Miten yhteisö ja yksilö sopivat yhteen?

Juhlavuosiaan viettävät Teatteri Takomo ja Klockriketeatern kysyvät uutuusnäytelmässä Noitavaino, missä menevät rajat.

Akse Petterson on nuoren polven kiinnostavimpia teatterintekijöitä Suomessa. Hän on ohjannut 20-vuotisjuhliaan viettävälle Teatteri Takomolle ja 25-vuotisjuhliaan viettävälle yhteistyökumppani Klockriketeaternille uutuusnäytelmän Noitavaino, joka kertoo yhteisön välisistä suhteista, sen rikkaudesta ja ongelmista.

Näytelmä kertoo teatteriyhteisöstä, jossa jokainen on omanlaisensa ristiriitainen tyyppi. Tyypittelyä ei tällaisessa käsittelytavassa voitane välttää. Esityksessä on kahdeksan näyttelijää, puolet kummastakin teatterista. Monta hienoa näyttelijää, erityisesti Hanna Raiskinmäki tekee vaikutuksen kiusattuna.

Näytelmän käsikirjoitus on työryhmän yhdessä improvisaatiopohjalta työstämä. Kohtaukset ovat erillisiä, mutta toisiinsa sopivia ja loogisia. Vaikka tilanteet ovat raadollisia ja näytelmää voi kuvata rankaksi, jopa raa’aksi, katsojaa usein hymyilyttää. Alussa pilkistää huumori. Lopulta huumori kapenee ja kuolee, kun jokainen idea viedään tarkasti loppuun asti.

Näytelmän rekvisiittana käytetään keskiaikaisia kidutusvälineitä, historiallisia pukuja, noitamaskeja ja Harry Potter -viittauksia. Ne toimivat historiallisena siltana, mutta myös yleistajuistavat tarinoita.

Yksinäisyys pelottaa

Näytelmä kysyy muun muassa sitä, miten yhteisö ja yksilö sopivat yhteen, missä menevät rajat. Se kysyy myös sitä, mihin teatteria ja taidetta ylipäätään tarvitaan. Mistään moralisoinnista ei kuitenkaan ole kyse, kunhan kysytään: entäs sitten?

Jokainen voi tunnistaa samoja tilanteista omasta elämästään, oli sitten kyse työstä tai läheisistä. Väkivaltaiset tilanteet inhottavat, mutta niiden katsominen puhdistaa ajatuksia. Ulkopuolisuus pelottaa. Syrjintää ja satuttamista haluaa jokainen välttää, jos mahdollista. Näytelmä kysyy myös sitä, onko näin. Haluavatko kaikki välttää konflikteja? Mitä rehellisyys ylipäätään on? Kyse on aina myös siitä, miten kuulija kokee kuulemansa.

Katsoja miettii kuitenkin myös niitä ihania yhteisöjä, joihin itse kuuluu. Mutta mitä kaikkea pitää tehdä, jotta olisi hyväksytty yhteisön jäsen?

Veera Salo

Kuva: Stefan Bremer

 

Esitys on Teatteri Takomon ja Klockriketeaternin yhteistuotanto.

Näytelmä on monikielinen, pääasiassa kuitenkin suomenkielinen.

Noitavainon kesto 2h 15min, esityksessä on väliaika.

Ohjaus: Akse Pettersson

Äänisuunnittelu: Matti Raita

Lavastus ja valosuunnittelu: Mikko Hynninen

Pukusuunnittelu: Paula Koivunen

Näyttelijät: Carl Alm, Marc Gassot, Niina Hosiasluoma, Ella Lahdenmäki, Hanna Raiskinmäki, Matti Raita, Jukka Ruotsalainen ja Eeva Soivio

Ensi-ilta 14.10.2016 Teatteri Takomo, Fredrikinkatu 18, Helsinki

Viimeinen esitys on 30.11.2016 klo 19.

http://www.teatteritakomo.fi

http://www.klockrike.fi

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s