”Viulukonserton ei kuulu olla helppo”

Saksalaisviulisti Christian Tetzlaff soitti Tampereella Jouni Kaipaisen dramaattisen viulukonserton. Tapasimme hänet syyskuussa 2008.

Kiireinen viuluvirtuoosi Christian Tetzlaff (s. 1966) saapui Tampereelle Australiasta, ja matkaansa hän jatkaa heti konsertin jälkeen Lontooseen, jossa hän soittaa Mark-Anthony Turnagen uuden viulukonserton, vuoden uutuusteos Tetzlaffin repertuaarissa. Tampere Filharmonian solistina Tetzlaff esittää Jouni Kaipaisen viulukonserton, joka sai kantaesityksensä Radion sinfoniaorkesterin kera vuonna 2006.

– Istuin kapellimestari Sakari Oramon kanssa thai-ravintolassa Birminghamissa ja mietimme tulevaa ohjelmistoa lähestyvään Helsingin konserttiini. Olin kuullut Porvoossa Jouni Kaipaisen hienon klarinettikonserton, joten ehdotin, että tilaisin häneltä uuden viulukonserton, Tetzlaff valottaa konserton taustaa sateisena iltapäivänä Tampere-talon Aaria-kabinetissa.

– Kun on soittanut peräjälkeen 20 kertaa Brahmsia, on kiva väliin tehdä jokin nykysäveltäjän teos.

Tetzlaff ei koskaan ole yhteydessä säveltäjään etukäteen eikä kesken sävellystyön.

– Säveltäjän on parasta antaa tehdä työnsä rauhassa. En sano, mikä on mahdollista tai mikä mahdotonta. Kaikki käy. Annan säveltäjälle vapaat kädet. Jos jotain mahdotonta ilmaantuu, muutoksia voi kyllä tehdä myöhemmin. Kaipaisen viulukonserttoa ei paria tahtia lukuun ottamatta muuteltu.

Viulu on hyvä kuntolaite

Tetzlaff ei halua selittää konserttoa kovinkaan paljon.

– Selittäminen johtaa helposti harhaan. Viulukonsertto on oma lajinsa, ja soittaminen on sidottu tähän lajiin. Konsertto on aina maksimaalisen kaunista ja maksimaalisen näyttävää. Olisi hirttosilmukka alkaa kertoa etukäteen, mitä olen pyrkinyt tekemään.

Kaipaisen viulukonsertto ei ole helpoimmasta päästä. Se on täynnä taituruutta vaativia osia ja dramatiikkaa.

– Kun joku sanoo, että Kaipaisen viulukonsertto ei ole helppo, sanon, ettei viulukonserton kuulukaan olla helppo. Viuluosuus on jännittävä, viimeinen osa on vuoristorataa. Se ei ole kuitenkaan sirkustemppu, vaan vaikeampi. Syvempi. Ja ehdottomasti yhteistyötä orkesterin kanssa. Akrobatia tulee sivutuotteena.

Soittaminen on Tetzlaffin mukaan muutoinkin fyysisesti vaativaa. Kuntosalilla hänen ei tarvitse käydä. Viulu on hyvä kuntolaite.

Vaihtoi Stradivariuksen uuteen viuluun

Tetzlaff soittaa Stefan-Peter Greinerin tekemällä viululla. Greineria hän pitää nykyajan [2008] parhaana viulunrakentajana.

– Hänen viulunsa kuulostavat hyviltä. Viulun ei tarvitse olla vanha, jotta se soisi hyvin, Tetzlaff sanoo painokkaasti. – Viuluani on erehdytty luulemaan vanhaksi, vaikka se on vasta kahdeksanvuotias. Viulujen maailmassa on piirteitä kilpa-autojen maailmasta. Vanhassa Stradivariuksessa kaikki saattaa olla uudelleen rakennettua sekä sisältä että ulkoa. Vain runko on vanha niin kuin usein vanhoissa autoissa.

– Vanhoissa viuluissa on tietysti hiljaisempi ääni. Vivaldia uudempaa niillä ei oikeastaan voi edes soittaa. 1830-luvun jousikaan ei voi haastaa uutta jousta.1800-luvun alussa ei edes oltu kirjoitettu sellaista musiikkia, että olisi voitu vaatia muunlaisia ominaisuuksia.

Viulu voi tietysti joskus hajota, ja silloin voi aina teettää uuden tilalle.

– En kuitenkaan ole rocktähti: en voi heittää soitintani yleisön joukkoon, Tetzlaff naurahtaa.

Kuusivuotiaana viulun- ja pianonsoiton aloittanut Tetzlaff sanoo, että on persoonakohtaista, mitä soitinta haluaa soittaa. Hän oli viulun kanssa nopeampi, joten instrumentiksi valikoitui viulu. Viululla on myös enemmän repertuaaria kuin esimerkiksi huilulla, joka ei ole varsinainen solistisoitin. Sen repertuaari on pääasiassa orkesterimusiikkia.

– Alun jälkeen en ole harkinnut muuta soitinta. Rakastan viulun soittamista, sen repertuaari on niin laaja, että ilmaisu voi olla mitä vaan.

Pia Hyttinen

Kuva: Giorgia Bertazzi

Julkaistu Salkassa nro 4/2008

http://www.christian-tetzlaff.de/

http://www.tamperefilharmonia.fi

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s