Näyttämöllä ihmeellinen elämä

Anna Estarriolan näyttely Staged – Näyttämöllä Porin taidemuseossa tarkastelee kommunikaatiota ja inhimillistä avuttomuutta.

Taiteilija Anna Estarriola (s. 1980) käyttää hyväkseen perinteistä kuvataiteellista kerrontaa, mediataiteita, esittäviä taiteita ja teknologiaa kuvatessaan inhimillisen elämän, kommunikaation ja käyttäytymisen tapoja. Usein töissä tarkastellaan sekä elämän ihmeellisyyttä että avuttomuutta.

Porin taidemuseon näyttely koostuu veistoksista ja installaatioista. Ne ovat kolmiulotteisia, teatraalisia, kuin näyttämöllisiä kohtauksia. Teoksissa yhdistyvät realismi ja surrealismi.

Taiteilija kyselee ja ihmettelee

Esimerkiksi suuressa installaatiossa The system (2017) erityyppiset hahmot ovat kokoontuneet pohtimaan ihmiskunnan tulevaisuutta. Muun muassa norsu, tablettipäinen mies tulevaisuudesta, siivooja ja kummallinen, poimuinen otus, kuin ihmisen suolisto, päättävät siitä katsomossa istuvien ihmisten silmien alla.

Yksinkertainen, mutta oivaltava paneelikeskustelu herättää ajattelemaan maailmamme tilaa, valta-asetelmia ja kansalaisen osaa päätöksenteossa.

Toisessa teoksessa avoin kämmen pitelee esillä mustaa aukkoa. Mitä kaikkea sinne uppoaakaan? Minkä kaiken vartioita olemme?

On myös 13 minuutin mediainstallaatio, jossa katsoja pääsee osalliseksi teosta katsomalla sitä, mikä ei erotu maailmasta paljaalla silmällä. Mitä näemmekään mikroskoopin avulla? Menneisyyden vai tulevaisuuden? Mitä tiede tarjoaa?

Taiteilija kyselee, ihmettelee ja jakaa sen katsojien kanssa. Valmiita vastauksia tai tulkintoja ei ole.

Katsoja on osa taideteosta

Absurdit, hauskat ja viisaat teokset ovat helposti lähestyttäviä ja omaperäisiä. Estarriolaa selvästi kiinnostaa yhteisöllisyys, se mitä katsoja kokee teoksen äärellä.

Mutkattomia tai heppoisia työt eivät kuitenkaan ole. Niiden työstäminen on varmasti ollut teknisesti haastavaa. Prosessi ei kuitenkaan näy katsojalle; tikapuut ovat pudonneet pois. Silti katsoja on kiinteä osa taideteoksia.

Monipuolinen osaaja

Anna Estarriola on valmistunut Barcelonan yliopistosta kuvanveistäjäksi ja Kuvataideakatemiasta tila- ja aikataiteen ohjelmasta. Hän on opiskellut myös nykytanssia.

Vuonna 2015 Estarriola sai mediataiteelle suunnatun AVEK-palkinnon, joka on suuruudeltaan 15 000 euroa.

Porin taidemuseon näyttely on Anna Estarriolan ensimmäinen laaja yksityisnäyttely taidemuseossa. Hän on syntynyt Kataloniassa ja asuu ja työskentelee Helsingissä.

Noora Salo

Kuvassa Anna Estarriolan mediainstallaatio An instrument used to see beings that are too small to see with a naked eye, 2015, (13 min 30 s video loop).

Kuva: Erkki Valli-Jaakola, Porin taidemuseo

Anna Estarriola: Staged – Näyttämöllä

Porin taidemuseo, Siipi ja MEDIApiste

03.03.–27.08.2017

www.poriartmuseum.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s