Uutta, juhlavaa ja perinteisiä muumeja

Tampere Filharmonian intendentti Helena Hiilivirta esitteli ylpeänä orkesterin syyskauden 2017 ohjelmistoa ja uutta logoa.

Helena Hiilivirta kertoo, että Tampere Filharmonian uusi logo liittyy Tampere-talon kokonaisuudistukseen. Samalla yhtenäistettiin Tampere-talon, Tampere Filharmonian ja Muumimuseon logot. Brändi-ilme on suunniteltu yhteistyössä mainostoimisto 358:n kanssa.

Tampere-talon ilmeen siniset sävyt on haettu talolle tunnusomaisista Kimmo Kaivannon taideteoksista. Tampere Filharmonian värimaailma on puolestaan otettu vaskisoittimien kullasta ja jousisoittimien puisesta pinnasta.

”Ja kyllähän joku jo sanoi punertavasta sävystä, että väliajalla juodaan punaviiniä”, Hiilivirta naurahtaa.

Tampere-talon ja orkesterin logoissa sekä koko kolmikon yhteisessä brändi-ilmeessä esiintyvä T-kirjain saa muotonsa viidestä viivasta, eli nuottiviivastosta.

”On siinä varmasti myös viittaus Tampereen vaakunaan.”

Muumimuseon omassa ilmeessä komeilee Muumipeikko, ja vihreä väri on poimittu Tove Janssonin alkuperäisteoksista.

Hiilivirta näkee kolmen toimijan yhteistyön luonnollisena kehityksenä.

”Tampere-talo on ollut Filharmonian koti jo miltei 27 vuotta. Talon Isolla salilla on valtava merkitys siinä, miten orkesteri on kehittynyt vuosien varrella. On hienoa saada Tampere-taloon nyt myös taidemuseo, joka rikastuttaa kulttuurielämää.”

Konserttikaudella on juhlava aloitus

Syksyn 2017 kausikorttisarjan Hiilivirta jakaa neljään osaan: alku- ja loppusyksy, muut tuotannot ja kamarimusiikkisarja. Keväästä 2018 hän ei halua vielä puhua mitään.

Syksyn kuusi ensimmäistä konserttia ovat vanhempaa, perinteistä eurooppalaista musiikkia. Loppusyksystä on esillä Suomi 100 -teema. Sunnuntai-iltapäivien kamarimusiikkikonserteissa Faunien iltapäivä kuullaan vanhempaa suomalaista musiikkia ja enemmän kansainvälisiä rytmejä.

Kausikorttisarja alkaa Tampere-talossa torstaina 31.8. Fredrik Paciuksen Alkusoitolla oopperasta Kaarle-kuninkaan metsästys, joka sijoittuu Ahvenanmaalle kuninkaan metsästysretkelle.

”Se on sellainen fanfaarimainen alkusoitto, joka sopii hyvin tällaiseen juhlavuoteen. Se voi olla monelle tuttu Musiikkitalosta, jossa siitä soitetaan signaalina, kun kutsutaan yleisöä sisään”, Hiilivirta kertoo.

Jean Sibeliuksen sarjasta Historiallisia kuvia I kuullaan All’overtura, Scena ja Festivo.

”Sillä saadaan oikein juhlallinen aloitus.”

”Ruotsalaisen Wilhelm Stenhammarin Sinfonialla nro 2 viitataan ylikapellimestarimme Santtu-Matias Rouvalin uuteen pestiin Göteborgin sinfonikkojen ylikapellimestarina. Stenhammar oli orkesterin ensimmäinen taiteellinen johtaja ja ylikapellimestari vuosina 1906-22. Hän jumaloi Sibeliusta ja sai tältä paljon vaikutteita sävelkieleen. Saa nähdä, miten Santtu saa tätä esille.”

Sama konsertti esitettään päivää aiemmin keskiviikkona 30.8. Hervannan vapaa-aikakeskuksessa. ”Olimme siellä neljä vuotta sitten ja palaamme nyt. Ajatuksena on alueellinen toiminta, se että laajennetaan konserttitoimintaa ympäristöön.”

Uskonpuhdistusta ja Pyhäinpäivän suvireenejä

Tänä vuonna vietetään uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlaa. Martti Luther naulasi 95 teesiään Wittenbergin linnankirkon oveen loppuvuodesta 1517. Juhlavuoden kunniaksi orkesteri soittaa 22.9. Felix Mendelssohnin Sinfonian nro 5, jonka lisänimi on Uskonpuhdistus.

”Ei tiedetä, naulasiko Luther teesejä oikeasti kirkon oveen. Teesit kuitenkin painettiin, ja Luther lähetti ne paaville, piispoille ja yliopistoille kirjeiden mukana ympäri Saksaa”, Hiilivirta selventää taustoja.

Lokakuussa on Hiilivirralle erityisen tärkeä konsertti. Hän myöntää ehdottaneensa soitettavaksi Magnus Lindbergin Ferian, jota tulee johtamaan Hannu Lintu.

”Se on minulle tärkeä, sillä RSO kantaesitti sen Lontoossa BBC Bromsissa vuonna 1997, jolloin itse toimin orkesterin intendenttinä. Jukka-Pekka Saraste johti silloin. Feria myös levytettiin, ja se oli RSO:n kiertueohjelmistossa kuudessa maassa. Se on myös sellainen fanfaarimainen teos.”

