Kriitikon vimmattu palo

Elokuva- ja musiikkikriitikko Arto Pajukallio nimettiin SARVin kunniajäseneksi.

Suomen arvostelijain liitto SARVin hallitus on nimennyt liiton kunniajäseneksi elokuva- ja musiikkikriitikko Arto Pajukallion. Hän on ollut Suomen arvostelijain liiton jäsen vuodesta 2011. Nimitys julkistettiin liiton kevätkokouksessa Kiasmassa Helsingissä lauantaina 29.4.2017.

Arto Pajukallio (s. 1958) on tehnyt yli neljänkymmenen vuoden mittaisen uran musiikki- ja elokuvakriitikkona, uran, jonka varsinaista laajuutta ja määrää harva kokonaisuudessaan tuntee, sillä niin monimuotoisesti Pajukallio on toiminut kriitikkona ja muusikkona.

Arto Pajukallio kirjoitti ensimmäisen kritiikkinsä vuonna 1973 ja päätyi pian päätoimiseksi arvostelijaksi. Vuonna 1974 hän jo kirjoitti Länsiväylään säännöllisesti musiikkikritiikkejä, pian Kansan Uutisiin rockkritiikkejä.

Toimittajana ja kolumnistina hän avusti muun muassa Soundia ja monia kulttuuri- ja ammattiyhdistyslehtiä, kunnes siirtyi vuonna 1983 A-lehtiin Katson ja myöhemmin myös Avun elokuvakriitikoksi ja toimittajaksi. Radio-ohjelmia hän teki runsaan vuosikymmenen ajan ennen kaikkea Yleen Radiomafialle.

Juttuja ja monipuolisesti musiikkia

Nykyään Pajukallio työskentelee elokuva-arvostelijana Helsingin Sanomissa ja Nyt-liitteessä, joissa keskittyy televisiossa esitettäviin filmeihin. Musiikkiaiheisia juttuja hän on kirjoittanut Aksenttiin, Rumbaan ja Rytmiin. Kulttuurikirjoittamisen pääväylä on nyt TV-Maailma. Jonkin verran hän kirjoittaa myös muihin kulttuurilehtiin.

Toimittajan ja kriitikon työnsä lisäksi Arto Pajukallio on myös monipuolinen muusikko. Hän on Freud Marx Engels & Jungin perustajajäsen, kitaristi ja lauluntekijä. Muita Pajukallion bändejä ovat olleet muun muassa Blue Band, Let´s Mennään, Kalle Kiwes Blues Band, Smokey Joe’s Café (säesti Rauli Somerjokea), Armadillo ja Cross-Tie Walkers.

Yhdessä tekemisen kulttuuri

Pajukallio on alansa arvostettu ja suuren yleisön tuntema ammattilainen, jolla on välitön suhde lukijoihinsa ja hän saakin paljon palautetta työstään. Ulospäinsuuntautuneena ja uteliaana ihmisenä hän ei ole koskaan pitänyt tärkeänä yksinäisyyteen linnoittautumista ja etäisyyden pitämistä yleisöön tai taiteen tekijöihin.

Hän on kouliintunut sekä antamaan kritiikkiä että ottamaan vastaan kritiikkiä. Hänestä taiteilijan olisi syytä kokeilla kriitikon ammattia ja toisinpäin: ”Suuri osa monien alojen taiteilijoista tekee jossain määrin myös arvostelijan työtä, usein nuorina. Tämä on vain erinomainen asia, joka kasvattaa alalle, auttaa näkemään ja analysoimaan sen piirteitä.”

Pajukallio on koko ajan pyrkinyt johdonmukaisesti kasvattamaan tietämystään ja ymmärrystään omilta aloiltaan. Asioiden jakamisen, niiden analysoimisen ja niistä vinkkaamisen tarve on hänelle luontaista ja hänen ilmaisunsa on pakotonta: ”Työstämme olemme vastuussa ennen kaikkea lukijalle ja kuulijalle, ja kun työnsä tekee ja perustelee hyvin, ei se kritisoitu taiteilijakaan ole vihainen. Jos ja kun rakastetaan taidetta ja kulttuuria, niin tehdään se kaikki yhdessä.”

Verkostoituminen on vähentynyt

Pitkän uransa aikana Pajukallio on ehtinyt kokea monet media-alan ja työelämän muutokset: ”1970-luvulla kirjoitettiin kirjoituskoneella, sitten sähkökirjoituskoneella. Aiemmin elokuva-arvostelija näki elokuvat koeteattereissa ja tv-yhtiöiden katseluhuoneissa, nyt kaikki kotona omalla tietsikan ruudulta. Ennen tavattiin paljon väkeä, kollegoja ja muita, sosiaalinen verkostoituminen toi valtavasti kaikkea hyvää. Nyt istutaan kotona työhuoneessa ruudun äärellä eikä tavata koskaan ketään.”

Vaikka työelämä ja media ovat muuttuneet, 58-vuotiaassa Pajukalliossa kytee edelleen sama vimmattu palo kuin 14-vuotiaassa kriitikonalussa. Kriitikon työ on hänelle välttämätöntä. ”Työn ja elämän rikkautta ei kukaan tai mikään voi ottaa pois – tosin katoava muisti tekee omat tepposensa, mutta asiassa sekin hyvä puoli, että asioita ja elämyksiä voi löytää uudelleen…”

SARVin kunniajäseniä on kymmenen

Suomen arvostelijain liiton hallitus voi nimetä kunniajäseneksi SARVin piirissä ja arvostelijan työssään erityisesti ansioituneen henkilön. Kunniajäseniä voi olla samanaikaisesti enintään kymmenen.

Aikaisemmin nimetyt kunniajäsenet ovat Paavo Helistö (musiikki), Heikki Jokinen (kirjallisuus), Erik Kruskopf (kuvataide), Jaakko Lintinen (kuvataide), Kaisu Mikkola (teatteri), Elisabeth Nordgren (kirjallisuus ja teatteri), Matti Rinne (kirjallisuus), Maila-Katriina Tuominen (kuvataide) ja Maj Wickman (kirjallisuus).

kuva: Roben-Marie Smith

lähde: SARV

www.kritiikinuutiset.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s