Ovi on auki toivolle

Teatteripalkinto Theaterpreis Berlin 2017 myönnettiin Herbert Fritschille, näyttelijälle, ohjaajalle ja mediataiteilijalle.

Palkinnonjakotilaisuudessa toukokuun ”Teatteritreffeillä” Haus der Berliner Festspielessä ohjaaja ja Volksbűhne Berlinin johtaja Frank Castorf osoitti puheensa suoraan palkitulle.

”Kyllä, rakas Herbert, olen iloinen nähdessäni, että tämä palkinto menee Sinulle. Olen oikeastaan aina iloinen, kun vanha kamu on jättänyt oven auki toivolle ja optimismille ja joku näin vahvasti katsoo tulevaisuuteen. Ja että Sinä juuri tällaisena aikana, joka ei ole ainoastaan iloinen, levität niin paljon toivoa ja optimismia. Se on hyvin poikkeuksellista. Olet suuri organisaattori. Et ole enää niin laiha ja nuori, mutta aina täynnä iloa, paljon näyttäviä värejä, keltaista ja mustaa. Kuten olemme jo nähneet, jopa roosaa.”

Roosalla Castorf viittaa Herbert Fristchin (s. 1951) uraan Volksbűhnessä, joka sijaitsee Rosa-Luxemburg-Platzilla Berliinissä. Tämä aloitti siellä 1990-luvulla ja oli aktiivinen vuoteen 2007 asti.

Monipuolinen taiteilija

”Minun pitää saada tehdä kaikkea sitä, mikä oli teatterikoulussa kiellettyä”, Herbert Fritsch itse sanoo.

Omapäisenä oppilaana tunnettu Fritch suoritti näyttelijänkoulutuksensa Otto-Falckenberg-Schulessa Műnchenissä. Sen jälkeen hän näytteli monissa suurissa teattereissa sekä Saksassa että kotimaansa ulkopuolella. Hän aloitti toisen elämäntyönsä ohjaajana kymmenen vuoden näyttelijänkokemuksen jälkeen.

Samaan aikaan, kun hän työskenteli teatterissa, hän teki uraa myös mediataiteilijana. Hän esimerkiksi kehitti valokuvaustekniikkaan kolmiulotteisia vääristymiä, jotka on sittemmin patentoitu. Hänellä on ollut lukuisia valokuva- ja tietokoneanimaationäyttelyitä Saksassa ja Sveitsissä.

Tila ja keho ovat tärkeitä

Herbert Fritsch muistetaan esimerkiksi eri taiteenlajeja yhdistävästä tuotannosta nimeltä Kunstprojekt hamlet_X, johon hän on keskittynyt vuodesta 2000 alkaen. Tämä projekti esittelee lähes kaikki mediat ja ilmaisumuodot. Fritsch itse on projektin näyttelijä, elokuva- ja teatteriohjaaja, käsikirjoittaja, performanssitaiteilija, valokuvaaja ja piirtäjä.

Hänen mukaansa ohjaajantyössä on tärkeää tila ja keho aina koomisuudesta groteskiin saakka. Se tarkoittaa esimerkiksi asennetta näyttämökuvaa kohtaan, hänen henkilökohtaisia, fyysisiä ominaisuuksiaan ja Victoria Behrin suunnittelemia vaatteita ja maskeja. Se mitä Fritsch tekee, on lähempänä koreografiaa, fysiikkaa ja niiden aiheuttamien esteiden voittamista kuin kerrontaa ja psykologiaa. Hän on lähellä avantgardetaiteilijaa.

Suuri vapauden tunne

Palkintojury kiittää Fritschiä myös klassikoiden uudelleentulkinnasta. ”Sellaisten draamakirjallisuuden keskeisten nimien kuin Ibsenin, Hauptmannin, Molièren ja Dűrrenmattin näytelmät ovat hänen käsittelyssään tuoneet esille miehen seksuaalisuutta, ja ruumiillisuus on muodostunut hyväksyttäväksi. Vanhoilla teksteillä on tuotu emansipaatiota voimakkaasti esille. Hänen suuri virtuoottisuutensa, joka sekä pitää otteessaan että vaarantaa näytelmän muodon, välittää yleisölle suuren vapauden tunteen. Tämä yhdistelmä paradoksia ja harvinaista näyttelijäntyön onnea on elämys, joka on lähellä anarkiaa ja muotovaliota, torjuntaa ja revanssia, epäonnistumista ja toivoa, sellaista, mitä ei ole olemassa ilman toista.”

Saksankielisen kulttuurin teatteripalkinto Theaterpreis Berlin on suuruudeltaan 20 000 euroa, ja se luovutettiin toukokuussa jokavuotisella teatterifestivaalilla nimeltään Theatertreffen, joka järjestettiin nyt 54. kerran keskuksenaan Theater Festspiele Berliinissä.

Juryyn kuuluivat Zűrichin teatterin johtaja Barbara Frey, Dűsseldorfin teatterin johtaja Wilfried Schulz ja teatterikriitikko Eva Behrendt sekä neuvonantajana Berliner Festspielen johtaja Thomas Oberender.

Pia Hyttinen

Herbert Fritschin kuva: Thomas Aurin

www.management-goldschmidt.de/actor/herbert-fritsch.html

www.berlinerfestspiele.de/theatertreffen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s