Salla Jalovaaran lukuvinkit

on

Muriel Barbery: Haltiaelämää. Suom. Lotta Toivanen. Gummerus 2016. 270 s.

Siilin eleganssilla (2010) hurmannut Muriel Barbery on kirjoittanut jälleen epätavallisen romaanin. Kaksi erityislahjakasta löytölasta, pianistityttö ja eläinten puhetta ja puiden laulua ymmärtävä tyttö, ovatkin yllättäen haltioiden sukua. Kun haltiat ovat sodassa, so. pahat haltiat ihmisiä vastaan, tytöillä on tehtävä. Fantasiassa on kiehtova, unenomainen tunnelma. Romaanin kieli on varsin rikasta. Mikään helppo aikuistenkirja tämä ei ole, jos ei ole fantasiaan aiemmin sitoutunut. Perinteisen fantasian lisäksi romaani tarjoaa kauneuden olemuksen pohtimista. Kun se ei selvästikään täysin tavoita lupauksiaan, on luvassa jatko-osa.

Raija Oranen: Ackté! Teos 2016. 444 s.

Oopperalaulaja Aino Acktésta kertova romaani jatkaa samassa sävyssä kuin Raija Orasen vuonna 2014 ilmestynyt Aurora Karamzinista kertova romaani Aurora. Kirjailija on jälleen tehnyt tarkkaa taustatyötä kartoittaessaan 1800-1900-luvun vaihteen elämänmenoa. Aino Acktésta jää kuva itsetietoisena, kunnianhimoisena, myös romanttisena ja eroottisena naisena. Romaani on toki viihteellinen, mutta kohdettaan kaunistelematon ja kulttuurielämää ansiokkaasti esittelevä.

Will Schwalbe: Elämän mittainen lukupiiri. Suom. Kirsi Ohrankämmen. Viisas Elämä 2016. 395 s.

Kirja kertoo Willin ja hänen äitinsä kahden hengen lukupiiristä äidin sairastuttua syöpään. Kovin paljon työtä tekevän perheen tarina ja historia sekä äidin sairastuminen ja siihen liittyvät tunteet kulkevat rinta rinnan kirjojen selvästi lohduttavan vaikutuksen kanssa. Kirja on rikas ja kaikin tavoin empaattinen. Se on viisas, surullinen, ahdistava ja katarttinen. Se sopii myös erinomaisesti lukuvinkkien metsästäjille. Itsekin etsin heti käsiini Ian McEwanin Rannalla-romaanin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s