Ranskan hovin herkut

Keittotaidon kannettava käsikirja vuodelta 1767 on paitsi kuriositeetti, myös jokaisen kotikokin perusopus.

Olen kokeillut keittokirjan muutamia ohjeita, ja ne toimivat varsinkin, jos osaa soveltaa niitä suomalaiseen makuun ja saatavilla oleviin raaka-aineisiin. Esimerkiksi briejuustokakku ja appelsiinihillo ovat hyviä, samoin rakuunalla maustettu kalkkuna.

Kirja sisältää myös monta ruoanlaiton kannalta vaativaa reseptiä: täytettyjä kukonhelttoja, vuorikauriin utareita ja nuoria, lihavia kottaraisia. Jäin miettimään, millaisia ovat yli 800-sivuisen alkuperäisteoksen Suomen oloihin soveltumattomat reseptit, jotka toimittajat kertovat jättäneensä suomenkielisestä laitoksesta pois.

Tohtorin kommentit

Vaikka kirjan keittiömestaria ei mainita nimeltä, hän on todennäköisesti ollut Ranskan kuningas Ludvig XV:n pääkokki Moutier, joka oli opiskellut lääketiedettä ja kemiaa.

Keittokirja sisältääkin hauskana lisänä annoksen asiallisuutta: kirja seurailee sanakirjan tarkkuudella, aakkosten mukaan, eri ruoka-aineita ja niistä valmistettavia ruokia. Jokainen ruoka-aine käsitellään myös ravitsemukselliselta kannalta, eli ”tohtorin sana” joko vahvistaa tai horjuttaa terveydestään kiinnostuneen herkkusuun käsityksiä eri ruoista.

Jännittävän nykyaikainen

Nykyajan kulutusherkut, kahvi ja suklaa, saavat tässä kirjassa saman tyyppisiä kommentteja kuin joskus nykyäänkin. Kahvista keittiömestari kirjoittaa: ”Vakavasti otettava tosiasia on, että kahvin jokapäiväinen nauttiminen voi huomattavasti lyhentää elinpäiviä ja aiheuttaa vakavia sairauksia. Näin ollen sitä ei pidä nauttia kysymättä henkilääkärin mielipidettä.”

Ainakaan refluksitautia tai osteoporoosia sairastavien ei suositella nauttimaan kahvin aromeista. Ja miten lienee verenpaineen kanssa?

Suklaa ja refluksitauti eivät nekään sovi yhteen. Suklaata ei 1700-luvulla suositeltu herkkävatsaisille eikä nuorille, sen sijaan se olisi hyödyllistä vanhuksille ja rauhallista elämää viettäville aikuisille vilkastuttamaan ruoansulatusta.

Maito kuulemma neutralisoi suklaata, mutta nykyisenä laktoosi-intoleranssin valtakautena maitosuklaa ei sekään ole herkkävatsaisen suomalaisen ystävä.

Keittokirja on iästään huolimatta tai ehkä juuri siitä johtuen fiksu. Tämän erikoisen kirjan kruunaa vanhanaikainen, ”kultaisilla” kuvioilla viimeistelty ulkoasu.

Ludvig XV:n keittiömestari: Keittotaidon kannettava käsikirja. Suom. Tuula Royer-Rantala. Toim. Leena Järstä ja Tuula Royer-Rantala. Otava 2005. 381 s.

Salla Jalovaara 

Julkaistu Salkassa nro 2/2007

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s