Samassa konsertissa 27.10. esitetään Joonas Kokkosen Requiem. Laulajina ovat sopraano Helena Juntunen ja baritoni Aarne Pelkonen.

”Tätä Requiemia soitetaan aivan liian vähän. Sitä ei aikataulullisista syistä ihan saatu Pyhäinpäiväviikonloppuun, mutta lähes.”

Erkki Melartinin Traumgesicht on Hannu Linnun löytö. Hän on myös levyttänyt sen RSO:n kanssa. Se on hyvin kaunis ja romanttinen biisi.”

Pyhäinpäivän aaton konsertissa 3.11. Leif Segerstamin Sinfonia nro 308 ”Suvereenejä suvireenejä” saattaa sisältää yllätyksen.

”Kun Segerstam viimeksi oli Tampereella, hänen Sauna-sinfoniansa lopussa muusikot ottivat tuolien alta esille saunapyyhkeensä. Millainen koreografia mahtaa olla tällä kertaa reenien jälkeen?” Hiilivirta naurahtaa.

Taidetestausta marraskuussa

Tampere Filharmonia osallistuu Suomen Kulttuurirahaston Taidetestaajat-projektiin, jossa kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset viedään kaksi kertaa tutustumaan johonkin taidelaitokseen.

”Ei ole vielä tietoa, mistä kaikkialta Tampere Filharmoniaan tullaan. Osa heistä on varmaankin tamperelaisia.”

”Koululaisille avataan koko orkesterin toiminta, esitellään soittimet jne. Musiikkiakatemian kanssa järjestetään sävellyspaja. Siellä se on rohkeasti ohjelmassa mukana 10.11. Säveltäjä ja sävellyksen lehtori Hannu Pohjannoro ja apulaisintendenttimme Eija Oravuo tätä yhdessä järjestävät.”

Samassa konsertissa kuullaan Magnus Lindbergin New Yorkiin valmistunut Vivo, Uuno Klamin Kalevala-sarja ja Olli Virtaperkon Romer’s Gap, konsertto vahvistetulle sellolle ja orkesterille. Sellistinä on Apocalypticasta tuttu Perttu Kivilaakso. Ville Matvejeff johtaa orkesteria.

”Virtaperkon teos on jo levytetty ja on Teosto-palkintoehdokkaana. Klamin Kalevala-sarja oli itsestäänselvyys”, Hiilivirta perustelee valintoja.

Uutta ohjelmistoa

Tampere Filharmonian entinen ylikapellimestari John Storgårds palaa johtamaan Tampereelle 24.11. konserttiin.

”Jos ihmettelette konsertin ohjelmassa olevaa Lauri Ikosta, hän on John Storgårdsin isoisä. Jontte kovasti halusi johtaa hänen sinfoniansa, joten hellyin sitten. Sinfonia nro 5 on nyt nuotinnettu. Siitä oli kyllä olemassa partituuri, mutta siinä ei ollut stemmoja, jotka on nyt tehty.”

Jukka Tiensuuta on esitetty täällä paljon, mutta ei koskaan Puroa, joten se on ohjelmassa.”

Joulukuussa kuullaan muun muassa Aulis Sallista ja Joonas Kokkosta.

”Nyt Santun on opeteltava myös Kokkosta. Sallista hän on käsittääkseni esittänyt Sinfoniaorkesteri Vivon aikana. Tässä konsertissa 1.12. soittaa nuori ja lahjakas sellisti Jonathan Roozeman.”

Muumeja, Japania ja ehkä Sorsapuisto-konserttikin

Kausikorttisarjan ulkopuolella esitetään Suuri avajaiskonsertti Tove Janssonin syntymäpäivänä 9.8. Sinne on tilattu Jonne Valtoselta Näkymätön lapsi, sarja orkesterille, solisteille ja lapsikuorille. Dramatisoinnista ja ohjauksesta vastaa Marika Vapaavuori ja solisteina laulavat Maria Ylipää, Nelli Nyman, Tero Harjunniemi ja Kristian Lindroos. Minna Tervamäki tanssii, Armi Toivanen lukee Janssonin Näkymätöntä lasta ja Jarmo Koski novelleja. Lapsikuorona on Poikakuoro Pirkanpojat. Santtu-Matias Rouvali johtaa orkesteria.

”Olen nähnyt kuvia Armi Toivasesta Tove Janssonina. Yhdennäköisyys on kyllä huomattava.”

”Janssonin novellit ovat hienoja. Niitä kannattaa lukea. Muumimuseon Lukukirjastossa Tampere-talossa voi käydä lukemassa niitä.”

Perinteistä Sorsapuiston konserttia Helena Hiilivirta ei vielä lupaa.

”On sille kalenteriin merkitty päivämäärä, mutta en tiedä, toteutuuko. On sen verran kallista rakentaa puistoon esiintymislava ja äänentoisto. Olen viimeksi tänään neuvotellut asiasta Tampere-talon johtajan Paulina Ahokkaan kanssa. Katsotaan, mitä tapahtuu. Konsertti toteutuu kyllä varmasti ainakin vuonna 2018.”

Tampere Filharmonia lähtee Japanin kiertueelle toukokuussa. Sinne on koottu japaninkielinen näyttely muumeista ja Sibeliuksesta. Näyttely tullaan näkemään myös Tampere-talossa.

Pia Hyttinen

Kuva: Jussi Virkkumaa

Koko Tampere Filharmonian syksyn 2017 ohjelmisto löytyy orkesterin nettisivuilta:

http://www.tamperefilharmonia.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s