Rahkonen (Touko Laaksonen), Anna Victoria Eriksson (Kaija Laaksonen), Jukka Nylund (Veli Mäkinen), Mika Kujala (Markus Palin), Ville Erola (Kake), Jonas Furrer, Marika Huomolin, Minna Hämäläinen, Stefan Karlsson, Leo Kirjonen, Ulla Koivuranta, Clyde van Loij, Tuukka Raitala, Petri Rajala, Kimmo Rasila, Jonas Saari, Riitta Salminen, Aleksi Seppänen

Orkesteri Jussi Vahvaselkä (orkesterin johto, koskettimet, haitari), Katariina Sallinen (viulu), Matti Moilanen / Teemu Mastovaara (sello), Juha Keskinen (kitarat), Ari Kataja (bassot), Ville Vihko (koskettimet), Jani Riihimäki (rummut/lyömäsoittimet), Kimmo Gröhn (tenori- ja sopraanosaksofoni, huilu, koskettimet, lyömäsoittimet), Jusu Heinonen / Samuli Nieminen / Kristian Lakari (altto- ja baritonisaksofoni, huilu, klarinetti, bassoklarinetti)

Ensi-illat Logomo-teatterissa 27. ja 28.1.2017.

Esityskausi Turussa on päättynyt, mutta esitys nähdään Tampereen Teatterikesässä 8.8. ja 9.8.2017.

Kesto: n. 2 h 35 min (sis. väliajan)

Musikaalia suositellaan 16 vuotta täyttäneille.

www.teatteri.turku.fi

www.teatterikesa.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s