Willkommen, bienvenue, welcome!

Cabaret on jälleen Tampereella, tällä kertaa Tampereen Työväen Teatterissa. Broadwaylla musikaali sai ensi-iltansa vuonna 1966. Nyt 50 vuotta myöhemmin se on klassikko.

”Kantaesityksen aikaan 50 vuotta sitten musikaalin esitystapa mullisti musiikkiteatterin rakenteita”, kertoo Cabaret’n ohjaaja Tiina Puumalainen. ”Estradinumeroiden ja draaman vuoroon kuljettama tarina nappaa katsojat MC:n maailmaan. Huolet unohtuvat, ajatukset kirkastuvat.”

Musikaalin sävelsi John Kander, käsikirjoitti Joe Masteroff ja sanoitti Fred Ebb. Se perustuu Christopher Isherwoodin kirjaan The Berlin Stories (1945) ja John Van Drutenin näytelmään I Am a Camera (1951).

Tapahtumat sijoittuvat 1930-luvun alun Weimarin tasavallan ajan Berliiniin. Tarinassa Kit Kat -klubin seremoniamestari toivottaa nuoren kirjailijan tervetulleeksi kaupungin kiihkeästi sykkivään sydämeen, jossa elämänjanoinen kabareetähti Sally juhlii kuin viimeistä päivää. Horisontissa siintävät jo synkät pilvet, ja pian kaikkien on valittava puolensa. Tarinan punaisena lankana on riipaiseva rakkaustarina.

Puumalainen sanoo, että Cabaret on ollut ajankohtainen siitä saakka, kun se syntyi. ”Novellit, joihin musikaali perustuu, kirjoitettiin Berliinissä kansallissosialistien valtaan nousun vuosina. Tiedämme, mihin silloin tehdyt valinnat Saksassa johtivat.”

Hän näkee omassa ajassamme monia samankaltaisia ilmiöitä. ”Cabaret-musikaalista on tullut klassikko, koska se käsittelee sanomaansa niin raikkaasti ja koskettavasti. Se viihdyttää ja samalla antaa ajateltavaa.”

Cabaret on ollut Puumalaisen haaveissa jo vuosia. ”Cabaret on hyvä show, mutta se on myös aidosti koskettava draama. Se näyttää kauniisti, miten ihmisen on tehtävä valintansa tuntematta tulevaisuutta. Uskallanko rakastaa? Siihen kysymykseen on helppo samaistua.”

Työryhmästä on tullut Puumalaiselle hyvin rakas. ”Tiimin jokainen jäsen on todella tehnyt täydestä sydämestä työtä jutun puolesta. Harjoitusjakso on ollut yksi urani onnellisimmista kaikin tavoin.”

Cabaret’n koreografi on Osku Heiskanen ja kapellimestari Pekka Siistonen. Valosuunnittelija on Juha Haapasalo ja äänisuunnittelija Kalle Nytorp. Näytelmän on suomentanut Esko Elstelä, ja laulujen suomentaja on Jukka Virtanen.

MC:n roolissa vierailee Antti Lang. Kabareetähti Sally Bowles on Emmi Kaislakari ja amerikkalaiskirjailija Juha-Matti Koskela. Rooleissa nähdään myös Jaana Oravisto (Fräulein Schneider), Auvo Vihro (Herr Schultz), Heidi Kiviharju (Fräulein Kost) ja Tuukka Huttunen (Ernst Ludwig, Max). Näyttämöllä on myös 16-henkinen ensemble.

Teppo Järvinen on suunnitellut musikaalin lavastuksen ja puvut. ”Ne tuovat TTT:n Suurelle näyttämölle Kit Kat Clubin mukana sekä ajankuvaa että enteitä tulevasta. Tulkinta on näyttävä, shownumeroineen koko revyyperinnettä kunnioittava, mutta samalla menee pintaa syvemmälle kohti aihettaan”, lupaa Tiina Puumalainen.

Cabaret-musikaalin ensi-ilta on Tampereen Työväen Teatteri Suurella näyttämöllä 1.9.2016.

Pia Hyttinen

Kuvassa Emmi Kaislakari Sally Bowlesin roolissa

Kuva: Teppo Järvinen, TTT

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s