”Viulunsoittaja katolla on sielukasta maailmanmusiikkia”

Tampereen Työväen Teatterin syksyn 2017 musikaalisatsaus on Viulunsoittaja katolla, suurmusikaali uskosta, toivosta ja rakkaudesta.

Suuret tunteet, räiskyvät tanssit ja intohimoinen musiikki tempaisevat katsojat kiehtovaan tarinaan. Joseph Steinin käsikirjoittaman, Jerry Bockin säveltämän ja Sheldon Harnickin sanoittaman musikaalin ohjaa Miika Muranen. Ensi-ilta on 1.9.2017 Suurella näyttämöllä.

Rakkaus voi muuttaa maailmaa

Sitä mieltä ovat ainakin maitokauppias Tevjen tyttäret. He aloittavat kapinan vanhoja arvoja vastaan ja päättävät itse valita oman puolisonsa. Isä Tevje taas on perinteen mies. Hänen mielestään isä on perheen pää ja avioliitto on koko suvun ja Anatevkan kylän asia. Miten tyttäret saavat isän toisiin ajatuksiin? Voittaako rakkaus?

Ja taipuuko kyläyhteisö? Se on kuin suuri perhe, hyvässä ja pahassa. Se suojelee ja vahtii, riitelee ja sopii, itkee ja nauraa. Se jaksaa uskoa yhteiseen tulevaisuuteen, vaikka maailma ympärillä muuttuu nopeammin kuin anatevkalaiset osasivat odottaa. Kukaan ei ole nousevasta uhasta huolimatta valmis jättämään rakasta kotiaan.

Käsikirjoitus perustuu venäläisen Shalom Alecheimin kertomuksiin hurskaasta juutalaisesta maitokauppiaasta tsaarinajan Venäjällä, jolla oli kuusi ongelmia aiheuttavaa tytärtä. Kertomusten tapahtumat sijoittuvat Boyarkan kylään, nykyisen Ukrainan alueella. Kirja julkaistiin ensikerran vuonna 1894. Alecheim oli johtava jiddishinkielinen kirjailija ja näytelmäkirjailija, joka emigroitui Yhdysvaltoihin 1900-luvulla.

Oman aikamme näköinen toteutus

Viulunsoittaja katolla on suurmusikaali, joka kiehtoo ja puhuttelee ajankohtaisuudellaan. Se sykkii iloa, väriä ja toivoa.

Ohjaaja Miika Muranen kertoo musikaalin sanoman maailman muuttumisesta osuvan tähän päivään. ”Haluamme tehdä siitä oman aikamme näköisen. Puvustus tulee olemaan näyttävä, eri aikakausien ja kulttuurien sulatusuuni. Tuttujen ja upeiden sävellysten rinnalle haemme sovituksilla esiin sielukkaan maailmanmusiikin.”

Muranen lupaa, että koreografia korostaa rytmiä ja liikkeen monipuolisuutta ja lavastus tulee olemaan hätkähdyttävän komea. ”Viulunsoittaja katolla suurmusikaali on rakkautta, huumoria ja koskettavaa lämpöä.”

Vahvaa osaamista ja yhteistyötä

Musiikin sovittavat aiemminkin yhteistyötä tehneet Viita 1949 -musiikin säveltäjä, kapellimestari Eeva Kontu sekä kapellimestari Joonas Mikkilä (muun muassa Viita 1949 ja Kilpakosijat). Koreografi on tanssitaiteilija Petri Kauppinen, joka on yksi Suomi 100 -juhlavuoden Koko Suomi tanssii -projektin koreografeista ja tunnettu monista tanssiteos- ja teatterikoreografioista Suomessa ja ulkomailla. Hän oli Pispalan Sottiisin taiteellinen johtaja 2016.

Porin Teatterista tuttu lavastaja Teemu Loikas työskentelee ensi kertaa Tampereella. Pukusuunnittelija on Marjaana Mutanen, jonka luovaa jälkeä on nähty monissa TTT:n menestysmusikaaleissa. Valosuunnittelija Sami Rautaneva ja äänisuunnittelija Kalle Nytorp ovat teatterin omia tuttuja suunnittelijoita.

Salla Jalovaara

kuvassa Miika Muranen, kuva: Kari Sunnari

Viulunsoittaja katolla Tampereen Työväen Teatterin Suurella näyttämöllä ensi-ilta 1.9.2017

Käsikirjoitus Joseph Stein

Musiikki Jerry Bock

Laulujen sanat Sheldon Harnick

Suomennos Esko Elstelä

Perustuu Sholom Alecheimin kertomuksiin

Ohjaus Miika Muranen

Koreografia Petri Kauppinen

Kapellimestari Eeva Kontu/Joonas Mikkilä

Lavastussuunnitelu Teemu Loikas

Pukusuunnittelu Marjaana Mutanen

Valosuunnittelu Sami Rautaneva

Äänisuunnittelu Kalle Nytorp

Valtakunnallinen lipunmyynti alkaa 14.2.2017. Samassa yhteydessä julkistetaan musikaalin nimekäs näyttelijäensemble. Teatterin Lippumyymälä ottaa jo vastaan ennakkovarauksia.

www.ttt-teatteri.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s