Perusruokaa Ranskasta

on

Vierastan televisiosta tuttujen kokkien ruokakirjoja. Kuitenkin juuri niistä olen löytänyt parhaimmat perusreseptit.

Hans Välimäen Ruokaa Ranskasta Hansin tapaan on jopa välttämätön kotikokin työväline, jos ei halua etsiä reseptejä internetistä tai ole jo sen verran hioutunut, että ns. parempi perusruoka sujuu näppituntumalta.

Kirja on asiallinen ja konstailematon, samoin reseptit. Suomen oloissa harvinaisemmat raaka-aineet on jätetty tietoisesti pois, mikä on järkevä ratkaisu. Kuitenkin esimerkiksi kateenkorvaa, kania tai edes kukkoa on kohtuullisen vaikeaa saada suomalaisista lähikaupoista.

Vähemmän on enemmän

Jokaista reseptiä on kommentoitu joko perustellen sen mukana oleminen tai tarjoiluvinkkien kera. Myös raaka-aineiden suhteen kerrotaan arvokkaita ohjeita: ”Käytä laadukkaita ranskalaisia säilyke-etanoita” tai ”osta oikeaa siideriä eikä mitään makeaa omenalimsaa!”

”Tuore” ja ”hyvä” ovat termit, joilla raaka-aineita useimmiten kuvataan. Reseptit ovatkin siinä määrin yksinkertaisia, että usein salaisuus juuri piileekin niiden raaka-aineiden laadukkuudessa. Lammasnavariinista, valkosipulimajoneesista, kurpitsakeitosta ja sitruunatortusta on ehtinyt jo tulla perheeni suosikkeja.

Kirjan kuvitus on krouvia. Siitä tulee elähdyttävästi mieleen ranskalainen maalaistupa kuluneine kattiloineen ja emaliastioineen. Osa kuvien ruoista ei houkuttele, pakko myöntää. Tumma epämääräinen sotku sipulikeiton, viinissä keitetyn kukon tai burgundinpadan muodossa siirtää reseptin nopeasti harkintaan.

Maku tietysti ratkaisee. Lisäkuvituksena on käytetty puupiirroksia vanhoista kasvi- ja eläinkirjoista, mikä keventää vaikutelmaa.

Hans Välimäki: Ruokaa Ranskasta Hansin tapaan. Ruoat Hans Välimäki, kuvat Sami Repo ja teksti Kenneth Nars. WSOY 2010. 156 s

Salla Jalovaara

Julkaistu Salkassa nro 4/2010

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s