Siskoissa on Jotain Erityistä

on

Vilja-Tuulia Huotarisen Siljan laulu voitti Tiina 2006 -kirjoituskilpailun, joka järjestettiin Anni Polvan ensimmäisen Tiina-kirjan ilmestymisen 50-vuotisjuhlan kunniaksi. ”Tiinamaisuus” tuleekin kirjassa hyvin esille: vaikka 15-vuotias päähenkilö Silja on alussa hieman eksyksissä – hänen kirjailija-isänsä on kuollut, äitinsä rikki ja elämä muutenkin sumuista, hän tarttuu reippaasti haasteisiin ja eikä jää surkuttelemaan elämäänsä. ”Tähän on tultava muutos”, Silja miettii.

Kirjassa kertautuvat myös muut tyypilliset tyttökirjojen elementit: positiivisuus, reilu meininki ja nuorten välinen ystävyys. Eteenpäin mennään tähtiä ja taivaita kurotellen. Kirja on kaukana nykyään yleisestä angstisesta nuortenromaanista, vaikka surunkin säikeitä siinä on.

Siljan kasvu tapahtuu harrastusten kautta. Hän huomaa ilmoituksen, jossa haetaan laulajaa tyttöbändiin. Sisko-nimiseen bändiin hän sitten päätyykin ja harrastaa samalla sanataidekoulua. Harrastuksien kautta hän voimistuu ja tuntuu muuttuvan eläväksi.

Kirja jakaantuu musiikkivideoihin

Kirjan rakennetta jakavat kuvaukset musiikkivideoista. Niistä tulee väistämättä mieleen sanonta ”yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa”, ellei sitten ole todella vihkiytynyt musiikkikanavien videotarjontaan. Luulenpa, että kirjan kohderyhmä tietää hyvin missä mennään.

Hiukan jäin epäilemään, kuunteleeko monikaan nykynuori Leonard Cohenia tai Irene Caran Famea. Musiikkivideot ovat kuitenkin hyvä tapa päivittää tyttökirja nykyaikaan liittyväksi, Tiina-kirjojen aikana ei sellaisia juurikaan ollut. Musiikin ja videoiden tutut riimit ja kuvat yhdistävät kirjan raikkaaksi paketiksi.

Siljan lauluun on upotettu mukaan myös teiniromanssien ikuinen problematiikka, idealistinen suhde kuolleeseen isään ja hankalat tai ainakin jossakin määrin erikoiset aikuiset.

Kirjassa on kuitenkin keveyttä ja rentouttavaa, joskus kuivaakin huumoria: Äiti ja tytär ovat käyneet katsomassa Iloista leskeä (joka on operetti, ei musikaali, kuten kirjassa sanotaan). Bändin basistilta Jennalta kysytään, mistä hän on saanut ensimmäiset musiikilliset vaikutteensa. ”Mozartilta”, Jenna vastaa.

Tyttöjen välisestä ystävyydestä

Siljan elämässä yhdistyy monta erityyppistä elementtiä, hänellä on 15-vuotiaan unelmat, hän toteuttaa itseään haluamallaan tavalla ja keikkojakin tehdään bändin kanssa mehukesteistä polttareihin.

Huotarinen tuntee hyvin nuorten maailman, hän on valmistunut äidinkielenopettajaksi ja opettanut sekä lukiossa että Viita-Akatemiassa nuorten sanataideohjaajana. Tämä näkyy kirjassa, ehkä erityisesti empaattisuutena ja siinä, että Silja asettuu hapuilun jälkeen nahkoihinsa. Hän lopulta samastuu tyttökirjojen sankarittariin, vaikka kirjan alussa sanookin, että ihan sama, hän ei välitä.

Oikeasti hän välittää paljonkin, sekä itsestään että ystävistään. Silja on selvästi hyvä roolimalli lukijoilleen, jos haluaa jotain opettavaista kirjasta löytää.

Kirjan teemoista voisi mainita yhtenä tärkeimmistä tyttöjen välisen ystävyyden. Se on kirjassa oikeastaan syvemmälläkin kuin vain teemana. Sisko-bändi osoittaa, mikä merkitys harrastuksilla ja ystävillä on nuorelle.

On turha ihannoida liian erikoista ja erilaista nuoruutta. Siljaakin ärsyttää jopa oma erikoinen sukunimensä, josta opettajat heti hoksaavat kysyä, onko hän se kirjailijan tytär. Porukasta ei haluta erottautua. Siinä mielessä Silja on hyvin tavallinen tapaus. Jotain erityistä Siljassa kuitenkin on: tyttöenergiaa, jota on hyvä sirotella eteenpäin.

Huotarinen on lupaillut Siljan laululle jatko-osaa, jota moni varmasti odottaa innoissaan.

Vilja-Tuulia Huotarinen: Siljan laulu. Tarina tyttöbändistä. Karisto 2007. 236 s.

Salla Jalovaara

Julkaistu Salkassa nro 2/2007

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s