Hannu Lintu luottaa Tampere Filharmoniaan

Mutta soittajien koulutuksesta hän on huolissaan.

Hannu Lintu kertoo Tampere Filharmonian olevan ainoa suomalainen orkesteri, jota hän johtaa englanniksi. Tämä johtuu orkesterin isosta ulkomaisten soittajien määrästä. Käytännössä tämä tarkoittaa 14–15 soittajaa.

Saattaa olla niinkin, että Tampere Filharmonia saa tänä vuonna [2010] ulkomaisen konserttimestarin, ensimmäisenä Suomessa. ”Seitsemänkymmentäviisi prosenttia koesoiton voittaneista on ulkomaalaisia. Jos suomalaiset eivät pärjää koesoitoissa, ulkomaalaiset vievät paikat”, toteaa Lintu lakonisesti.

Mielenkiintoista nähdä, kestääkö organisaatio sen, että orkesterille niin tärkeä ensimmäinen konserttimestari ei ehkä olekaan suomalainen.

Hannu Lintu on huolissaan Sibelius-Akatemian koulutuksesta. Hänen mukaansa yksittäistä lahjakkuutta kyllä on, mutta opiskelijoille ei opeteta riittävästi orkesterisoittoa.

”Ongelmia tulee siinä vaiheessa, kun opiskelija siirtyy ammattiorkesteriin. Soitto on paljon fyysisempää ja maksimaalisempaa kuin mihin opiskelu antaa eväitä.”

”Opiskelijat osaavat kyllä soittaa yhdellä tavalla nätisti, mutta soundi ei ole sitä, mitä pitäisi. En usko, että monikaan ammattiorkesteri haluaa mennä soinnillisesti siihen suuntaan mihin Sibelius-Akatemia oppilaitaan kouluttaa.”

Vakinaiset soittajat kannattelevat orkesteria

”Maailmassa ei ole kovin montaa sellaista orkesteria, jolle kapellimestari voisi antaa ilmaisun vapautta niin, ettei soitto kärsisi soinnillisesti. Vapaus johtaa helposti anarkiaan”, tiivistää Hannu Lintu ajatuksiaan orkesterin ilmaisun vapaudesta. ”Parhaisiin orkestereihin ei kuitenkaan voi vaikuttaa juuri muuten kuin tempon vaihdolla.”

Linnun kokemuksen mukaan kaikkien orkestereiden viikon lopputulos ei ole konsertti. Se saattaa olla jo viikolla harjoituksissa. Tampere Filharmoniaan hän voi kuitenkin konsertissa luottaa. ”Menen levollisin mielin konserttiin. Tiedän, miten se menee.”

Soittajien suuri vaihtuvuuskaan ei kadota orkesterin ominaisuuksia. ”Vanhemmat, vakinaiset soittajat siirtävät ne nuoremmilleen. He kannattelevat orkesteria.”

Ulkomaankonserteilla pitää olla tarkoitus

Tampere Filharmonian Japaniin ensi kesäksi suunniteltu konserttimatka peruuntui japanilaisen konserttijärjestäjän mentyä konkurssiin. ”Ulkomaankonsertteja ei ole kielletty tekemästä, mutta rahaa niihin ei ole”, kertoo Hannu Lintu. ”Uskon, että raha kyllä saadaan, kun on kiertueen aika.”

Turhaa kiertämistä hän ei ylipäätään ymmärrä. ”Se on rahan tuhlausta. Kiertämisellä pitää olla jokin funktio. Jos joku haluaa kutsua Tampere Filharmonian konsertoimaan ulkomaille, sitä voidaan harkita. Muuten keskitytään orkesterin kehittämiseen Tampereella.”

Partituurin opettelemisesta

Sanotaan, että soittajat kokevat olonsa turvallisemmaksi, kun kapellimestari johtaa konsertin partituuri mukanaan. ”En uskaltaisi johtaa mitään teosta ensimmäistä kertaa ulkomuistista. Jos tulee ongelmia kesken konsertin, edes valokuvamuistista ei ole silloin hyötyä”, kertoo Lintu. ”Ainakin puoli sivua on nähtävä ja toinen puoli muistettava, kun partituurin sivua kääntää.”

Ulkoa opetteleminen on hänen mukaansa sananmukaisesti ulkoa opettelemista. ”Aika monta kertaa teoksen saa käydä mielessään läpi. Teen sitä luppoaikoina esimerkiksi lentokentillä konetta odotellessani taskupartituurin avulla. Muistelen ja tarkistan.”

Tampere Filharmonian konsertissa 19.2.2010 Hannu Lintu johti ulkomuistista Pjotr Tšaikovskin viidennen sinfonian vapautuneesti ja inspiroivasti.  

Pia Hyttinen

Kuva: Veikko Kähkönen

Julkaistu Salkassa nro 1/2010

Hannu Lintu toimi Tampere Filharmonian taiteellisena johtajana ja ylikapellimestarina vuosina 2009-2013.

Kanadalainen Dennis Kim toimi Tampere Filharmonian ensimmäisenä konserttimestarina vuosina 2010-2015.

Hannu Lintu johtaa Tampere Filharmonian konsertin 3.3.2017 klo 19 Tampere-talon Isossa salissa. Ohjelmassa on Jouni Kaipaisen Sinfonia nro 4, joka on Tampere Filharmonian tilaus ja kokonaisuuden kantaesitys. Teksti on Dante Alighierin, ja solisteina ovat Pauliina Linnosaari, sopraano, ja Jaakko Kortekangas, baritoni. Kuorona on Polyteknikkojen kuoro.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s